Darko Milković, Goran Trbojević

Radni odnosi

Radni odnosi

BibliotekaEffectus udžbenici
IzdavačVisoko učilište Effectus – visoka škola za financije i pravo
IzdanjePrvo
Godina2019.
Autor/iDarko Milković, Goran Trbojević
Broj stranica287
JezikHrvatski
Cijena240,00 kn

Praksa sve više traži djela o radnim odnosima, pogotovo ako sadrže bogatu sudsku praksu kao što je slučaj sa ovim djelom. To se odnosi i na individualne i na kolektivne radne odnose. Rukopis predstavlja znanstveno djelo po nazivu, sadržaju, metodu obrade, jeziku i pristupu radnopravnim odnosima. Sigurno će popuniti zahtjeve teorije i prakse učenja i primjene radnih odnosa u državi Republici Hrvatskoj i šire. Djelo ima sve elemente visokoškolskog udžbenika. Sadrži kvalitetnu analizu pojmova, kategorija, instituta i subjekata u radnopravnim odnosima. Autori dosljedno razvijaju misli, elaboriraju argumente i sugeriraju rješenja, koriste razumljivo standardno nazivlje. Stavovi autora su jasni i u praksi primjenjivi. Gradivo je aktualno i originalno. Ima praktične vrijednosti za sve koji se bave radnim odnosima. Brojni poslodavci, sindikati, škole i fakulteti, odnosno studenti, radnici i drugi zasigurno su budući korisnici knjige.

Prof.dr.sc. Marinko Đ. Učur, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

 

Tekst je pisan jednostavnim razumljivim jezikom, novinarskim stilom prisutnim vlastitim razmišljanjima autora i preuzimanjem pravnog rječnika i zakonske terminologije i pravnog pismenog izražavanja. Predloženi tekst zaslužuje objavu radi sistematskog prikaza materije, interpretativnog i relativno jednostavnog pristupa obradi institucija radnog prava. Primarna funkcija teksta kao studijskog gradiva je prepoznatljiva, a koja može biti korisna i za praksu osobama koje trebaju znanja iz te oblasti, a nemaju profesionalnu pravnu naobrazbu.

Prof. emeritus Šime Ivanjko

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru

 

Knjigom se na valjan način prezentira egzistencijalni karakter i značaj tematike odnosa iz rada i u svezi s radom. U tome je i fokus i na one nedoumice i probleme koji rezultiraju sudskim sporovima, te, slijedom toga, autori značajno podupiru svoje stavove u objašnjavanju sadržaja Zakona o radu stavovima i razumijevanjem proizašlim iz sudske prakse. Tim iscrpnim prikazom sudske prakse ona je jasno prikazana kao pravno vrelo koje iznosi stvarno značenje pravnih normi.

Izv. prof. dr.sc. Viktor Gotovac

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu