Akademik prof.dr.sc. Dragutin Gutić i prof.dr.sc. Đuro Horvat

Udžbenik: „Upravljanje stavovima zaposlenih“  

Iz tiska je nedavno izašao udžbenik s nazivom „Upravljanje stavovima zaposlenih“, čiji su autori akademik prof.dr.sc. Dragutin Gutić i prof.dr.sc. Đuro Horvat.

Udžbenik je namijenjen studentima prijediplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Poslovne ekonomije. Namijenjen je i menadžerima, kao svakodnevni, praktični priručnik. Naslovno i sadržajno udžbenik obrađuje stavove zaposlenih, kao jednog od dionika organizacije. Stavovi, a to je psihologija već davno utvrdila, spadaju u izuzetno kompleksne mentalne sklopove ljudi.

Cilj ove knjige, kažu u predgovoru autori, nije biti priručnikom koji će od menadžera učiniti psihologe. To niti je potrebno, niti je realno očekivati, suglasni su. Menadžeri trebaju i u budućnosti ostati menadžeri, od kojih će se zahtijevati veća znanja i vještine, osobito ona koja su izvan sadašnjih, standardnih okvira usko shvaćenog menadžmenta. Oni moraju, tvrde autori, učiniti radikalan zaokret u stjecanju znanja i vještina potrebnih u učinkovitijem upravljanju ljudskim i organizacijskim resursima.

Do jučer su jedino psiholozi u razvijenom svijetu bili pozivani da ponude zadovoljavajuće odgovore na sve ono što se nalazilo skriveno u nutrini zaposlenih, a što je na neki način bilo smetnja učinkovitijem vođenju organizacija. I ubuduće će to oni morati činiti, jer su za to kompetentni svojim zvanjem i znanjem. No,  njihova će učinkovitost  značajno ovisiti o drugim konstruktivnim sadržajima, koje mogu i trebaju dati menadžeri. Uz podršku psiholozima sa svojim osnovnim stečenim novim znanjima, menadžeri će sve više preuzimati i tu novu ulogu u organizacijama: biti sukreatori ciljanih oblika organizacijskog ponašanja i usmjeravanja ljudskih resursa. Oni će morati biti treneri, (ko) terapeuti i arhitekti  sasvim novog pristupa ljudskim resursima, a da bi ove uloge mogli učinkovito obnašati, morat će učiti psihologiju.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS