I07. međunarodna znanstvena konferencija „Economic and Social Survival in Global Changes“

Izv.prof.dr.sc. Robert Kopal i Darija Korkut: „Tehnike obavještajne analize i kritičkog mišljenja u otkrivanju informacijskih poremećaja“

U organizaciji Varaždin Development and Entrepreneurship Agency&Libertas International University u Zagrebu je 16. i 17. veljače održana 107. međunarodna znanstvena konferencija Economic and Social Development, s nazivom „Economic and Social Survival in Global Changes“.

Teme radova sudionika konferencije bile su fokusirane uglavnom na moderne nacionalne ekonomske i poslovne izazove, a Effectus su predstavljali izv.prof.dr.sc. Robert Kopal i Darija Korkut s radom „Tehnike obavještajne analize i kritičkog mišljenja u otkrivanju informacijskih poremećaja“.

U borbi protiv informacijskih poremećaja, koji uključuju dezinformacije, misinformacije i malinformacije, kao i lažnih vijesti, alati za analizu obavještajnih podataka pokazali su se iznimno su korisnima i učinkovitima. Međutim, naglašavaju autori, od iznimne je važnosti imati na umu raznolikost spektra alata za analizu obavještajnih podataka i koristiti te alate kako bi se postigao geografski i vremenski prijenos uz odgovarajuće upravljanje rizikom (prijetnja, ranjivost, vjerojatnost, utjecaj).

Cilj istraživanja bio je pronaći rješenje problema prekomjerne količine i prosudbe kvalitete informacija u kombinaciji s ograničenom racionalnosti u fazama prikupljanja, obrade i analize informacija, ponajprije onih prikupljenih putem interneta.

U tu svrhu, autori nude rješenje u vidu strukturiranih analitičkih tehnika, konkretno tehnike otkrivanje zavaravanja (MOM, Motiv, Mogućnost i Sredstva; POP, Prakse protivljenja iz prošlosti; MOSES, Manipulativnost izvora; EVE, Procjena dokaza) i metodama kritičkog mišljenja (Paul-Elder metodološki okvir za analizu i kritiku) kako bismo se što uspješnije suprotstavili izazovima kognitivnih ograničenja u procesu odabira, prikupljanja, obrade i analize informacija, u prvome redu onih koji se odnose na percepciju, pristranosti i pamćenje.

Čestitamo našim profesorima na uspješnom predstavljanju rada.

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS