[Lideri budućnosti]: Croma 2023.

Izv.prof.dr.sc. Robert Kopal moderator panela: „AI – prijetnja ili prilika

 

U organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA u Opatiji je 5. listopada održan kongres menadžera,  s nazivom „Lideri budućnosti“. Teme kongresa, koji je okupio velik broj sudionika, bile su: razvoj tehnologija i primjene umjetne inteligencije, obrazovanje i osposobljavanje Z generacije, mogućnosti prilagodbe generaciji koja dolazi te kako ostvariti balans poslovnog i privatnog, odnosno biti uspješan poduzetnik i menadžer koji će izbjeći zamku „burnout-a“ i uskladiti poslovne i obiteljske obaveze.

Prezentacija rezultata istraživanja „Percepcija umjetne inteligencije u RH“, koga su zajednički proveli Effectus veleučilište, Hrvatska pošta i Alca Zagreb, koji pokazuju da gotovo većina građana Hrvatske ima negativan stav,  bila je uvod u panel „AI – prilika ili prijetnja“, kojim je moderirao predsjednik Uprave Effectus veleučilišta izv.prof.dr.sc. Robert Kopal. U panelu su sudjelovali Medeja Lončar, predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska i direktorica Siemensa Slovenija i Siemensa Srbija · Nina Šesto, PhD, direktorica digitalnog zdravstva u Klinici Magdalena · Aleksandar Raić, član Uprave Infobipa za AI transformaciju · Vedran Bajer, direktor Microsofta Hrvatska · Gordan Kolak, predsjednik Uprave Grupe KONČAR · Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths te predsjednik CroAI (Croatian AI Association)

Rezultati istraživanja paneliste nisu iznenadili, jer, čulo se: „Ljudi se boje novih tehnologija, „novih“ strojeva, štoviše u 19. su stoljeću uništavali parne strojeve, stoga nije ništa neobično da zaziru i od pojave i korištenja umjetne inteligencije“. Govoreći o mnogobrojnim benefitima, kao najveći od istih je rečeno: „AI je dovela do nove podjele karata i svi imaju jednake šanse za novi razvoj.“

Pitanja tipa: „Tko će u budućnosti upravljati kompanijama; menadžeri ili umjetna inteligencija te da li je AI koristan alat ili je prijetnja, u dinamičnom, opuštenom i interaktivnom razgovoru razmjenjivale su se ideje, mišljenja i različiti stavovi panelista, koji su u jednoj minuti iznijeli svoj komentar. U središnjem su pak dijelu rasprave, panelisti odgovarali na pitanja, primjerice: sklonost CEO-va poslovnim rizicima u post covid razdoblju te utjecaju na AI implementaciju. Potom su bile razmatrane  razlike u korištenju/pristupu AI-ju s obzirom na regiju/državu, ali i zabrana korištenja AI alata poput ChatGPT-ja na internoj mreži ili uređajima tvrtke te još mnoga druga zanimljiva pitanja.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS