Studenti Effectus veleučilišta sudjelovali u ljetnoj školi, „Strategic innovation management“ u Češkoj

Program Erasmus+ mobilnosti – škola za život

U radu ljetne škole, „Strategic innovation management“, održanoj od 11. do 15. rujna u organizaciji Škoda University Erasmus+ iz Češke, sudjelovali su i studenti Effectus veleučilišta. Bila je to sjajna prilika da u programu, u potpunosti financiranom iz Erasmus+ sredstava, polaznici ostvare 5 Ects boda. Podsjetimo, „Sveučilište Škoda auto“ je privatno sveučilište, sa sjedištem u Mladá Boleslavu, udaljenom 65 km od glavnog grada Češke Republike – Praga. Osnovao ga je proizvođač automobila Škoda auto i jedina je obrazovna ustanova u Češkoj, koju je osnovala multinacionalna kompanija.

 

S kakvim su se dojmovima iz Praga i Mladá Boleslava u Zagreb vratili Pavle Slaviček, student 5.godine smjera Analitički menadžment i Maja Rijetković studentica, 5.godine smjera Porezi i poslovno pravo pročitajte u nastavku.

 

Erasmus + projekt na „Škoda auto Sveučilištu“ bio je lijepo internacionalno iskustvo, suglasni su Pavle i  Maja. Sudionici projekta bili su građani različitih država i kultura, što mu  je  dalo interkulturalnu dimenziju, govori nam naš dvojac. „Kako bi aktivno funkcionirali u miješanom intenzivnom projektu, morali smo brzo „pohvatati“ načine njihova razmišljanja te razumjeti perspektivu koja proizlazi iz drugih kultura i religija, nastavlja Pavle. „Moram naglasiti, kako se ovakvim načinom rada i učenja ljudi puno brže i lakše zbližavaju. Na kraju tjedna sam, slobodno mogao reći, da svakoga od njih poznajem, kao da smo zajedno proveli semestar ili dva“, priča u dahu Pavle.

Što se samo izvođenja programa tiče, ono se obavljalo na dinamičan i aktivan način, dodaje te nastavlja da je svjedočio ponešto neuobičajenijem stilu studiranja kroz konstantno diskutiranje, gdje je profesor više u ulozi vodiča rasprave, pokazalo se vrlo učinkovitim, jer zaključci do kojih dođeš samostalno ili u grupi uistinu ostaju s tobom. „U jednu ruku se slažem da je ovakav način obrazovanja budućnost te bi bilo zanimljivo promatrati njegove učinke na većem uzorku, govori nam Pavle i dodaje da ga je fascinirao način ulaganja kompanije u obrazovanje. Svi odjeli unutar kompanije su u simetriji s katedrama na fakultetu, tako da zaposlenici direktno obavljaju svoje poslove i aktivno sudjeluju u radu akademske zajednice.

Svakom bih studentu preporučila sudjelovanje u programu Erasmus mobilnosti, kaže Maja, jer to je uistinu dragocjeno iskustvo. „Kroz 5 dana intenzivnog treninga u ŠKODA Auto Fakultetu naučili smo puno, jer su nam predavači bili eminentni stručnjaci. „Osim Praga upoznali smo i grad Mladu Boleslav. Grad čiju socio – ekonomsku strukturu čini upravo Škoda, bilo to putem obrazovanja ili zaposlenja. Također smo obišli i Škodine proizvodne pogone te se bolje upoznali s infrastrukturom koja dnevno proizvede oko 1.200 automobila, pričaju nam naši studenti. U sklopu projekta je bio organiziran i posjet pivovari Svijany, jednoj od najstarijih pivovara ovakvog tipa u državi. Svijany se može pohvaliti zadržavanjem autentičnosti i neovisnosti s obzirom na period djelovanja i razinu konkurencije gdje je komercijalizacija proizvoda na puno višem nivou. Osobno im želim puno sreće u daljnjem radu i svakako izvoz prema Hrvatskoj, zaključio je Pavle.

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS