U Erasmus+ projektu “(RE)conecting the city to the people“ sudjelovale studentice Effectus veleučilišta

Gradovi su mjesta povezivanja ljudi

  • Erasmus+ projekt BIP – ‘“(RE)conecting the city to the people“ promišlja o gradu kao zajedničkom dobru
  • Održivost, kulturna baština i digitalna pismenost, ključni su aspekti prema kojima se procjenjuje kvaliteta života

Studentice Effectus veleučilišta – Valerija Vinković, Maja Rečić, Ana Kostić, Jelena Barlek i Klara Dumbović boravile su od 23. do 27. listopada u Portugalu, u sklopu Erasmus+ projekta BIP – ‘“(RE)conecting the city to the people“. Riječ je o projektu, čiji je naglasak na zelenoj i digitalnoj transformaciji te održivosti u razvoju. Projekt su organizirali Miguel Torga Institute of Higher Education (ISMT) i Instituto Superior de Entre Douro e Vouga – Higher Education (ISVOUGA), a predavanja su se odvijala u tri portugalska grada: Coimbri, Aveiro i Santa Marii da Feira. Cilj projekta je, kako sam i naziv sugerira, povezivanje grada s ljudima, odnosno promišljanje o održivosti, kulturnoj baštini i digitalnoj pismenosti, kao ključnim čimbenicima kvalitete života.

Tema programa – povezivanje grada s ljudima – bila izuzetno inspirativna, priča nam Ana Kostić. „Razmišljanje o gradu kao zajedničkom dobru, promišljanje o održivosti, kulturnoj baštini i digitalnoj pismenosti, kao ključnim elementima kvalitete života budućih generacija, zaista me potaklo na dublje razmišljanje, kaže nam Ana i nastavlja „Program je privukao sudionike iz različitih disciplina i područja studija, što je omogućilo razmjenu različitih perspektiva i stvaranje bogatog okruženja za učenje.“ „Aktivnosti koje su bile dio programa, uključujući predavanja i terenske aktivnosti, pružile su nam priliku da u stvarnom okruženju istražimo ključne teme poput revitalizacije četvrti, migrantske integracije, održivosti okoliša i digitalnih transformacija. Osim akademskih aktivnosti, imali smo priliku upoznati bogatu portugalsku kulturu, povijest i gastronomiju“, prisjeća se Ana i dodaje da bi Erasmus programe preporučila svim studentima.

 

„Nije nedostajalo druženja, a  istaknula bih vožnju biciklom po gradu Aveiru, gdje smo u grupi istraživali grad u atmosferi smijeha, stvarajući nezaboravne trenutke te, naravno, u posebnom sjećanju će mi ostati završna zajednička večera koju je organizirala institucija Superior de Entre Douro e Vouga – Higher Education (ISVOUGA) otvaranjem tradicionalne portugalske glazbe, izvedbom svojih studenata“, u dahu nam je ispričala Klara Dumbović. „Kroz ovo iskustvo, imala sam priliku istražiti dubine portugalske kulture, povijesti i gastronomije, te sudjelovati u razmjeni različitih perspektiva, što je stvorilo inspirativno okruženje za daljnje učenje. Upoznala sam divne ljude i stvarno se radujem budućim Erasmus+ projektima te novim uspomenama“, zaključuje Klara.

 

„Ovo je bio moj prvi Erasmus i ako govorimo o kreativnim načinima učenja i upoznavanja, Erasmus je pun pogodak, kaže nam Maja Rečić. „Teško je uspoređivati se s državama koje se kulturološki razlikuju od Hrvatske, no sigurna sam da će nam prezentirani projekti donijeti širinu mogućnosti koje se otvaraju, ali i upozoriti na zapreke na koje nailazimo na putu, zrelo nam poručuje Maja.
„Migracije stanovništva i migranti, koji se trajno naseljavaju u poželjne države članice EU dovele su do definiranja pojma inkluzija, koji je danas uključen u svaki kulturni, poslovni, socijalni segment života. Dobro je biti osviješten i početi se razvijati inkluzivno, iako geopolitički još uvijek nismo interesantni u relevantnim brojkama strancima, barem ne trajno“, prisjeća se Maja naučenog. „Svi projekti o kojima smo slušali proizašli su iz činjenice da se kao društvo udaljujemo jedni od drugih i živimo poprilično individualistički te im je namjera vratiti socijalni aspekt u zajednicu, a pritom ju čineći inkluzivnom kako socijalno, religijski, kulturološko, a imajući na umu održivost i korištenje obnovljivih izvora energije u svakodnevnom životu u zajednici.

 

Potrebno je ovakvom „mindsetu“ učiti mlađe generacije, kako bi zaživio i bio baza svakodnevnog rada, inovativnih procesa i osnova svakog novog projekta, zaključuje Maja.

 

„Jesenska škola u Portugalu bila je nevjerojatno iskustvo“, priča nam Valerija Vinković. „Upoznala sam mnogo divnih ljudi i stvorila nova prijateljstva, proširila mrežu poznanstava. „Naučila sam mnogo o projektima koji povezuju različite kulture, ljude i gradove, priča nam i dodaje da je  Portugal predivna zemlja, koju planira ponovno posjetiti, jer je se duboko dojmila ljepotom i gostoljubivošću. „Najvažnija stvar koju sam naučila tijekom ovog iskustva je otvorenost prema različitostima i spremnost za učenje iz različitih perspektiva. Erasmus+ program omogućio mi je da shvatim koliko je svijet šarolik i bogat“, zaključuje Valerija.

 

Jelena Barlek je oduvijek voljela putovati i upoznavati nove kulture i ljude. „Upravo zato mi se Erasmus program činio kao odlična prilika da to radim tijekom studija“, priča  Jelena i nastavlja „Portugal je drugačiji od Hrvatske, a susret s drugom kulturom ostavlja jedinstven utisak na mene“, kaže nam. „Organizatori BIP programa (Re)connecting the city to the people zaista su se potrudili da upoznamo Portugal, projekte koji se provode u gradovima u sklopu teme BIP-a, ali i da se povežemo i upoznamo s predavačima i drugim studentima“. Osim zanimljivih projekata, s kojima smo se upoznali tijekom trajanja programa, posljednju večer su nam sadašnji i bivši studenti priredili bogat glazbeni program. Uživali smo u portugalskoj muzici, a izvođači su bili odjeveni u popularne plašteve, koji su bili inspiracija J.K.Rowling, priča nam Jelena u dahu i zaključuje „Erasmus je jedinstveno i predivno iskustvo nakon kojeg se vraćamo s novim saznanjima i željom za novim putovanjima.“

Ostaje nam samo, svima njima poželjeti još puno dragocjenih iskustava poput ovog portugalskog, koji će ih izgraditi, osnažiti i dati im posve novu perspektivu zajednice i društva.

 

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS