Darija Korkut, mag.angl. viši predavač Effectus veleučilišta i voditeljica Centra za istraživanje i razvoj za tjednik Lider

 Koji su poslovi budućnosti i koja zanimanja opstaju

 

  • Ne moramo strahovati da će nam umjetna inteligencija uzeti poslove i da ćemo morati preko noći pakirati stvari i razmišljati o novom zaposlenju, ali ono o čemu smo već morali početi razmišljati jest unaprjeđenje postojećih i usvajanje novih vještina, kako bismo se što lakše prilagodili tržištu rada koje se stalno i brzo mijenja
  • Teško je dati neku predikciju o tome koja će zanimanja postati izlišna, ali svakako možemo reći da će najprije „izumrijeti“ poslovi koji se temelje na programiranim odlukama, repetitivnim i rutinskim aktivnostima, koji ne zahtijevaju nikakvu analizu i prosudbu
  • Iako će mnoga zanimanja možda nestati, mnoga nova će se otvoriti. Važno je da društvo u cjelini, sve njegove sastavnice, budu uključene u razvoj i prilagodbu obrazovanja novonastalim okolnostima i takvom promijenjenom okruženju. Veliku ulogu u transformaciji i prilagodbi imaju i javne politike, zakonodavni okvir i sl

 

 

Poslovni tjednik Lider donosi prilog o tržištu rada i obrazovanja.  Što govori analitika; a što futorologija: koja zanimanja nikakva digitalizacija, umjetna inteligencija, energetska tranzicija pa ni neka nova kriza ne mogu ugroziti? Kojim su profesijama presudili, a koja će uvijek biti potrebna, bez obzira na demografiju i automatizaciju.

Pročitate li intervju Darije Korkut, na linku https://lidermedia.hr/ukratko/darija-korkut-effectus-znanost-prikuplja-podatke-mnogo-brze-nego-sto-drustvo-prikuplja-mudrost-149019 dobit ćete odgovore upravo na ova pitanja.

Darija Korkut, mag.angl. viši predavač Effectus veleučilišta i voditeljica Centra za istraživanje i razvoj na Effectus veleučilištu predaje kolegije Analitički menadžment 1. To su Tehnike kreativnog mišljenja, Primjena analitičkog menadžmenta, Kritičko mišljenje, Bihevioralna ekonomija, Psihologija odlučivanja, Odlučivanje u uvjetima rizika i nesigurnosti, Metodologija znanstveno-istraživačkog rada, Pregovaračke vještine, Creative Problem Solving. Na  Visokom učilištu Algebra vodi kolegij Strukturirane analitičke tehnike i Creativity and Problem Solving na e-Leadership MBA-ju. Apsolventica je i doktorskog studija Informacijsko društvo Fakulteta za informacijske studije u Novom Mestu, Slovenija.

Iz dosadašnjeg profesionalnog i znanstvenog iskustva izdvajaju se deset godina rada u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na poslovima analitike i informiranja te na diplomatskim poslovima u VRH u Irskoj. Tijekom desetgodišnje karijere u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji obavljala je poslove iz područja analitike i analitičke edukacije.

Objavila je 8 knjiga i više stručnih i znanstvenih radova na temu analitičkih metoda i tehnika i njihove primjene, u poslovnom i intelligence okruženju, teorije igara, analize socijalnih mreža, kreativnog rješavanja problema itd. Urednica je knjige Kopal, R.: “Ekonomska analiza međunarodnog terorizma”, u kojoj je i autorica poglavlja “Primjena SNA u suzbijanju međunarodnog terorizma”. Autorica i ko-autorica je nekoliko elaborata studijskih programa za visoka učilišta, od kojih se posebno izdvajaju specijalistički diplomski studiji Poslovno upravljanje MBA – smjer Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment te smjer Bihevioralna ekonomija.

Područja interesa su joj kreativnost, kritičko mišljenje, bihevioralna ekonomija, problem-solving i decision-making vještine i alati, analiza socijalnih mreža, teorija igara te obrazovanje.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS