Dokumenti i drugi podaci

VIZA

Prije odlaska provjerite je li za zemlju koju posjećujete potrebna viza. Vaše sveučilište domaćin obično će vas obavijestiti. Možete provjeriti tu službenu web stranicu veleposlanstva države koju posjećujete ili alternativno, možete zatražiti informacije od veleposlanstva ili konzulata odredišne zemlje osobno putem e-pošte.

Ali imajte na umu da vizu možete zatražiti tek nakon što vas primi sveučilište domaćin.

Ako je za zemlju koju posjećujete potrebna VIZA, predlažemo da pričekate dok vaša viza ne bude odobrena prije kupnje karte za let ili provjerite može li se vaša karta poništiti ili promijeniti.

JEZIK

Ako se odlučite za program međunarodne razmjene, trebali biste tečno govoriti engleski ili službeni jezik zemlje koju posjećujete. Većina programa međunarodne razmjene na sveučilištima koristi engleski kao zajednički jezik, ali često postoji nekoliko iznimaka.

Dakle, prije prijave molimo provjerite na kojim se jezicima održavaju tečajevi koji vas zanimaju i trebate li ispuniti neke dodatne uvjete.

Niste sigurni govorite li jezik dovoljno dobro za sudjelovanje u ERASMUS programu?

Riješite neslužbeni test engleskog jezika i provjerite svoje znanje engleskog jezika – LINK.

OSIGURANJE

Nakon što student primi pismo o prihvaćanju, student mora ishoditi zdravstveno osiguranje koje vrijedi u zemlji razmjene i za duljinu boravka. Zdravstveno osiguranje je odgovornost studenta.

Stoga, prije odlaska provjerite sa svojim redovnim pružateljem zdravstvenog osiguranja jeste li u potpunosti pokriveni za svoje razdoblje studiranja u inozemstvu ili je potrebno dodatno osiguranje.

Primjerak zdravstvenog osiguranja dostavlja se ERASMUS koordinatoru odmah po primitku pisma o prihvaćanju.

Također, EFFECTUS toplo preporuča uzimanje putnog osiguranja i osiguranja od otkaza za pokrivanje nekih mogućih, dodatnih troškova koji bi mogli nastati zbog nepredvidivih okolnosti.

SMJEŠTAJ

Smještaj je u potpunosti odgovornost studenata i ovisno o vašim osobnim preferencijama odlučit ćete gdje ćete živjeti dok studirate u inozemstvu. Ne postoji jedinstveni odgovor po pitanju smještaja, ali postoje 2 sljedeće opcije koje vam mogu poslužiti:

  1. Stanovanje u studentskom domu u jednokrevetnoj ili zajedničkoj sobi
  2. Živjeti u unajmljenom stanu/garsonijeri

Prije odlaska u inozemstvo preporučujemo da kontaktirate sveučilište domaćina i raspitate se postoji li mogućnost boravka u studentskom domu ili studentskom kampusu. U slučaju da radije boravite u vlastitom stanu pored svjetski poznatih platformi, preporučujemo da provjerite studentske grupe na društvenim mrežama Sveučilišta koje posjećujete. Također, preporučujemo da kontaktirate lokalne ESN grupe društvenih medija. Društveni mediji Sveučilišne ili ESN lokalne grupe mogu vam pružiti mnoge korisne i praktične informacije o životu u stranoj zemlji i zaista je koristan alat za dobivanje stana pristupačnog za vaš budžet.

Također, pridruživanjem lokalnim ESN grupama na društvenim mrežama možete se povezati s međunarodnim studentima koji pohađaju isto sveučilište i srećom pronaći vlastitog cimera! Sretno!

POVRATAK NA EFFECTUS

Po povratku na matično Učilište morat ćete pribaviti svom ERASMUS KOORDINATORU:

1. POTVRDA O SUDJELOVANJU (dokument koji izdaje Sveučilište domaćin)

Obavezna potvrda za nastavak studija na EFFECTUS-u. Ispunite ga odmah nakon završetka studija.

2. Anketa EFFECTUS

Ispunite 2 minute ankete o svom međunarodnom iskustvu. Kliknite ovdje za preuzimanje.

3. ERASMUS + IZVJEŠĆE

Napišite esej od 240 riječi o svom iskustvu međunarodnog studiranja na neformalan način. Pošaljite esej na e-mail ERASMUS koordinatoru Effectusa.

4. Ili snimite video od 90 sekundi sa svojim međunarodnim iskustvom dok ste tamo. Pošaljite svoj video ERASMUS koordinatoru Effectusa.