EFFECTUS-ov nastavnik dr.sc. Mladen Vedriš komentira aktualna zbivanja

Ekonomski analitičar i EFFECTUS-ov nastavnik dr.sc. Mladen Vedriš ovih dana vrlo aktivno komentira društvena zbivanja u Republici Hrvatskoj i svijetu. 

Tema je sve više, a posebno se osvrće na situaciju u Hrvatskoj i što nas očekuje, vladine mjere za ublažavanje rasta cijena naftnih derivata, tržište nekretnina i naravno, nezaobilazna tema Rusija i sankcije Rusiji.

U emisiji „Otvoreno“ kazao je da je situacija otvorena i da je teško sagledati konačno rješenje. Slaže se da je Rusija u političkom i ekonomskom smislu žilav stroj. Ima energiju i hranu, ali ovisna je o suvremenoj tehnologiji.

– Nešto će rješavati preko Kine i drugih saveznika, imat će usporene koridore. Neće se ispuhati i nisam siguran da ekonomske sankcije mogu dovesti do političkog preokreta. Kako god da rat završi, svijet će izgledati drugačije. Zapadni svijet je dobio lekciju, konflikt je došao do njega, ne negdje daleko, i veliko je pitanje može li se nakon toga nastaviti živjeti normalno na granicama EU s jednom takvom otvorenom ugrozom, rekao je.

Promjene se ne mogu očekivati od oligarha, rekao je, jer oni brinu svoju brigu. 

– Ovo što je Putinov interes, ne mora biti ruski interes. Vidjeli ste u doba nekih drugih totalitarnih režima da se matica odvoji od lidera i tada možete očekivati da se nešto desi u tim pukotinama. Na ovo ne možemo utjecati, ali bitno je ono što možemo učiniti kod kuće da iz svega ovoga ne izađemo još slabiji. Ne zaboravimo da smo i u pandemiji platili cijenu. Većina kapaciteta mora biti usmjerena kod kuće, da iz te krize ili prema toj krizi budemo što bolji, poručio je.

Dr.sc. Mladen Vedriš svoje znanje prenosi studentima EFFECTUS-a u sklopu predmeta Ekonomska analiza prava i Suvremeni ekonomski i politički procesi koje studenti s velikim zanimanjem prate.

Gostovanja profesora Vedriša:

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/mladen-vedris-dnevnik-0-5935888

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/mladen-vedris-dnevnik-5542057

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/otvoreno-o-cijenama-stambenih-nekretnina-5522563

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/kakve-ce-posljedice-na-hrvatsko-gospodarstvo-ostaviti-sankcije-rusiji-5852359

https://www.facebook.com/djh.hrt/videos/492732795653339

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS