Effectus stvara trendove: umjetna inteligencija u nastavnom procesu

Obrazovanje za budućnost

 

  • Od sljedeće akademske godine, Effectus veleučilište omogućit će studentima i nastavnicima da koriste sustave temeljene na umjetnoj inteligenciji u učenju i poučavanju, uključujući generativne sustave temeljene na velikim jezičnim modelima (Large Language Model – LLM) poput ChatGPT-a, GPT4, Bing Chata, Barda i sl. te njihovih budućih verzija i pandana.
  • Smjernicama UI Manifesta Effectus veleučilište želi nastavnom osoblju i studentima omogućiti da se sustavima umjetne inteligencije bave na afirmativan, kritički i etički način te da maksimalno iskoriste obrazovni potencijal umjetne inteligencije.

 

Uprava Effectus veleučilišta na posljednjoj je sjednici usvojila skup etičkih smjernica i najboljih praksi za korištenje umjetne inteligencije u nastavnom procesu (UI Manifest). Time se Effectus veleučilište svrstava među vodeće obrazovne institucije u Hrvatskoj s obzirom na to da će od sljedeće akademske godine primjenjivati umjetnu inteligenciju u procesu učenja i poučavanja.

UI manifest Effectus veleučilišta usklađen je s UNESCO-vim preporukama, AI HLEG smjernicama te prijedlogom Uredbe Europskog parlamenta i vijeća o umjetnoj inteligenciji, a osmišljen na način koji će nastavnom osoblju pomoći u razumijevanju i korištenju potencijala koji primjena umjetne inteligencije može imati u obrazovanju te  osvješćivanju o mogućim rizicima njezine primjene. Ovim smjernicama Effectus veleučilište želi nastavnom osoblju i studentima omogućiti da se sustavima umjetne inteligencije bave na afirmativan, kritički i etički način te da iskoriste njezin obrazovni potencijal.

Sustavi umjetne inteligencije koristit će se za poučavanje i potporu studentima te potporu nastavnicima i sustavu. Nastavnici će kontinuirano razvijati nove kompetencije za etičku primjenu umjetne inteligencije i podataka, a edukacija o korištenju umjetne inteligencije odvijat će se semestralno za sve uključene skupine.

Usvajanjem skupa etičkih smjernica za korištenje umjetne inteligencije, Effectus veleučilište je, još jednom, potvrdilo svoju predanost dvama strateškim prioritetima  Akcijskog plana za digitalno obrazovanje (2021. – 2027.): (1) ekosustavu digitalnog obrazovanja te (2) digitalnim vještinama i kompetencijama za digitalno doba.

UI Manifest Effectus veleučilišta pogledajte ovdje.

 

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS