ERASMUS – Izvještaj s prakse

Naša draga studentica 2. godine specijalističkog studija MENADŽMENT FINANCIJA Vedrana Repač u ožujku je krenula u sasvim nepoznatu avanturu – obavljanje stručne prakse putem Erasmusa.
Donosimo iskustvo Vedrane i želja nam je potaknuti studente da se odvažu i probaju studirati ili obavljati praksu putem Erasmusa.

Kao studentica zadnje godine diplomskog studija na Effectusu, prije samog završetka studija sam si postavila pitanje kako zaokružiti tu cjelinu? U sklopu obrazovanja nije dovoljno samo usvojiti teoretska znanja na fakultetu, već ta znanja također treba naučiti primjenjivati u praksi. Nakon što sam se detaljno informirala o svim mogućnostima, odlučila sam se za Erasmus+ praksu. Priznajem, pronaći odgovarajuću poziciju nije bilo baš jednostavno, ali isto tako nije bilo ni nemoguće.

Od ožujka 2016. živim i radim u Beču. Praksu obavljam u poduzeću IB Interbilanz Wirtschaftsprüfung GmbH kao asistent u reviziji. Poduzeće je dio IB.Group koja ima urede u 8 zemalja srednje i istočne Europe. Također,  postoji i ured u Zagrebu gdje sam putem videokonferencije i obavila prvi intervju za praksu sa menadžerom austrijskog ureda.  IB uredi su specijalizirani za poslove revizije, poreznog savjetovanja, računovodstva, obračuna plaća te poslovnog savjetovanja. Samim time je razumijevanje računovodstva bio uvjet za ovu poziciju.

Mogu naglasiti da sam jako zadovoljna u vezi posla koji obavljam i iskustva koje stječem. Atmosfera u uredu je ugodna i opuštena. Kolegice i kolege su jako ljubazni i uvijek spremni pomoći u mojim novim zadacima. Posao koji obavljam je zanimljiv i izazovan, uvijek je nešto novo i drugačije.  Naučila sam se služiti u novim i atraktivnim informatičkim programima za revizijska programska rješenja. Svakodnevno usvajam i razvijam nova znanja u području revizije.

Kako je njemački službeni jezik u uredu, u početku sam imala poteškoća  sa konverzacijom i razumijevanjem jer moj njemački nije bio dostatan. Sada, nakon dva mjeseca sporazumijevanja na njemačkom jeziku, u govoru i pismu,  usavršila sam znanje njemačkog jezika, a uvelike je i pomoglo svakodnevno pohađanje tečaja. Također, tečaj mi je pružio priliku da upoznam i komuniciram sa  novim ljudima iz cijelog svijeta.

Prije početka prakse imala sam velika očekivanja te mogu samo reći da su sva moja očekivanja nadmašena. Iako moja Erasmus praksa još nije gotova, smatram da sam već sada svoje vještine i kompetencije podigla na jednu višu razinu.

Erasmus stručnu praksu preporučam svim studentima jer je jedno zaista vrijedno i predivno životno iskustvo, gdje možete steći nova znanja i iskustva u profesionalnom pogledu, usavršiti svoja znanja stranih jezika te steći nova poznanstva.
Nemojte previše razmišljati nego se prijavite i otkrijte!

Na samom kraju, voljela bih se posebno zahvaliti svojoj Erasmus koordinatorici Tini Marfan na velikoj podršci i suradnji cijelo vrijeme, te svojoj mentorici Dragani Kramar što me prekrasno vodi kroz svaki dan moje prakse.

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS