Ideja godine 2017. finalno jučer na Effectusu – pobijedio futuristički projekt GrowCity

Jučer je u Zagrebu održano finale V. izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja ‘Ideja godine’. Deset finalnih timova okupilo se na našem Effectusu kako bi predstavili svoje poslovne ideje vrijedne širenja. Učenici i mentori iz cijele Hrvatske, od Metkovića do Požege, osim samog predstavljanja projekata, dobili su i vrijedne savjete članova žirija. Najuspješniji u finalu natjecanja, s projektom GrowMe, bio je Ante Toni Debelić iz Rijeke, koji je kao nagradu, između ostaloga, osvojio i studijsko putovanje u Europu.

Na jučerašnjem finalu ‘Ideje godine’, svoju kreativnost uloženu u oblikovanje ideja vrijednih širenja, predstavilo je deset timova. Pred stručnim žirijem i svojim kolegama srednjoškolcima i mentorima, sudionici su prezentirali svoje poduzetničke ideje na kojima su marljivo radili proteklih nekoliko mjeseci. Srednjoškolsko poslovno natjecanje ‘Ideja godine’ održalo se petu godinu zaredom, u organizaciji portala Srednja.hr, a u suradnji s partnerima – Effectus – studijem financija i prava i Visokim učilištem Algebra. Osim partnera projekta, ‘Ideju godine’ ove su godine podržali prijatelji projekta – Rimac automobili i IN2.

U žestokom okršaju kreativnih ideja i poslovnih rješenja, najbolji poslovni plan i prezentaciju svoje ideje napravio je Ante Toni Debelić iz Salezijanske Klasične Gimnazije u Rijeci i tako odnio glavnu nagradu na V. Ideji godine.

Pobjednik Ideje godine: Ovakva natjecanja nama mladima daju samopouzdanje i motivaciju

Ante Toni predstavio se projektom GrowCity, u kojem je, uz mentorstvo profesorice Alenke Šuljić Petrc, razvio ideju za uzgoj hrane u brodskim kontejnerima i to u bilo kojem dijelu svijetu. Svojom idejom pokušao bi utjecati na problem gladi u svijetu. S obzirom na odličnu poslovnu ideju i samouvjerenu prezentaciju, stručni ga je žiri izabrao za pobjednika. 

Hvala organizatorima i svima koji su sudjelovali, ovakva natjecanja nama mladima daju samopouzdanje i motivaciju da već u srednjoj školi razmišljamo o idejama. Lijepo je vidjeti puno mladih ljudi na jednom mjestu koji žele nešto napraviti. To je zaista inspirirajuće.

Ante Toni Debelić (16-godišnji pobjednik), učenik 2. razreda Salezijanske Klasične Gimnazije u Rijeci

Njegova mentorica, Alenka Šuljić Petrc, nije krila zadovoljstvo pobjedom svog učenika.

Želim svima poručiti da se trud isplati. Učenici su poput paste za modeliranje, treba ih potaknuti i usmjeriti, treba im dati potporu i imati razumijevanja. Nekad je i samo to dovoljno da krenu na pravi put i budu uspješni. Svaki trud se isplati.

Šuljić Petrc

U stručnom žiriju ‘Ideje godine’ ove su godine bili Marko Matijević (Srednja.hr), Aljoša Šestanović (Effectus – studij financije i pravo) i Dario Sušanj (Visoko učilište Algebra), a na finalnom natjecanju žiriju su se pridružili i gostujući članovi iz tvrtki prijatelja projekta, Aco Momčilović (Rimac automobili) i Bojan Bajgorić Šantić (IN2).

Pobjednik osvojio studijsko putovanje u Europu, uz mogućnost savjetovanja za daljnji razvoj svog projekta

Pobjednik Ante Toni Debelić dobio je priznanje, certifikat te mogućnost savjetovanja za daljnji razvoj projekta uz stručni rad s mentorima. Osim toga, Ante Toni ide i na studijsko putovanje u Europu.

Hvala svima što ste odvojili svoje vrijeme i investirali ga u ideje. Nadamo se da ćete nastaviti raditi na njima i dalje. S Idejom godine krenuli smo prije pet godina, sutra svi zajedno idemo u Rimac Automobile i IN2 uz pomoć aplikacije za prijevoz koja je na Ideji godine predstavljena prije pet godina. Cijelo natjecanje i nama je vrijedno iskustvo jer imamo priliku upoznati vas, a prije svega je važno i vrijedno jer se svi međusobno imate priliku upoznati.

Marko Matijević, osnivač i urednik Srednja.hr, član stručnog žirija

Na izuzetno zanimljivom danu, jednom od ljepših u već dugo vremena, zahvalio se Aljoša Šestanović iz Effectusa – studija financija i prava. Istaknuo je i poruku za ravnatelje škola natjecatelja na Ideji godine.

Ravnatelji vaših škola bi svakako trebali doći ovdje i vidjeti ovaj događaj, mislim da bi bili ponosni na vas. Nadam se da ćete i vaše kolege potaknuti da dođu sljedeće godine i prijave se na ovaj superinteresantan događaj.

Aljoša Šestanović

Sve ideje potpuno u skladu s onim što se danas u svijetu traži

Dario Sušanj iz Visoke škole Algebra kazao je kako su uz Ideju godine od samih početaka prije pet godina.

Drago mi je da su u vašim idejama prepoznati najvažniji tehnološki trendovi. Sve ideje su potpuno su skladu s onim što se danas u svijetu traži.

Dario Sušanj

Aco Momčilović iz Rimac automobili, ovogodišnju je Ideju godine usporedio s prošlogodišnjom, istaknuvši kako su ove godine timovi bili još bolji, s višom razinom ideja i planiranja ideja.

Nadam se da će neki doći i sljedeće godine na Ideju, ali i na neka druga natjecanja. Posebno želim zahvaliti profesorima mentorima koji su napravili sjajan posao i koji omogućavaju i budućim generacijama daljnje razvijanje ideja.

Aco Momčilović

Da nikako nije bilo lako odlučiti koja je ideja najbolja, naglasio je Bojan Bajgorić Šantić iz IN2.

Bio sam na dosta raznih startup natjecanja i primijetio sam da ideja nije toliko važna koliko je važan sam tim. Zanimljivo je bilo vidjeti razlike među timovima. Vidimo se sutra u obilasku u IN2 pa ću reći tko je bio moj favorit.

Bajgorić Šantić

Natjecali se i državni prvaci iz robotike

A kako učenici razmišljaju o poslovnim idejama budućnosti, pokazali su razvijajući i konačno, prezentirajući svoja poslovna rješenja. Tako je tim Lexis (Matea Dimitrijević, Lucijana Žgela i Matea Piknjač – mentorica: Julijana Zrno) iz Škole za modu i dizajn u Zagrebu predstavio aplikaciju Lexis koja bi trebala pomoći ljudima s poteškoćama u čitanju.

Ekipa iz III. gimnazije Split (Marija Dragošević, Marin Mustapić, Dominik Šime Samac – mentor: Antonio Vrbatović) razvila je ideju BusForUs. Splitska ekipa na primjeru svojega grada predstavila je rješenje za situacije u kojima busevi kasne i u kojima putnici niti ne znaju kada će bus konačno stići. Ekipa Trio Fantastico (Antonio Vlahović, Emilly Zember, Ivan Jovanović – mentor: Željko Posavec) iz Srednje škole Ludbreg, predstavila je svoju ideju trgovine autonomnim robotima. Inače, članovi ekipe Trio Fantastico državni su prvaci iz robotike i uskoro idu na Svjetsko prvenstvo u Japan.

Prvi put na Ideju godine stigla je ekipa Smart speed bumper iz Gimnazije Metković (Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović, Frano Rajič – mentorica: Ljiljana Jeličić). Predstavili su se idejom o pametnom gradu i ležećim policajcima, a u svojem premijernom nastupu na Ideji godine, osvojili su drugo mjesto. Ekipa Ad Infinitum T&M iz I. gimnazije Varaždin (Marta Barbir i Tin Rogina – mentorica: Kristina Oršić Manojlović) osmisila je aplikaciju Finddar koja bi svima olakšala i pojednostavila kupovinu poklona za razne prigode. Varaždinci su osvojili i vrijedno treće mjesto na natjecanju.

Brojne vrijedne ideje: Elektroničke ulaznice, pametne kuće i je li Google Maps baš sve što nam treba?

Predstavila se i ekipa TechCit iz Srednje škole ‘Vladimir Gortan’ iz Buja. Članovi tima (Debora Krastić, Rino Malbašić, Tina Vivoda, uz mentorstvo Dolores Mihelić Malbašić) zapitali su se je li Google Maps zaista baš sve što nam treba i može li se napraviti nešto bolje po pitanju lokalne ponude. Iz Srednje škole Ludbreg sa svojom se idejom predstavio Igor Okić pod mentorstvom Željka Posavca, i to s idejom elektroničkih ulaznica koje bi primarno riješile problem gužvi na stadionima.

Ekipa Opus (Jan Jurković, Tomislav Čičak, Bruno Zelenika – mentor: Hrvoje Mikolčević) iz Tehničke škole u Požegi predstavila je svoju ideju pametne kuće, a Teo Domines Peter iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju predstavio je svoju ideju Guide Me. Pod mentorstvom Jadranke Gostović razvio je ideju o povezivanju turista i turističke ponude kroz stranicu Guide Me koja bi to omogućila na kvalitetan i sveobuhvatan način.

Spomenimo kako se program Ideje godine nastavio sinoć, druženjem u hostelu Swanky Mint, gdje su svi ovogodišnji sudionici natjecanja smješteni. Danas sa svim natjecateljima organizatori iz portala srednja.hr idu u obilazak tvrtki partnera natjecanja, Rimac automobile i IN2.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS