[Ideja godine ’22] Imamo pobjednika: Maturant napravio pametni poštanski sandučić i osvojio žiri

Marijo Marić iz Srednje škole Ilok s projektom pod nazivom Iločani pobjednik je desete Ideje godine | Foto: srednja.hr

Deseto izdanje Ideje godine, jedinstvenog natjecanja za srednjoškolce, upravo je završilo. Ideja godine ne traži učenike s najboljim poznavanjem gradiva, već one najkreativnije i najpoduzetnije. Jubilarno izdanje natjecanja iznjedrilo je deset kvalitetnih projekata no pobjednik, naravno, može biti samo jedan. Marijo Marić iz Srednje škole Ilok izradio je pametni poštanski sandučić i osvojio najviše bodova stručnog žirija.

Njegov pametni poštanski sandučić povezan je s aplikacijom koja korisnike informira o pristigloj pošti. Na ideju je došao jer se njegov otac brine o baki i stoga često zaboravi na pristiglu poštu, što im stvara probleme. Svojim izumom želi olakšati i vlasnicima vikendica. Stručni žiri je osvojila njegova skromnost, kao i opipljivost projekta kojeg ćemo brzo moći testirati i, sigurno, pričati

– Nisam ovo očekivao. Dosta sam se potrudio, hvala svima. Ideju sam osmislio već prije, a najteže je bilo sve isprogramirati. Mentor mi je dosta pomogao kad bih zapeo s projektom jer ima iskustva sa sličnim projektima. Sve što sam naučio koristit će mi dalje, u budućim projektima, poručio je Marijo, dodavši kako s realizacijom projekta pametnih sandučića planira nastaviti.

Konkurencija je bila iznimno jaka

Žiri je ove godine iznenadilo što je puno prijavljenih projekata već realizirano, a to se odnosi i na drugoplasiranog Jakova Glavača iz Tehničke škole Ruđera Boškovića. Svoj projekt, Eduo, opisao je kao ‘ekosustav za revoluciju školstva’. Riječ je o nizu međusobno povezanih aplikacija koje će učenicima olakšati međusobno dijeljenje instrukcija, materijala za učenje i informacija o školi.

Na trećem mjestu je tim kojeg čine Ivan Garmaz, Ante Ivančić i Lovre Trogrlić iz III. Gimnazije Split s projektom TAP. Svojim su projektom osmislili sustav koji počiva na blockchain tehnologiji i koristi NFT-ove kako bi omogućio sigurno i jednostavno online glasanje.

Konkurencija je ove godine bila iznimno jaka i žiriju nije bilo lako donijeti odluku o pobjedniku | Foto: srednja.hr

U velikoj konkurenciji zanimljivih učeničkih projekata, stručnom žiriju nije bilo lako donijeti odluku o onom najboljem. U žiriju su se ove godine našli Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija, Zoran Krišto iz tvrtke Span, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER – Zagrebačkog inovacijskog centra te Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija – visokog učilišta, istaknuo je kako su svi ovogodišnji projekti bili fenomenalni, a žiri nije imao lak zadatak. Svim finalistima je poručio da se osjećaju kao pobjednici.

– Svi koji ne uzmete nagradu, osjećajte se kao pobjednici. Zahvalite svojim mentorima koji ulažu svoje slobodno vrijeme. I ja im također zahvaljujem, i oni su ovdje pobjednici, poručio je Šestanović.

Zoran Krišto, predstavnik tvrtke Span, komentirao je kako su ga svi kandidati iznenadili.

-Pozitivno sam iznenađen, nisam očekivao ovako visoku razinu za srednjoškolce. Pogotovo jer se ne bave sve škole IT-jem. Ostanite maštoviti, nemojte dopustiti da vas društvo uokviri i uokviri vaš način razmišljanja. Pustite mašti na volju i tako ćete uvijek pobijediti, rekao je Krišto.

Članovima žirija nije bilo lako

Ivana Rajković Pavlić iz ZICER – Zagrebačkog inovacijskog centra, složila se da su svi natjecatelji bili izvanredni, a naglasila je i važnost mentora u njihovom uspjehu.

– Pokazali ste sposobnosti koje nadmašuju one znatno starije i obrazovanije od vas. Rezultati su kakvi jesu, uvijek treba biti pobjednik, ali nitko nije gubitnik. Napravili ste velik iskorak. Mentori su tu izuzetno divni. Kroz život i napredak, kad vam se ponudi mogućnost da vas netko mentorira, prihvatite to, uzmite to velikodušno.

Naposlijetku, oglasio se i sam pokretač natjecanja. Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr, zahvalio se i partnerima natjecanja koji nisu bili s nama fizički – Hrvatskoj zajednici županija te časopisu Poduzetnik. Svim natjecateljima je poručio: ovo nije kraj.

– Mnogi timovi iz prošlosti, koji nisu bili pobjednici, su realizirali svoje projekte. Kad idući put budete u prilici raditi sličan projekt, bit ćete u prednosti pred svima. Iskoristite ovaj trenutak da krenete graditi dalje. to je naša osnovna ideja. Nijanse su prevagnule, poručio je.

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i SPAN. Partner projekta je portal poduzetnik.biz. Pokrovitelji projekta su Zagrebački inovacijski centar – ZICER.

Tekst: Srednja.hr

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS