KOJU GOD KARIJERU SMJERAŠ, RAČUNAJ S EFFECTUSOM

  • Deset najtraženijih zanimanja u 2010. nije postojalo 2004. godine
  • Današnji srednjoškolac će promijeniti 10 do 14 radnih mjesta do svoje 38 godine
  • Polovica usvojenog znanja na prvoj godini studija (za studente koji započinju četverogodišnji studij, bit će zastarjela do njihove treće godine studija

 

Da budućnost poslova pripada vještinama već desetak godina govore u Svjetskom gospodarskom forumu, ali i multinacionalnim kompanijama McKinsey i PricewaterhouseCoopers. Pritom, nije najvažnije razvijati samo digitalne vještine, što bismo možda prvo pomislili. Ključ su vještine poput kreativnog i kritičkog mišljenja, rješavanja kompleksnih problema i odlučivanja, aktivnog učenja, emocionalne inteligencije. Upravo to su vještine koje se najviše traže, a najteže pronalaze kod potencijalnih zaposlenika, kazala je, između ostalog viši predavač Effectus veleučilišta Darija Korkut, mag. angl. predstavljajući sredinom svibnja MBA smjerove budućim polaznicima diplomskih studija. Iz pozicije vlastitog iskustva, kako obrazovnog, tako i karijernog, studije su predstavljali i alumniji Effectus veleučilišta Jelena Barlek, Domagoj Poljak, Ante Gunjača i Mirela Vrabec. Šezdesetak zainteresiranih studenata pokazalo je velik interes za sadržajem i strukturom programa smjerova koje Effectus veleučilište nudi – „Bihevioralna ekonomija“, „Menadžment financija“, „Menadžment ljudskih potencijala i znanja“, „Porezi i poslovno pravo“ te „Analitički menadžment“.

 

„S Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Filozofskog fakulteta učestalo dobivamo informacije o pokretanju „novog studija budućnosti“ – studija „Primijenjene kognitivne znanosti“. Svjedočimo o više od 400 prijava u svega nekoliko dana, za samo 30 budućih studenata. Logično je zapitati se, zašto danas, na Effectusu govorimo o studiju, čiji program izvode FER i FF, zapitala je buduće diplomante Darija Korkut predstavljajući  „Bihevioralna ekonomija“. „Nekoliko je razloga, za koje sam sigurna da ih prepoznajete“, kazala je prof. Korkut. Naime, vodeći hrvatski fakulteti prepoznaju važnost interdisciplinarnog pristupa obrazovanju, koje će vam pomoći da se lakše prilagodite, uspješnije rješavate probleme i bolje upravljate rizicima, razvijajući vještine, a ne samo usvajajući znanje, dodala je.

 

Uspoređujući studijske programe dva renomirana zagrebačka fakulteta s onim koga nudi Effectus – „Bihevioralna ekonomija“,  ponajbolje možemo procijeniti važnost konteksta u procesu donošenja odluke.  Ljudski mozak, naime, ne može procijeniti vrijednost nečega, stoga uspoređuje taj proizvod, uslugu, situaciju sa sličnima kojih se može prisjetiti. Znamo li da je bihevioralna ekonomija znanstveno područje koje se bavi istraživanjem ljudskog ponašanja, utjecaja, posljedica i mehanizama koje koristimo da bismo prilagodili to ponašanje okruženju i situaciji, posve je jasno zašto je ova znanstvena disciplina važna za život. Dodamo li programu poučavanje antrolpologije i sociologije i drugih bihevioralnih znanosti,  koje proučavaju ponašanje, malo više psihologije i dosta ekonomije, shvaćamo koliko je opsežan i kompleksan studij, pojasnila je okupljenim studentima prof. Korkut.

 

Na upit čemu služi bihevioralna ekonomija u praksi, prof. Korkut je odgovorila da pomaže ljudima da donose prosudbe i odluke temeljene na stvarnim mogućnostima, a ne kako to propisuje tradicionalna ekonomija, na temelju želja.. nismo racionalni, nismo logični, nismo objektivni i nepristrani, a naše odluke nisu savršene niti hladno proračunate. „Upravo zato će vas ovaj smjer poučiti tome kako pristranosti utječu na naše odlučivanje, koliko su naše odluke iracionalne, čak i u situacijama kada to nije dobro za nas, koliko okruženje utječe na nas, koliko mali trikovi u percepciji mogu imati velik učinak na nas i pogurati nas u dobrom smjeru, pojasnila je prof. Korkut.

 

„Na MBA programu „Bihevioralna ekonomija“ naučit ćete kako funkcionira ljudski mozak i dokle smo došli s istraživanjem njegova funkcioniranja, kako percepcija mijenja naše odluke o trošenju novca, kako možemo od kriminalaca napraviti osjećajna bića, kako možemo potaknuti ljude da promijene loše navike i da odaberu ponašanja koja će im unaprijediti kvalitetu života.. zapravo, naučit ćemo vas kako ciljano, na individualnoj, ali i grupnoj i masovnoj razini možete poboljšati svijet koji vas okružuje.. u ekologiji, financijama, farmaciji, medicini, automobilskoj industriji, IT i tehnologiji općenito, FMCG sektoru, obrazovanju., čulo se na predstavljanju.

Okupljene je studente ipak najviše zanimalo koje će predmete učiti, tko će im predavati, gdje mogu raditi, ali i kolika primanja mogu očekivati.

PREDMETI:

Psihologija odlučivanja, Bihevioralni marketing, Neuroekonomija, Bihevioralna teorija igara, Odlučivanje u uvjetima rizika i nesigurnosti, Bihevioralne javne politike, Bihevioralne financije, Socijalna psihologija, Analiza socijalnih mreža i socijalna fizika, Ekonometrija itd.

NASTAVNICI:

Robert Kopal, Ratka Jurković, Mirko Talajić, Višnja Jurić, Darija Korkut

POSLOVI:

Primijenjeni bihevioralni znanstvenik (banke, startupovi, poduzetništvo, konzultantske usluge, marketing, business development, HR), UX, CX, produkt menadžment, upravljanje razvojem i inovacijama, trgovina nekretninama, politika, investicije, trgovanje dionicama i obveznicama.. zapravo u svim područjima gdje ljudsko ponašanje ima utjecaj na poslovanje, suradnju s klijentima/kupcima/korisnicima, prodaju.. bihevioralna znanost ima svoje mjesto i u dizajniranju edukacija, obrazovanju, znanosti..

PLAĆA:

Poslodavci će vas biti spremni platiti jer ste rijetkost.. scarcity, još jedan termin iz bihevioralne ekonomije.

 

KARIJERNA ISKUSTVA ALUMNIJA EFFECTUSA

Jelena Barlek apsolventica je smjera „Menadžment financija“, diplomskog studija Poslovno upravljanje – MBA i radi kao Senior Accountant, Global Finance, Pliva Hrvatska d.o.o. „Osim što pruža konkurentno znanje na tržištu rada iz područja financija, smjer Menadžment financija bio je moj izbor kao logičan slijed zbog afiniteta prema brojevima i interesa prema procesu financija u velikim korporacijama. Predmet kao što je „Kontroling“ otvara nam perspektivu o učinkovitom upravljanju troškovima, dok nas predmet „Revizija“ upućuje u procese kontrola koje su neophodne u poslovanju, kazala je studentima Jelena.

Znanja koja sam stekla na smjeru „Menadžmenta financija“ omogućila su mi brzo razumijevanje i snalaženje u poslovnom procesu mog radnog mjesta i osiguravaju mi adekvatnu podlogu za daljnje nadograđivanje znanja. Uz znanje i praksu, smatram da su trud i inicijativa te razvoj vještina kao što je svladavanje stranih jezika te komunikacijske i prezentacijske vještine nužan za napredovanje u poslovnom svijetu“, pojasnila je Jelena.

Domagoj Poljak,  alumni je MBA smjera „Porezi i poslovno pravo“ i zaposlen je u „Croatia osiguranju“,  na razvoju poslovanja društava kćeri. Domagoj je i vanjski suradnik u nastavi na Effectus veleučilištu. „Kao alumni  smjera „Porezi i poslovno pravo“ mogu posvjedočiti kako se radi o sjajnom spoju dvaju područja, izuzetno bitna za razumijevanje poslovanja i tržišta. Pravni kolegiji, poput npr. „Statusnih promjena trgovačkih društava“, „Pravnog okvira financijskih institucija“, „Odštetnog prava“ itd., pružaju vrlo opsežna znanja o funkcioniranju samih društava na tržištu te načinu poslovanja u izazovnom poslovnom te visoko dinamičnom regulatornom okruženju. S druge strane, kolegiji o poreznom sustavu i njihovoj primjeni te o poreznom postupku, okosnica su dobrog poznavanja poreznog okruženja u poslovanju, koje samo po sebi predstavlja značajan izazov za one kojima znanje o tom području izostaje, a ustvari je stup “nameta” za neko društvo i poznavanje istoga je ne poželjno, već nužno. Svakome tko planira pokretati vlastiti posao ili se vidi kao porezni savjetnik, stručnjak za transferne cijene, povrat poreza, PDV i sl. u nekom revizorsko-savjetodavnom društvu, stručnjak za poslovno pravo u nekoj korporaciji, savjetnik za porezna ili pravna pitanja u banci, osiguravajućem društvu itd., savjetujem da upiše upravo ovaj smjer jer će završetkom istoga dobiti jedinstven set znanja koji je na tržištu rada vrlo tražen i predstavlja kompetenecije poželjne svakom poslodavcu, a u slučaju osnivanja vlastitog društva biti će spreman za sve izazove koje takav pothvat nosi te će primjenom tih znanja omogućiti svojem društvu veću konkurentnost, ali i rezistentnost na tržišne izazove s kojima se nova društva nose. Dobit ćete najbolje znanje od najboljih stručnjaka“, potvrdio je Domagoj.

 

Ante Gunjača, apsolvent je „Analitičkog menadžmenta“ i radi kao savjetnik za poslovna rješenja u tvrtki Data Sense d.o.o.  koja se bavi implementacijom i održavanjem softverskih rješenja za poslovno izvještavanje, planiranje i podršku kontrolingu, prvenstveno na Microsoft tehnologiji (SQL Server kao baza, front end Excel i Power BI)

„Odabrao sam analitički menadžment, jer mi je to bio jedini logičan izbor s obzirom da sam prije radio kao voditelj analitike u Tokiću i Rimcu. Studentima ga preporučujem jer će na njemu naučiti kako kritički razmišljati, logički povezivati i rješavati probleme. Naučit će kreativno i divergentno razmišljati o svim mogućim rješenjima nekog problema, te konvergentno naći optimalno i pravo rješenje. Analitičko razmišljanje je nosilac misli 21. stoljeća te stoga ćete donijeti pravu odluku kad ovo upišete“, kaže Ante.

„Smjer mi je pomogao prvenstveno da se razvijem kao analitički menadžer kome je potreban širok spektar poznavanja poslovnih procesa i analitičkog pristupa te načina rada i pristupa na različitim caseovima i zadacima, dodaje Ante te zaključuje da je „ključna poruka studentima: Samo marljivo radite i učite i nikad ne prestajte se usavršavati i poslovno i ljudski, te će uspjeh dolaziti sam od sebe. Ponekad ćete nailaziti na prepreke ali vjerujte znanje nadmašuje svaku prepreku“.

 

Mirela Vrabec je upisala smjer Menadžment ljudskih potencijala i znanja upisala nakon završenog prijediplomskog studija Ekonomije na EFZG-u te dugogodišnjeg rada kao koordinator u Ljudskim potencijalima HEP-a. Radeći taj posao, shvatila je da HR nije i ne bi smio biti samo kadrovska služba. 

 

„Najveći resurs poduzeća su ljudi“, priča Mirela. „Kroz studij sam unaprijedila svoja znanja i vještine potrebne za razumijevanje motivacije radnika, procesa pronalaska pravog radnika za pojedino radno mjesto i potrebu zadržavanja kvalitetnih radnika, dobila jači uvid u važnost adekvatnog menadžmenta poduzeća i značaj komunikacije i razumijevanja. Smjer Menadžment ljudskih potencijala i znanja preporučila bih svima koji vole rad s ljudima i žele prošiti svoja znanja iz područja prava, psihologije, financija, tržišta rada, vođenja ljudi i projekata, svima onima koji žele unaprijediti osobni rast i razvoj te pridonijeti razvoju poslovanja kroz ulaganje u ljude, poručuje Mirela. Ključna poruka kolegama – budite spremni na kompromise, ulažite u sebe.

 

Šezdesetak je studenata, iz prve ruke, dobilo sve relevantne informacije o karijernim prilikama koje im se otvaraju završetkom jednog od pet ponuđenih MBA smjerova Effectus veleučilišta. Za njih, gotovo da i nema više dileme – budućnost računaju s Effectusom.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS