Kreće Ideja godine uz partnerstvo Effectus veleučilišta

  • Natjecatelji Ideje godine se natječu u osmišljavanju što bolje poduzetničke ideje, ali i pisanju poslovnog plana kojim će dokazati da je njihova ideja ostvariva
  • Nagrada za najbolji tim ili pojedinca iznosi 1.300 € bruto. Svi koji se prijave do 11. travnja u 23:59h, kada završavaju rane prijave, ostvarit će i značajnu prednost – mogućnost da svoju prijavu poprave prema komentarima žirija. Ove godine smo organizirali i Zoom edukaciju o pisanju poslovnog plana koja će se održati 12. travnja. Finalni rok za prijavu ističe 25. travnja u 23:59h.

 

Maštate o tome da jednog dana budete sam svoj šef? Prvo vam treba dobra poslovna ideja, ali rijetko kada je samo ona dovoljna za uspjeh. Na putu od ideje do uspješnog poslovnog pothvata trebamo odgovoriti na hrpu pitanja, a često radimo i neke predvidljive greške. Što je dekan EFFECTUS veleučilišta, izv. prof. dr. sc. Đuro Horvat, odgovorio na pitanja novinara portala www.srednja.hr  te koje je savjete dao svima onima koji se planiraju prijaviti na Ideju godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, pročitajte u nastavku teksta.

 

‘Ovo bi trebala biti aplikacija!’ Ili web stranica, ili uređaj, ili start-up. Sigurno ste barem jednom u životu imali takvu zamisao. Poduzetničke ideje nisu tako rijetke, ali kako znati jesu li isplative? Možemo li ih pretvoriti u uspješan posao? Dekan EFFECTUS veleučilišta, izv. prof. dr. sc. Đuro Horvat, objasnio nam je da to nije baš tako jednostavno, ali ni nemoguće.

Upravo je u tijeku Ideja godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, kojem je EFFECTUS glavni partner. Natjecatelji Ideje godine se natječu u osmišljavanju što bolje poduzetničke ideje, ali i pisanju poslovnog plana kojim će dokazati da je njihova ideja ostvariva. Nagrada za najbolji tim ili pojedinca iznosi 1.300 € bruto. Svi koji se prijave do 11. travnja u 23:59h, kada završavaju rane prijave, ostvarit će i značajnu prednost – mogućnost da svoju prijavu poprave prema komentarima žirija. Ove godine smo organizirali i Zoom edukaciju o pisanju poslovnog plana koja će se održati 12. travnja. Finalni rok za prijavu ističe 25. travnja u 23:59h.

Na nekoliko pitanja morate pronaći odgovore

Budući da znamo da je poduzetan duh samo početak, odlučili smo zamoliti dekana Horvata za savjete koji će vam pomoći u osmišljavanju vaših prvih poslovnih ideja. Za početak, morate znati da je dobra ideja tek prvi korak u ostvarivanju vaše poduzetničke priče.

– Rijetki su slučajevi da je dobar poduzetnički posao nastao samo kao rezultat dobre ideje. Ono što se puno češće događa jesu serije pokušaja i pogrešaka sve dok ne dođemo do proizvoda ili usluge koja tržištu treba. Osim strasti i upornosti poduzetnička ideja mora počivati i na usklađenosti resursa, poslovne prilike i poduzetnika te postojanju poduzetničkog tima, rekao je dekan.

Drugim riječima, morate odrediti koji ćete proizvod ili uslugu ponuditi, tko će biti vaši kupci, na koji način i gdje ćete svoju uslugu ili proizvod prodavati te koje će potrebe oni time zadovoljiti, objasnio je dekan. Usput, poslovni plan potreban za prijavu na Ideju godine, napisan je tako da vas vodi, korak po korak, kroz promišljanje o baš tim stavkama.

Neke greške su lako predvidljive, a možete ih i izbjeći

Okej, sada imate dobro formiranu poduzetničku ideju – i što sad? Najčešća greška koju mladi poduzetnici čine, objasnio nam je dekan, jest da ju ne sagledaju racionalno. Nemojte žuriti, savjetovao je, i odvojite dovoljno vremena za procjenu njene isplativosti.

– Isto tako, poduzetnici početnici moraju biti svjesni da je nemoguće zadovoljiti sve – veću priliku za uspjehom imaju samo oni koji se usmjere na jedan tržišni segment – nišu, dobro je upoznaju i pokušaju zadovoljiti potrebe kupaca u njoj. Druga karakteristika poduzetnika početnika jest nedostatak usredotočenosti, ali i preusko definiranje vlastite poduzetničke ideje. Sljedeća je zajednička osobina većine početničkih pothvata nerealno sagledavanje svih troškova proizvodnje proizvoda, tj. isporučivanja usluge, naveo je dekan.

 

Na poduzetničkim studijima uče se ključne vještine

Upravo ih tim vještinama i poduzetničkom mindsetu uče svoje studente na Effectusu. Institucije poput EFFECTUS-a imaju važnu ulogu, dodao je dekan. Percepcija poduzetništva u Hrvatskoj se mijenja, i to nabolje. Za to su zaslužni studiji poput njihovih koji potiču sposobnosti pojedinaca da ideje pretvaraju u stvarnost, budu inovativni i stvaraju poduzetničku kulturu u našoj zemlji.

– Studiji poput našeg mijenjaju paradigmu društva i prema kojoj ključne vrijednosti gospodarskih aktivnosti i rasta BDP-a počivaju na poduzetničkim inicijativama, odnosno na sposobnosti pojedinca da stvara ideje, da bude kreativan i inovativan. Naši programi počivaju na ideji da polaznike, tijekom 3 ili 5 godina obrazovnog programa pripremimo da koriste prilike i ideje i pretvore ih u financijsku, kulturnu ili društvenu vrijednost, rekao je dekan Horvat.

Osim toga, EFFECTUS i slični studiji imaju još jedan važan zadatak. Da mogu otputovati kroz vrijeme, poduzetnici od prije dvadeset godina na današnjem se tržištu ne bi snašli. Proizvodi, tehnologije koje se koriste, izvori financiranja vaše poslovnog pothvata, zakoni pa i vrijednosti poduzetnika i zaposlenika – sve se to unazad nekoliko godina promijenilo, objasnio nam je dekan.

Pokrenuli poduzetnički inkubator za studente svih fakulteta

Zato je poduzetnicima obrazovanje kojim se uče fleksibilnom i divergentnom razmišljanju te kreativnom rješavanju problema jako važno. Netko ih treba pripremiti i na suočavanje s promjenama i suvremenim izazovima.

– Na tom tragu, pokrenuli smo projekt Effectus poduzetnički inkubator–EPI, kako bismo potakli studente na poduzetničku karijeru te pokretanje vlastitih uspješnih brzorastućih tvrtki. Dugoročni nam je cilj doprinijeti razvoju poduzetništva, ubrzati gospodarski razvoj i koristiti ogroman potencijal koji proizlazi iz najvrjednijeg resursa – znanja.

U projekt se mogu uključiti studenti svih fakulteta, bez obzira na struku i smjer, i besplatno učiti o kreativnosti, kritičkom promišljanju i inovacijama. Pri tom će razvijati vlastite potencijale, a znanja primijeniti kroz osmišljavanje ideja i projekata koji stvaraju novu vrijednost, istaknuo je dekan.

Maturantima koji se tek pripremaju za upis studija osigurali su i besplatne pripreme za državnu maturu. Reakcije 120 učenika koji ih pohađaju su, kako nam je rekao dekan, izvrsne. Održavaju se svake subote, a važno je znati i da u slučaju pada nekog od ispita, EFFECTUS učenicima jamči i dodatne individualne pripreme.

– Kako ja, tako i moj tim iskreno vjerujemo da će maturanti upisati željeni studijski program i da ćemo od jeseni, s mnogima od njih koje danas pripremamo, dijeliti svakodnevicu, pod okriljem studijskih programa Effectus veleučilišta, naglasio je dekan za kraj.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS