Međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti okupila je brojne europske stručnjake

Kibernetička sigurnost – osnove i izazovi

 

  • Predsjednik Uprave Effectus veleučilišta, izv.prof.dr. Robert Kopal naglasio je ključne specifične izazove eksperata u cyber sigurnosti primjerice – nepostojanje jedinstvene taksonomije cyber rizika, nekonzistentnost definicija informacijske i cyber sigurnosti, nedovoljno integriranje obavještajne analitike u cyber sigurnosti, izazovi cyber odvraćanja i cyber diplomacije, nedostatak stručnjaka za cyber sigurnost te potreba za transverzalnim vještinama

 

U organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i zaklade Hanns-Seidel-Stiftung, 16. i 17. veljače u Zagrebu je održana konferencija s nazivom “Cyber-security – basic elements and challenges”. Konferencija, u čijem je radu, u svojstvu panelista, sudjelovao izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, predsjednik Uprave Effectus veleučilišta,  održana je u sklopu serije okruglih stolova zajedničkog nazivnika “Artificial Intelligence and Security Governance in Contemporary International Affairs (roundtable series)”.

 

Konferencija je okupila kreatore politika i stručnjake iz cijele Europe kako bi odgovorili na brojna aktualna pitanja. Primjerice:

  • Koje su temeljne sigurnosne prijetnje i izazovi u eri informacijskog društva? Kako im možemo pristupiti?
  • S obzirom na to da ideja “cyber” pridonosi globalnoj povezanosti cyber prostora i odražava promjenu u globalnoj politici, kako EU namjerava povući razlike između unutarnjih i vanjskih politika, kao i između vojnih i civilnih područja?
  • U složenoj mreži međusobno povezanih politika, relativna novost na razini Europske unije (EU) je “cyber diplomacija”. Postaje li “cyber diplomacija” u EU nešto za sebe kao zaseban skup alata za osiguranje ciljeva politike EU?

Sudjelujući u panel raspravi, profesor Kopal je upozorio na glavne teze u svezi općih izazova sigurnosti: ekspertno sljepilo; točnost predviđanja: jež-lisica eksperti vs. mudrost masa vs. crowdsourcing pristup; mikrotrendovi vs. trendovi vs. megatrendovi; heuristike, pristranosti i mentalni sklop eksperata; razlozi analitičkih neuspjeha; značaj kritičkog mišljenja i najčešće logičke pogreške; primjena analogije životinjskog svijeta u upravljanju rizicima.

Posebno je naglasio ključne specifične izazove eksperata u cyber sigurnosti: nepostojanje jedinstvene taksonomije cyber rizika; izazovi vjerojatnosti; nekonzistentnost definicija informacijske i cyber sigurnosti; nedovoljno integriranje obavještajne analitike u cyber sigurnosti; izazovi cyber odvraćanja (cyber deterrence) i cyber diplomacije; nedostatak stručnjaka za cyber sigurnost te potreba za transverzalnim vještinama.

Da je izlaganje profesora Kopala pobudilo izniman interes sudionika, potvrđuje i Q&A sesija, koja je tijekom gotovo polusatne rasprave pokazala koliko je ova tema važna za ekspertnu javnost. Novina u ovakvim formatima susreta eksperata bila je praktična vježba koju je prof. Kopal proveo u suradnji sa sudionicima konferencije.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS