Novosti

Mozaik vještina za 21. stoljeće: “Prosuđivanje i odlučivanje u kontekstu cyber rizika“

U okviru projekta Mozaik vještina za 21. stoljeće na EFFECTUS-u je 30. studenog održano predavanje izv. prof. dr. sc. Roberta Kopala na temu vještina prosuđivanja i odlučivanja u kontekstu cyber rizika – temu o kojoj nemamo prilike često slušati na EFFECTUS-u, a koja je kritično važna, i za nas kao građane i za tvrtke u kojima smo zaposleni.

Profesor Kopal je odgovor na pitanje Zašto griješimo u odlučivanju? stavio u realni kontekst suočavanja s rizicima, specifično sa cyber rizicima.
Uvodno je pojašnjena taksonomija rizika: prijetnja, ranjivost, posljedica j vjerojatnost, i to sve na praktičnim primjerima procjene rizika i procjene prijetnje.
Nakon toga je prikazan kontekst cyber rizika s obzirom na to da se u 2022. godini ti rizici nalaze na prvom mjestu (Allianz Risk Barometer), kao i 2020. godine. The Global Risks Report 2022. (World Economic Forum) također među najvažnijim svjetskim rizicima navodi tehnološke rizike, poput digital inequality-ja te cybersecurity failure-a.

Tijekom predavanja su izazovi “ograničene racionalnosti”, “obrazaca očekivanja” te “heuristika i pristranosti” praktično demonstrirani na suvremenim cyber izazovima poput: socijalnog inženjeringa, phishinga, spear phishinga, vishinga, pretextinga, watering holinga, baitinga, cryptojackinga i dr.
Prikazani su izazovi suočavanja sa zlonamjernim softverom – malware-om poput Emoteta te posebno ransomware-om, i to na konkretnim primjerima Petya, WannaCry i NotPetya.
Dodatno su u kontekstu odlučivanja i prosuđivanja problematizirani izazovi umjetne inteligencije i deep fake.
Zahvaljujemo se studenticama i studentima, našim alumnima te kolegama nastavnicima koji su se odazvali pozivu na predavanje. Veselimo se nekom ponovnom susretu!

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Ispunjavanjem ovog formulara dajem suglasnost za korištenje mojih osobnih podataka u svrhu direktne komunikacije i zaprimanja informacija o djelovanju Effectus učilišta te izjavljujem da sam upoznat sa sadržajem Izjave o zaštiti osobnih podataka

    PRATI NAS