Novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti!

U petak, 07. listopada 2022. godine u Hrvatskom saboru izglasan je novi Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Ovaj Zakon uređuje temeljna načela obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene i umjetničke djelatnosti, osnivanje i djelovanje ustanova u sustavu visokog obrazovanja, znanstvene, odnosno umjetničke djelatnosti te druga područja poput izvođenja studija, prava i obveze studenata te financiranja i nadzora ovih djelatnosti.

Zakon podrazumijeva čitav niz promjena u sustavu koje se odnosi i na veleučilišta i visoke škole, njihovo djelovanja te stručne studije kao vrstu studijskih programa koje izvode.

Kad je u pitanju EFFECTUS, glavne novosti su sljedeće:

  1. EFFECTUS postaje VELEUČILIŠTE! Na taj način će u sustavu visokog obrazovanja postojati samo jedna vrsta visokih učilišta koje izvode stručne studije – veleučilišta.

 

  1. Ključna promjena za studente ogleda se u promjeni stručnog naziva koji se stječe završetkom stručnog diplomskog studija Poslovno upravljanje – MBA. Dosadašnji stručni naziv „stručnog specijalista“ zamjenjuje znatno adekvatniji i prepoznatljiviji naziv „magistar“ uz pripadajući naziv struke. Ova promjena odnosi se i na sve studente koji su ranije završili diplomski studij, a EFFECTUS će sve alumnije svojih stručnih diplomskih stiudija obavijestiti o načinu, vremenu i proceduri preuzimanja uvjerenja o ujednačavanju stručnoga naziva.

 

  1. Studenti stručnog diplomskog studija Poslovno upravljanje – MBA moći će svoje obrazovanje nastaviti na poslijediplomskim studijima u Republici Hrvatskoj. Sukladno odredbama novog Zakokna, poslijediplomske sveučilišne studije moći će upisivati i diplomanti stručnih diplomskih studija, uz polaganje određenih razlikovnih ispita (na poslijediplomskoj razini) ili uz posjedovanje pet godina radnog staža u području struke u kojem se poslijediplomski studij izvodi.

 

EFFECTUS će prema odredbama Zakona uskladiti status i druge opće akte s odredbama Zakona najkasnije u roku od šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS