Održano gostujuće predavanje ministra Malenice

U utorak 31. 05. za studente EFFECTUS-a predavanje na temu „Povezanost učinkovitosti pravosuđa i gospodarskog razvoja“ održao je ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica.

Predavanju se odazvao velik broj studenata, a nakon predavanja bilo je i pregršt pitanja za ministra.

Ministar Malenica istaknuo je kako je uspostavljanje povjerenja ključ promjena u pravosuđu. Cilj je vratiti povjerenje građana i to prvenstveno kroz tri smjera primjena: zakonske izmjene, organizacijske promjene te razvojne projekte.

U tijeku je mnogo raznih aktivnosti, a situacija u kojoj smo se svi našli zbog pandemije, potaknule je na dodatno promišljanje te uvođenje brojnih novina, a prvenstveno u smislu digitalizacije.

Kao neke od važnijih promjena, a koje su studentima EFFECTUS-a izuzetno interesantne, ministar je istaknuo izmjene seta zakona vezanih za poslovanje trgovačkih društava, izmjene Zakona o parničnom postupku, niz novina vezanih za zemljišnoknjižno pravo i evidencije na nekretninama te jačanje uloge mirnog rješavanja sporova te rasterećenje sudova  kroz izmjene Zakona o mirenju i uspostavljanje četiri regionalna centra za mirenje čime bi se mirenje učinilo dostupnim širem krugu građana.

U pogledu organizacijskih promjena, ministar je istaknuo važnost smanjenja broja neriješenih predmeta, a osobito onih starijih od sedam godina, te prioritetnog rješavanja predmeta kojima prijeti zastara. Ova nastojanja dala su do sada dobre rezultate, a kao ključ uspjeha ministar ističe važnost suradnje ministarstva i predsjednika sudova.

Također, ministar je upoznao studente i s projektima ulaganja u pravosudnu infrastrukturu i informatizaciju koji bi zaposlenima u pravosuđu omogućili stvaranje adekvatnih uvjeta za rad te time i povećanje radne učinkovitosti.

Na kraju, ministar je naglasio kako je efikasno pravosuđe ključ društvenog i gospodarskog razvoja. Brži, jednostavniji i učinkovitiji postupci, administrativna rasterećenja i ulaganja u pravosuđe ključ su za gospodarski razvoj i investicije.

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS