Panel rasprava o izazovima i iskustvima pravne i etičke regulative primjene umjetne inteligencije

Ima li znanost odgovor na pitanje: Što o primjeni umjetne inteligencije ne znamo da ne znamo?

 

Treba li pravno i etički regulirati primjenu umjetne inteligencije u cijelom spektru industrijskih grana i društvenih aktivnosti, čut ćemo u razgovoru moderatora izv.prof.dr.sc. Roberta Kopala, predsjednika Uprave Effectus veleučilišta s panelistima: Martinom Silov, izvršnom direktoricom udruge CroAI, izv.prof.dr.sc. Leom Mršićem, prodekanom za istraživanje i razvoj Algebre; dr.sc. Anjom Barešić, znanstvenom suradnicom Instituta Ruđer Bošković; Marijanom Šarolić Robić, odvjetnicom i počasnom konzulicom Novog Zelanda; Goranom Dautovićem, potpredsjednikom i izvršnim direktorom Project 3 Mobility (Rimac Group) i prof.dr.sc. Ozrenom Polašekom, upraviteljem Hrvatske zaklade za znanost. U panel će nas, uvodnim predavanjem uvesti Miroslav Varga, certificirani Google trener i Martech specijalist, Escape Digital Agency.

 

Panel rasprava, s naslovom „Pravna i etička regulativa umjetne inteligencije – iskustva i izazovi održat će se 3. travnja u 11.00 sati u dvoranama Brijuni i Kornati Effectus veleučilišta, Kennedyev trg 2, Zagreb.

 

Bit će to prilika i za dobiti odgovore na brojna „vruća“ pitanja:

 

 • Koji su mogući načini primjene umjetne inteligencije te moguće koristi primjene (industrija, zdravstvo i dr.)?
 • Koji su izazovi i rizici primjene umjetne inteligencije?
 • Koji su pozitivni i negativni učinci reguliranja razvoja i primjene umjetne inteligencije? Prijedlog EU AI uredbe?
 • Koji su etički prijepori primjene umjetne inteligencije? Postojeća regulativa? UNESCO preporuke?
 • Ima li znanost sve odgovore u svezi razvoja i primjene umjetne inteligencije? Što ne znamo da ne znamo?
 • Jeste li testirali ChatGPT? I?
 • Clash of Titans: usporedba postojećih AI algoritama
 • Umjetna inteligencija i obrazovanje: plusevi i minusi?
 • Utjecaj umjetne inteligencije na tržište rada? Zanimanja budućnosti?

 

Primjena umjetne inteligencije, čut ćemo od naših panelista, može donijeti niz gospodarskih i društvenih koristi u cijelom spektru industrijskih grana i društvenih aktivnosti. Umjetna inteligencija, naime, poboljšava predviđanje, optimizaciju operacija i raspodjelu resursa i personalizira pružanje usluga te njezino korištenje može pridonijeti ostvarenju rezultata koji pogoduju društvu i okolišu, a tvrtkama i gospodarstvu može donijeti ključne konkurentske prednosti.

 

Uz ključna pravna i etička pitanja, panelisti će pojasniti i često korištene termine umjetne inteligencije poput: strojnog učenja (nadzirano, nenadzirano i podržano učenje, pomoću raznih metoda, uključujući i duboko učenje), Turingovog test, teorije uma, samosvjesne umjetne inteligencije i dr.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
  Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

  PRATI NAS