Panel rasprava: umjetna inteligencija – obrazovanje i vještine budućnosti

Umjetna inteligencija ne smije postati – drugi ja

 

Da umjetna inteligencija ima velik potencijal za poboljšanje praksi poučavanja i učenja te donosi značajnu pomoć obrazovnim institucijama da unaprijede organizaciju i rad, čulo se, između ostalog na panelu s nazivom „Umjetna inteligencija – obrazovanje i vještine budućnosti“, održanom 17. svibnja na Effectus veleučilištu. U prepunoj dvorani Effectus veleučilišta svoja su znanja i razmišljanja podijelili eminentni hrvatski stručnjaci: Ivan Maglić, Gartner Adriatic/Calisto, Ratko Mutavdžić iz Microsofta, Aco Momčilović iz Global AI Ethics Instituta te prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Panelom, otvorenim za javnost, moderirao je izv. prof. dr. sc. Robert Kopal, predsjednik Uprave Effectusa.  

U brojna otvorena pitanja na temu umjetne inteligencije, ali i etičnost njene primjene sudionike panela je uveo Ivan Maglić iz Gartner Adriatic/Calista. „ChatGPT-ju je trebalo samo pet dana da dosegne milijun korisnika. Primjena ovog alata ima ogroman potencijal i svima u obrazovnom procesu može donijeti značajne benefite. Međutim, i dalje nema mnogo istraživanja temeljenih na dokazima o utjecaju umjetne inteligencije na obrazovanje, stoga je važno zadržati kritički stav i nadzor“, kazao je Ivan Maglić dodavši da će 65 posto mladih u budućnosti raditi poslove koji danas još ne postoje. I upravo zato, ustvrdio je Ivan Maglić, iznimno je važno „naoružati“ mlade ljude vještinama i znanjima budućnosti.

Ratko Mutavdžić iz Microsofta osvrnuo se na proces i metode učenja i poučavanja koje se nisu značajnije promijenile posljednjih desetljeća. „Tomu je tako jer, nažalost, tehnologija nije sustavno pratila metodiku prenošenja znanja“, kazao je Ratko Mutavdžić. „Često svjedočimo strahu mnogih od razvoja i primjene tehnologije, strahu od nepoznatog, dometnuo je. Ono što nam donosi sadašnjost, a osobito budućnost je uloga „osobnog pomoćnika“ koju dobivamo korištenjem umjetne inteligencije. Kvaliteta, učinkovitost, brzina i pouzdanost samo su neki od benefita koje ćemo kao društvo budućnosti dobiti, kazao je Ratko Mutavdžić predstavljajući, između ostalog, i Microsoftov Bing i Copilot.

Otvarajući panel raspravu izv. prof. dr. sc. Robert Kopal je podsjetio da je Effectus veleučilište početkom svibnja usvojilo strateški dokument – skup etičkih smjernica i najboljih praksi za korištenje umjetne inteligencije u nastavnom procesu (UI Manifest). „Time se Effectus veleučilište svrstava među vodeće obrazovne institucije u Hrvatskoj, koje će od sljedeće akademske godine u procesu učenja i poučavanja primjenjivati umjetnu inteligenciju,“ kazao je predsjednik Effectusove Uprave.

Prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić se osvrnuo na proces implementacije umjetne inteligencije u konzumaciji znanja, kojom društvo stvara novu vrijednost. Potvrdio je da u svom radu – učenju i poučavanju studenata, već primjenjuje UI i zahvaljujući tom alatu mijenja paradigmu obrazovanja. „Teško možemo odrediti što je važnije – pitanje ili odgovor, često smo svjedočili različitim mišljenjima, no ja duboko vjerujem da je pitanje važnije jer postavljanjem pitanja otvaramo temu, a davanjem odgovora je zatvaramo“, kazao je profesor Omazić. Na upit moderatora kako ćemo primijeniti umjetnu inteligenciju u razvoju vještina budućnosti -analitičkom i kritičkom mišljenju, prof. dr. sc. Omazić je odgovorio da profesori studente moraju motivirati na drugačiji način da ostvare svoja vlastita postignuća, na svoj način i svojim tempom. „I upravo zato, ja kao učitelj, a ne nastavnik, potičem svoje studente da nadmaše sami sebe, ostvare svoj najbolji rezultat, a ne samo da im prenesem znanje,“ zaključio je profesor Omazić.

Na profesora Kopala Aco Momčilović se osvrnuo na generacijske razlike u prihvaćanju primjene umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Generacija X je zanimljiva, jer traži balans – primjenu tehnologije, ali i human touch. Milenijalci su odrasli s digitalnom tehnologijom i njima će umjetna inteligencija biti dio svakodnevice, kao i Z generaciji, dok će Alfa generaciji primjena umjetne inteligencije postati prvi i jedini način učenja. Ovoj će generaciji biti puno teže doseći kvalitetu. „Kreativnost i inovativnost koji počivaju na mašti, a predstavljaju vještine budućnosti, teško ćemo, kao društvo, uz primjenu umjetne inteligencije, moći dosegnuti“, kazao je Momčilović. Bit će to fundamentalna razina, koja nam pomaže u svakodnevnom životu, zaključio je.

Ivan Maglić se složio s tvrdnjom da će upravo primjena umjetne inteligencije omogućiti kreativcima da postavljaju nove granice. Ovo su alati, koji će im u tome pomoći. „Svi ovi  alati čine nas „glupima“ ako ih ne razumijemo“, kazao je Ivan Maglić. Izazovi koje tehnologija donosi  nameću brojna pitanja: zamjenjuje li tehnologija ljude? Zamjenjuje, ukoliko se ljudi ne re-educiraju. Pred nama je taj val, koji svijetu i ljudima donosi brojne promjene. Na nama je kako ćemo se postaviti prema etičnosti, privatnosti, sigurnosti, rizicima, ali i održivosti društva postavljenog na temeljima primjene umjetne inteligencije.

Ratko Mutavdžić se osvrnuo i na tehnološke izazove koje donosi primjena tehnologije. Dinamika tehnoloških promjena je nevjerojatno brza, što nas dovodi do pitanja ne hoćemo li, već koliko ćemo investirati. Izazovi postoje, na svima nama je da ih prepoznamo i njima upravljamo. „Jer niti jedna tehnologija nije imala toliku ekspanziju i brzinu implementacije, poput ove“, kazao je. Na svima nama je da se, svatko u svojoj profesiji, kontinuirano poboljšavamo.

Tehnologija ne zamjenjuje ljude, već poslove, osobito one repetitivne, suglasili su se panelisti. Nažalost obrazovni proces, ne potiče kreativnost, jer počiva na reprodukciji, repeticiji. Bit će, relativno jednostavno zamijeniti one poslove koji počivaju na što i kako, ali bit će jako teško zamijeniti one koji su odgovaraju na pitanje zašto.

Možemo samo potaknuti ljude koji su fundamentalno kreativni da postanu još kreativniji, a društvo da prepoznaje one najbolje i ostvari svoj puni potencijal. U svemu tome, umjetna inteligencija ima ogromnu ulogu i nezamjenjiv potencijal, suglasni su panelisti.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS