Panel rasprava – umjetna inteligencija – obrazovanje i vještine budućnosti

 • Umjetna inteligencija ima velik potencijal za poboljšanje praksi poučavanja i učenja te donosi značajnu pomoć obrazovnim institucijama da unaprijede organizaciju i rad
 • Nema mnogo istraživanja temeljenih na dokazima o utjecaju umjetne inteligencije na obrazovanje, stoga je važno zadržati kritički stav i nadzor
 • Effectus veleučilište je početkom svibnja usvojilo skup etičkih smjernica i najboljih praksi za korištenje umjetne inteligencije u nastavnom procesu (UI Manifest)

 

Umjetna inteligencija – obrazovanje i vještine budućnosti naziv je panela, u kom će 17. svibnja na Effectus veleučilištu, sudjelovati eminentni hrvatski stručnjaci: Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma d.d., Ivan Maglić, Gartner Adriatic/Calisto, Ratko Mutavdžić iz Microsofta, Aco Momčilović iz Global AI Ethics Instituta te prof.dr.sc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Panelom, otvorenim za javnost, moderirat će izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, predsjednik Uprave Effectusa.  Bit će to prilika i za predstavljanje rezultata istraživanja o vještinama i zanimanjima budućnosti te praktična primjena Microsoftovih rješenja u obrazovanju.

 

Da umjetna inteligencija ima velik potencijal za poboljšanje praksi poučavanja i učenja te donosi značajnu pomoć obrazovnim institucijama da unaprijede organizaciju i rad, čut ćemo od sudionika panela. Međutim, i dalje nema mnogo istraživanja temeljenih na dokazima o utjecaju umjetne inteligencije na obrazovanje, stoga je važno zadržati kritički stav i nadzor. Upravo zato je Effectus veleučilište početkom svibnja usvojilo skup etičkih smjernica i najboljih praksi za korištenje umjetne inteligencije u nastavnom procesu (UI Manifest). Time se Effectus veleučilište svrstava među vodeće obrazovne institucije u Hrvatsko, koje će od sljedeće akademske godine u procesu učenja i poučavanja primjenjivati umjetnu inteligenciju.

 

O uvaženih panelista, izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, će pokušati dobiti odgovor na sljedeća pitanja:

 

 • Kolika je umjetna inteligencija prijetnja obrazovnom sustavu, odnosno je li uopće? Trebaju li obrazovne institucije strahovati od njezina razvoja?
 • Kako bi trebalo promijeniti i prilagoditi obrazovni sustav i obrazovati mlađe naraštaje koji odrastaju uz tehnologiju, pa i umjetnu inteligenciju?
 • Koje karakteristike umjetne inteligencije predstavljaju najveći izazov za budućnost obrazovanja?
 • Koje su najveće prednosti i benefiti koje umjetna inteligencija može donijeti obrazovanju?
 • Kako koristiti umjetnu inteligenciju u poučavanju i učenju (nastavnom procesu)?
 • Kako koristiti umjetnu inteligenciju pri poučavanje studenata, kao potporu studentima, kao potporu nastavnicima te potporu samom obrazovnom sustavu?
 • Koje kompetencije nastavnici trebaju konstantno razvijati za etičku upotrebu umjetne inteligencije i podataka?
 • Kako pritom educirati i usmjeravati nastavnike u raznim područjima; ljudsko djelovanje i nadzor, transparentnost, raznolikost, nediskriminacija i pravednost, dobrobit društva i okoliša, privatnost i upravljanje podacima, tehnička stabilnost i sigurnost i odgovornost?
 • Kako educirati studente o prednostima i manama korištenja umjetne inteligencije u poučavanju i učenju (nastavnom procesu) te koje su dozvoljene i zabranjene prakse?
 • Je li budućnost okrenuta diplomama ili vještinama?
 • Kako uskladiti vještine budućnosti, zanimanja budućnosti i razvoj umjetne inteligencije?
 • Kako tvrtke prilagođavaju i usklađuju svoje planove zapošljavanja i obrazovanja sa izazovima i prilikama umjetne inteligencije?

 

Budite s nama i umjetnom inteligencijom 17. svibnja u 11.00 sati na Effectus veleučilištu, Kennedyev trg 2. 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
  Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

  PRATI NAS