Pavle Slaviček – u pravo vrijeme na pravom mjestu

Još uvijek nam se nisu slegli dojmovi sa svečane promocije prvostupnica i magistara ekonomije Effectus veleučilišta, održane 26. svibnja u svečanoj dvorani Hrvatske obrtničke komore. Vjerujemo, ni vama. Svatko za to ima svoje razloge, a mi s vama danas dijelimo samo jedan – govor Pavla Slavičeka, koji prenosimo u cijelosti.

 

„Poštovani uzvanici, dobar dan.

 

Jako vas je lijepo vidjeti u ovako velikom broju.

Kao prvo, želio bih se zahvaliti na prilici da govorim u ime svoje generacije, izuzetna mi je čast stajati danas ovdje ispred vas.

U ime svih studenata pozdravljam veleučilište EFFECTUS i zahvaljujem se na organizaciji promocije te mogućnosti da u svečanom akademskom tonu obilježimo nama jako bitnu stepenicu u životu. Zahvaljujemo se svim profesorima na uvijek otvorenim vratima, spremnosti da uvijek odgovore na sva naša pitanja i strpljivosti u samom procesu prenošenja znanja. Sa svoje strane, zahvalio bih se svojim kolegama studentima na kolegijalnosti i suradnji u posljednje tri godine. Vjerujem da smo zajedno značajno narasli i nadam se da ste toga svjesni i vi. QR kod će biti pušten na kraju promocije.

 

Sjećam se, pa i ne tako davno, baš sam gorljivo htio početi raditi, bilo što. Samo da je u struci i samo da me zanima. SAMO. I mislio sam to će za čas, jedna, dvije prijave i gotova stvar, ja sam zaposlen. U realnosti je to ipak malo drugačije izgledalo. Godinu-dvije dana, svakodnevno sam slao dvije do tri prijave na dan, ali bezuspješno.

 

Postoji ona famozna izreka „U pravo vrijeme na pravome mjestu”. I istina je, neke stvari u životu jednostavno ne mogu doći dok za njih nije pravo vrijeme. Pravo vrijeme ne dolazi svima u isto vrijeme te, na neki način, mnogo nas ovdje, poduzevši ovu stepenicu, tek počinje potragu za svojim „pravim trenutkom“. Ono što svima prisutnima želim od srca je da u potrazi za tim pravim trenutkom ne zapostavite sadašnjost pateći zbog prošlosti ili maštajući o budućnosti. Od prošlosti se uči, budućnost je nužno imati u vidu, ali živi se danas.

 

Upisavši ovaj fakultet nisam znao kako doći do onoga što želim, no uz pomoć profesora i kolega studenata te značajne količine vlastitog rada, put se počeo razjašnjavati. Znaš da si na pravom putu kad pronađeš zadovoljstvo i smisao u onome što radiš, čak i ako je nekad toliko frustrirajuće da bi razbio laptop i poslao sve u polje mandarina. Zbog trenutaka koje sam naučio prepoznati i puta koji se svakog dana sve više nadzire, želim se ponovno zahvaliti profesorima na nesebičnom dijeljenju znanja i iskustava.

 

Vrijeme je neumoljivo i ne popušta, a što je najgore, ne oprašta. Jedino fleksibilno u vezi vremena je to, kao što sam i ranije spomenuo, da za svakoga teče drugačije. U slučaju da mislite kako za nekim kaskate ili niste zadovoljni sa svojim rezultatima, čvrsto vam preporučam da se fokusirate na sebe i svoj rad, a rezultati, oni će doći. Možda ne u obliku u kojem ih očekujete, ali sigurno u obliku u kojem ćete ih prepoznati. Nastavite krčiti svoj put, jer vremena su izazovna i jedino što ti na kraju dana ostaje jest ono što stvarno znaš i možeš. Svakodnevica koju danas živimo najbolja je priprema za neku iduću svakodnevicu, a na nama svima je da ju svojim djelovanjem oblikujemo i iskoristimo.

 

Zato vas pozivam, sve ovdje prisutne, da radite na sebi i svojim kvalitetama, ambicijama i željama. Svakodnevno. Pozivam vas da koriste ovu zajednicu kontakata i znanja koju je EFFECTUS stvorio, ali vas isto tako molim da joj ne okrećete leđa, već doprinosite svojim kvalitetama i osobnostima jer zajednica samo tako može rasti i služiti svrsi.

 

Na kraju krajeva vas pozivam da ne čekate nikakvu sreću, već da svojim radom, znanjem i sposobnostima sami sebe postavite na pravo mjesto u pravo vrijeme i budete pozitivna promjena u društvu. „Malo znanja čini ljude oholima, a puno skromnima. Zato prazno klasje naduveno diže glavu uvis, a puno obara glavu k zemlji.”

 

Ostanimo uzemljeni, umreženi i nezasitni znanja, nebo nam je granica jer stremimo visinama.

 

Želim vam puno sreće u daljnjem radu i obrazovanju. Hvala na pozornosti.“

 

Hvala Pavlu, u ime svih 144 diplomanta, hvala u ime njihovih obitelji i prijatelja, hvala u ime svih onih koji dijele Pavlove i Effectusove vrijednosti.

Čast nam je poznavati ljude poput Pavla, ljude poput vas.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS