Predsjednik Effectusove Uprave izv.prof.dr.sc. Robert Kopal moderirao CroAI Online Meetup

Što trebamo učiniti da maksimiziramo benefite i minimiziramo rizike umjetne inteligencije?

Na najnovijem CroAI Online Meetupu, održanom u organizaciji Croatian AI Association, predsjednik Uprave Effectusa, izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, sudionike je poveo na zanimljivo putovanje kroz raspravu s ključnim pitanjem “što trebamo učiniti da maksimiziramo benefite i minimiziramo rizike umjetne inteligencije?”.

U nastavku donosimo neke od ideja s (na momente provokativne) rasprave: potreba da se narativ promijeni s “trebamo li regulirati AI” na “kako možemo maksimalno povećati njegove prednosti i minimizirati rizike?” već imamo temeljne propise jer svakim alatom u konačnici upravljaju ljudi: pozivanje pojedinaca na odgovornost i kontinuirano učenje iz bilo kakvih neželjenih posljedica može pomoći u sprječavanju zlouporabe postoje i pozitivne i negativne strane reguliranja umjetne inteligencije propisi bi trebali biti proaktivni, a ne reaktivni: postojanje jasnih pravila daje smjernice i olakšava život zakon i propisi dolaze poslije inovacija regulirana umjetna inteligencija gradi povjerenje javnosti u usporedbi s nereguliranom umjetnom inteligencijom možda bi se propisi trebali usredotočiti na zaštitu umjetne inteligencije od ljudi, a ne obrnuto?

“Dobro je da se razgovara…dobro je da postoje različiti stavovi i mišljenja…bitno je omogućiti i postići mudrost masa…jer dokazano je da skupine raznovrsnih problem solvera mogu nadmašiti skupine problem solvera iznimnih sposobnosti” izjavio je profesor Kopal.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS