Profesor Mladen Vedriš o financijskom i ostalim aspektima osnivanja nogometne Superlige

Naš profesor Mladen Vedriš gostovao je u emisiji Otvoreno na temu osnivanja elitističke nogometne Superlige, koju je iniciralo 12 najbogatijih europskih nogometnih klubova.

Profesor je ukazao na činjenicu kako je ovo svojevrsna igra moći između najbogatijih klubova koji smatraju da trebaju upravljati procesima te regulatora – UEFE. Usporedio je njihov odnos s odnosom između banaka i centralne banke te ostalih nebankovnih financijskih institucija s njihovim regulatorom. Kada bismo maknuli regulatora, dobili bismo anarhiju, a veliki nogometni klubovi moraju znati da su stasali upravo iz tog reguliranog okruženja kojeg je, korak po korak, osiguravala UEFA te su tako postali i financijski jači i popularniji. Na proces osnivanja Superlige gledalo se kao na financijsko računovodstvenu operaciju, zanemarujući emotivnu i afektivnu vrijednost koju predstavlja nogomet među ljudima.

 
 

Veliki klubovi su zbog cjelokupne pandemijske situacije zapali u financijske probleme, ali nisu odlučili rezati troškove, čiji najviši dio odlazi na plaće igračima, nego su odlučili povećati prihode udruživanjem financijski najvećih klubova u Superligu. Veliki novac za to im je ponudio J.P. Morgan, međutim takav model, osim sportskog, ima i svoje financijske rizike jer klubovi iz Superlige u budućnosti lako mogu postati robovi takvog modela. Razlog tome je što taj novac nije besplatan, on predstavlja dug u bilanci klubova, a iz perspektive J.P. Morgana to su potraživanja koja se mogu prodati, tako da je to definitivno financijska avantura koja problem dugova klubova može „dnevno“ riješiti, ali ga suštinski i financijski promatrano produbljuje.

Profesor Vedriš je za kraj napomenuo kako ovaj događaj treba poslužiti da se trezveno razgovara o održivosti financijskog modela koji je jednostavno neodrživ u vrijeme krize jer troškovi financijski velikih klubova rastu umjesto da se smanjuju. Dvije dimenzije su važne oko ove rasprave – sportska i financijska, međutim profesor Vedriš je naglasio kako je važna i treća dimenzija, a to je na neki način pučistički pristup velikih klubova na sustav, umjesto dijaloga i nekog novog prijedloga na sustav Lige prvaka koji će započeti od 2024. godine.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS