Robert Kopal i Darija Korkut: Prijetnje demokraciji u Europi – vladavina demokracije i europski izbori 2024.

Cilj je sačuvati temeljne vrijednosti europskog projekta

„Prijetnje demokraciji u Europi – vladavina demokracije i europski izbori 2024.” naziv je radionice koju su od 24. do 26. ožujka vodili predsjednik Uprave Effectus veleučilišta  izv. prof. dr. sc. Robert Kopal i predavačica  Darija Korkut. Trodnevna je radionica održana u organizaciji zagrebačkog ureda njemačke zaklade Hanns Seidel, a cilj joj je bio identificirati prijetnje demokraciji u EU, uoči europskih izbora. Jedan od važnijih zadataka bio je i ocijeniti razvoj političkog krajolika u državama članicama te njegov utjecaj na europske izbore ali i posljedično, na budućnost europskog projekta.

Demokratska načela ugrožena su na globalnoj razini, čulo se na radionici. U kombinaciji s geopolitičkim natjecanjem, međudržavnom polarizacijom, društvenim napetostima i nepovjerenjem u etablirane političke elite, europski projekt u narednom razdoblju nailazi na značajne izazove. Korištenje disruptivnih tehnologija i širenje manipulativnih informacija destabilizira pristup vjerodostojnim i konsolidiranim informacijama, čime se potkopava otvoreni demokratski diskurs. Ta su kretanja popraćena dramatičnim porastom populističke propagande, čime se potiče govor mržnje, isključenost i društvena fragmentacija. Trendovi predstavljaju značajnu prijetnju budućnosti europskog projekta i njegovim temeljnim vrijednostima i već bi se mogli očitovati u rezultatima europskih izbora u lipnju 2024.

Radionica je omogućila sudionicima razvoj konkretnih scenarije za Europsku uniju s fokusom na demokratsko upravljanje. Polaznici dobili iscrpan uvid u konceptualni okvir strateške analize te su osposobljeni za primjenu strateških analitičkih tehnika, pristupa i metoda u svakom koraku planiranja, upravljanja i odlučivanja s ciljem podizanja kvalitete, učinkovitosti i proaktivnosti njihovih proizvoda i odluka.

Ova je radionica jedan u nizu, vezanih uz strateško predviđanje i upravljanje rizicima. Na idućoj radionici, koja će se u travnju održati u Münchenu sudionici će imati priliku osmisliti političke preporuke za djelovanje koje umanjuju rizike generiranih scenarija.

Serija radionica ima za cilj podizanje svijesti među 20-ak mladih europskih političara, stručnjaka i politički angažirane mladeži pridružene strankama EPP-a o stvarnim prijetnjama Europskoj uniji, uključujući populizam, ekstremizam, antieuropeizam, eurofobiju, kao i osmisliti političke odgovore. Radionica bi trebala pružiti i input donositeljima odluka o projektima koji se odnose na jačanje demokracije, vladavine prava, europskih vrijednosti i europskog projekta. Scenariji i preporuke za ublažavanje njihovih negativnih i/ili poticanje pozitivnih učinaka bit će sastavljeni u pisanom obliku i dostupni sudionicima.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS