Stotinu studenata financija i prava pratilo predavanje guvernera HNB-a Borisa Vujčića – prvi put i uživo na Facebooku

Studenti financija i prava u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske rijetko imaju šansu čuti i vidjeti konkretnu praksu velikih financijskih sistema i regulatora, poput onog Hrvatske narodne banke. Ovaj put, na Visokom učilištu „Effectus“, omogućio je to 5. Effectus Forum koji se danas održao u Zagrebu.

Guverner HNB-a dr.sc. Boris Vujčić, koji i sam predaje na jednoj visokoškolskoj ustanovi, danas je opširnom prezentacijom studentima objasnio kako monetarna politika utječe na naše živote u Hrvatskoj.

Predavanje „Obilježja i izazovi monetarne politike Republike Hrvatske“ studentima je objasnilo što mogu središnje banke a što ne mogu, ali i koja su im ograničenja za rad. Istaknuto je i kako Hrvatska ima visok stupanj eurizacije s obzirom da Hrvati mnogo koriste tu stranu valutu za plaćanja, štednju i kreditiranje.

Guverner HNB-a Vujčić zatim je studentima objasnio funkciju postojanja HNB-a kroz krizna vremena, ali i naglasio kako je u pretkriznom razdoblju HNB provodio izuzetno restriktivnu monetarnu politiku prema bankama. Nakon toga u krizno vrijeme došlo je do smanjenja regulatornog opterećenja i otpuštanja rezervi likvidnosti, što je od nedavno dodatno osnaženo redovitim i strukturnim repo operacijama.

Zaključno, u vezi kreditiranja djelatnosti trenutne brojke za 2016. pokazuju kako je samo građevinski sektor po prirastu ispodprosječan, dok sve ostale djelatnosti bilježe pozitivni prirast i oporavljaju se nakon 2015.; ulazi tu poljoprivreda, pružanje smještaja i turistički sektor, poslovanje nekretinama, trgovina i ostale djelatnosti.

Drugi dio 5. Effectus Foruma kao moderator je vodio prodekan Effectusa dr.sc. Neven Vidaković postavljajući zanimljiva pitanja u vezi sanacije banaka i monetarne politike, ali i dozvolio studentima da daju svoje mišljenje i pitanje guverneru Vujčiću. U odgovorima je dr.sc. Vujčić istaknuo kako mu rad sa studentima i predavanja omogućavaju širi pogled na cijeli sustav jer su pitanja direktnija i opuštenija, što svakako zna bit interesantno.

S fakulteta koji već dugo gradi znanstveno stručni imidž i na praktično-teorijski način povezuje financije i pravo, predavanje se moglo pratiti i putem Facebook Live-a na Facebook stranici Visoko učilište „Effectus“(ovdje), što je svakako pokretanje novog trenda u visokoškolskom obrazovnom sustavu.

Dekan Visokog učilišta Effectus dr.sc. Mira Lenardić na kraju 5. Effectus Foruma već je najavila i 6., o čemu će više informacija uskoro biti poznato.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS