Svečano otvaranje nove akademske godine 03.10.2022. „UTJECAJ EURA NA OSOBNE I POSLOVNE FINANCIJE“

Povodom svečanog otvorenja nove akademske godine na EFFECTUS-u je organizirano predavanje eminentnih stručnjaka, dr.sc. Zvonimira Savića i viceguvernera dr.sc. Micheala Faulanda na temu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj i utjecaj eura na osobne i poslovne financije. Moderator panela bio je poštovani ekonomski stručnjak, EFFECTUS-ov nastavnik dr.sc. Mladen Vedriš.

 

Nakon uvodnih riječi moderatora i davanja izjava za medije gostiju predavača, viceguverner je započeo predavanje studentima objašnjenjem o međunarodnoj ulozi eura, koristi eura u kontekstu učestalih kriza i europodručju kao jednom od ključnih najbogatijih gospodarstva i najvećeg robnog izvoznika te objasnio zašto su euro  i dolar jedine svjetske valute te kako će hrvatska trgovačka društva uvođenjem eura imati značajne uštede.

 

Dr.sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, približio nam je kako je izgledao uspješan i dugoročan put RH ka uvođenjem eura te nam „iz prve ruke“ prikazao tok pregovora od 2017. godine kada je Hrvatska „pokucala“ na vrata Europske Unije sa sa svojim prijedlogom. Saznali smo „insider“-ske informacije da je prijedlog za uvođenjem eura u RH nastao u božićno doba te koliki rad, triju ključnih institucija,  Vlade Republike Hrvatske, ministra financija i Hrvatske narodne banke stoji u pozadini dugih 5 godina. Naime, stručnjaci su istaknuli i približili studentima zašto je uvođenje eura monetarni događaj ali ujedno i politička odluka te koji je teret i odgovornost svih faktora u provođenju te odluke.

 

Jedan od ključnih savjeta i komentara za provođenjem strukturnih reformi poput panela bio je da je uspjeh Republike Hrvatske za ulaskom u eurozonu bio na povjerenju kojeg je dobila od strane EU komisije i država članica, kredibilitu i konačno delivery-ju tj. sposobnosti Republike Hrvatske za uspješnim realiziranjem svih 19 strukturnih reformi naloženih od strane Europske Unije. Dr.sc. Savić je posebno naglasio da je za provođenje iste bila ključna politička stabilnost RH te je isto dočarao i objasnio na komparativnom slučaju države članice Litve, koja radi političke nestabilnosti već 10 godina ne može uvesti euro. Viceguverner je studentima približio koristi uvođenja eura za Hrvatsku te objasnio negativne aspekte i posljedice zemalja koje nisu u eurozoni poput Češke, Poljske i Mađarske a zajedno su zaključili kako je za svaki uspjeh dobrih politika temelj poštivanje ugovornih obveza, kredibilitetu, faktografije koja je lako mjerljiva. Moderator dr.sc. Vedriš istaknuo je da ukoliko samo jedna od tih stvari izostaje, realizacija iste politke propada ili se vraća par godina unazad, što se Republici Hrvatskoj, radi aktivnog i zajedničkog rada odgovornih čelnika i institucija – nije dogodilo.

 

Dokaz istome, da je sve moguće i u trenutcima pandemije i ekonomske krize 2020. godine nas ne iznenađuje kada je osim zajedničkog rada, znanja i posvećenosti višem cilju, jedna od misao vodilja dr.sc. Savića, savjetnika predsjednika Vlade RH „Success is a mindgame.“ tj. uspjeh je misaona igra.

 

Vođeni istom motivacijom za uspjehom svojih studenata u novoj akademskoj godini i istom mišlju, EFFECTUS želi i svim svojim studentima da im ova godina bude uspješna i da u najtežim trenutcima pred ispite se prisjete riječi i načina razmišljanja jednih od najboljih hrvatskih ekonomskih stručnjaka.

 

Još jednom izuzetne zahvale svim gostima predavačima, našem nastavniku dr.sc. Mladenu Vedrišu, dr.sc. Michelu Faulandu i dr.sc. Zvonimiru Saviću, gostima i organizatorima na sudjelovanju te svim studentima i profesorima želimo sreću i uspjeh u novoj akademskoj godini 2022./2023. godini!

 

I tijekom te iste godine, ne zaboravite;  „Uspjeh je misaona igra.“

Mediji o događaju:

https://profitiraj.hr/forum-o-uvodenju-eura-na-visokom-ucilistu-effectus/

https://www.poslovni.hr/hrvatska/vedris-u-trenutacnoj-geopolitickoj-situaciji-euro-je-dobar-zaklon-4356780

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/hrvatska-uvodi-euro-u-vrijeme-velike-geopoliticke-krize-9949176

https://privredni.hr/vise-nema-iznenadenja-kada-je-rijec-o-ulasku-hrvatske-u-eurozonu

https://www.nacional.hr/euro-nam-stize-u-nesigurnim-vremenima-savic-hrvatska-je-u-trenucima-vrlo-visoke-inflacije/

https://www.poslovni.hr/hrvatska/vedris-u-trenutacnoj-geopolitickoj-situaciji-euro-je-dobar-zaklon-4356780

https://privredni.hr/vise-nema-iznenadenja-kada-je-rijec-o-ulasku-hrvatske-u-eurozonu

https://lidermedia.hr/financije/zbog-same-cinjenice-prelaska-na-euro-dolazi-do-blage-inflacije-od-0-2-do-0-3-posto-145349

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS