SVJETSKI DAN KREATIVNOSTI I INOVATIVNOSTI NA EFFECTUS-u

Svjetski dan kreativnosti i inovativnosti, koji se obilježava 21. travnja, na EFFECTUS-u je proslavljen uz radionicu koju su osmislili i organizirali studenti 5. godine specijalističkog diplomskog studija Poslovno upravljanje, smjer Kreativnosti, inovativnost i analitički menadžment. U veseloj i opuštenoj atmosferi okupljenima su pokazali što je kreativnost, koje su prepreke razvoju kreativnosti te na primjeru slaganja LEGOÔ kocki demonstrirali razliku između konvergentnog i divergentnog mišljenja.

Divergentno mišljenje je preduvjet kreativnosti, a kreativnost je osnova za inovacije. Naime, kreativnost je sposobnost generiranja originalnih ideja koje imaju neku vrijednost, a inovativnost podrazumijeva primjenu tih ideja u praksi. Da bismo bili kreativni, moramo znati kako prevladati kreativne blokade i omogućiti našoj mašti ideaciju.

Iako je već godinama na popisu najvažnijih vještina potrebnih za snalaženje u suvremenom dinamičnom poslovnom svijetu, kreativnost se i dalje u široj javnosti poistovjećuje s igrom, zaigranošću i (umjetničkim) izričajem. Dvostruka je uloga kreativnosti u društvu, od kojih je izričaj samo jedna. Ono što nam kreativno mišljenje i kreativno rješavanje problema omogućuje jest napredak društva, prilagodbu novim i nepoznatim (poslovnim) situacijama te rješavanje kompleksnih (poslovnih) problema na originalan način.

I kreativnost nije vezana uz neku posebnu industriju. Ona je potrebna svakoj industriji i svakoj organizaciji koja se želi razvijati i napredovati, bez obzira na to čime se bavi i na koji način obavlja svoju djelatnost.

Sve brže prihvaćanje novih tehnologija znači da će se potrebe za vještinama u mnogim poslovima mijenjati u sljedećih 5 godina, a nedostatak tih vještina na tržištu će i dalje rasti.  S druge strane, čak i u slučaju onih zaposlenika koji će zadržati svoja radna mjesta, do 2025. godine promijenit će se 40% ključnih vještina za ta radna mjesta, a ukupno 50% svih zaposlenih morat će proći neki oblik prekvalifikacije.

U sljedećem razdoblju, kreativnost je na visoko na popisu vještina koje će poslodavci pojačano tražiti. Kreativnost je vještina koja je potrebna zaposlenicima na svim razinama, od operativne do upravljačke, a procjenjuje se da će se do 2025. godine čak 97 milijuna poslova morati prilagoditi novoj podjeli rada između ljudi, strojeva i algoritama. (Izvor: Svjetski gospodarski forum, Future of Jobs Report 2021)

U takvim okolnostima rapidnog razvoja tehnologije, stalnih i brzih promjena, samo sposobnost kreativnog mišljenja omogućit će pojedincima prilagodbu svom (poslovnom) okruženju. Pandemija ,koja je donijela velike promjene i snažne poremećaje na tržištu rada, samo je jedan od općenitih primjera takvih okolnosti.

Važnost kreativnog mišljenja za uspjeh u životu i na radnome mjestu predmet je i vrlo široke rasprave u znanstvenoj literaturi. Kreativno mišljenje povezuje se s dobrobiti i uspješnom prilagodbom nesigurnom i nestabilnom globalnom okruženju, a EU prepoznaje važnost kreativnosti i inovativnosti u „rješavanju ekonomskih, okolišnih i društvenih kriza” širom svijeta.

Leon C. Megginson, profesor menadžmenta i marketinga s američkog sveučilišta Louisiana State u Baton Rouge-u, smjestio je poruku Darwinove evolucijske teorije u suvremeni poslovni svijet te izjavio još davne 1963. godine kako ne preživljavaju najpametnije vrste, niti one najjače, nego one koje su se najsposobnije prilagoditi i uskladiti s promjenama u svom okruženju.

EFFECTUS je prepoznao važnost kreativnosti i inovativnosti u prilagodbi izazovima koje nam nosi budućnost, ali i onima koje smo već osjetili u posljednje dvije godine. Zato smo pokrenuli studijski smjer Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment na kojem potičemo studente na razvoj vještina poput kreativnosti, inovativnosti, rješavanja kompleksnih problema, odlučivanja te analitičkog i kritičkog mišljenja, kako bismo ih pravodobno pripremili na turbulencije i neizvjesnost koje donosi suvremeno poslovno okruženje.

 

Posebno se zahvaljujemo svim studentima i nastavnicima koji su sudjelovali u radionici. Vidimo se i sljedeće godine!

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS