U nizu sporazuma koje EFECTUS – studij financija i prava potpisuje sa svojim partnerima kako bi studentima omogućilo stručnu praksu na tržištu rada u Hrvatskoj, prošli tjedan EFECTUS je potpisao sporazum s posebno važnim partnerom – Zagrebačkom bankom. Sporazum, prema kojem će oba partnera imati mogućnost suradnje – sa studentima i zaposlenicima, u ime Zagrebačke banke potpisala je Biljana Ljuban, direktorica Upravljanja ljudskim resursima. Slijedom Sporazuma koji studentima omogućuje praksu u vodećoj banci u Hrvatskoj, stručnjacima Zagrebačke banke pruža se mogućnost uključivanja u nastavku Effectusa kao gostujućih predvača u sklopu studijskog programa i izvedbenog plana Učilišta. Sporazum između visokoškolske ustanove i Zagrebačke banke koji omogućuje povezivanje teorije i prakse, dodatni je korak prema izvrsnosti, kako institucija tako i studenata, ujedno mogućih budućih zaposlenika institucija u kojima stječu praktična znanja. Podsjetimo, Effectus je jedini interdisciplinarni studij financija i prava u Hrvatskoj te je stoga suradnja s bankama iznimno važna za praktično obrazovanje studenata.

Ministar državne imovine, Goran Marić na 7. Effectus forumu koji je održan na temu „ Upravljanje državnom imovinom – izazov za konkurentnost hrvatskog gospodarstva“ najavio je izmjenu postojećeg Zakona o turističkom zemljištu i izmjenu visine naknade te sređivanje vlasničkih udjela.

Forum u organizaciji Effectus studija financije i pravo razvio se u mjesto na kojem se tradicionalno raspravlja o ključnim ekonomskim i pravnim pitanjima važnima za republiku Hrvatsku u cjelini.

Osim ministra Marića o upravljanju državnom imovinom sa studentima i i predavačima studija, stručnjacima iz ekonomskog i pravnog područja diskutirao je i ekonomski stručnjak Mladen Vedriš.

Nagomilalo se problema, a postojeći zakoni ne odgovaraju praksi. Pravno naslijeđe koje smo dobili je neprihvatljivo pa ćemo do kraja godine izmijeniti zakon kako bi mogli riješiti odnose u upravljanju turističim zemljištima koja su u vlasništvu države.Prema podacima, Ministarstvo državne imovine upravlja sa ukupno 38.522.253.990,00 kuna, no ti podaci ne mogu biti točni jer nije izvršena procjena tržišne vrijednosti niti revalorizacija. Postoje nekretnine koje nisu uknjižene, primjerice vojarne ili turistička zemljišta s kampovima za koje se ne zna tko njima upravlja. Posebnu pažnju obraćamo na aktivaciju vojarni, jer predstavljaju veliki investicijski potencijal za Hrvatsku i lokalnu samoupravu obzirom da se vojarne nalaze na top lokacijama. Imovina u državnom vlasništvu nije iskorištena ni približno mogućnostima. Zadovoljan sam napretkom, to je minoran napredak, ali je napredak u odnosu na stanje kakvo je bilo. Nije bilo evidencije o nekretninama niti o njihovom korištenju, nije bilo poltike niti evidencije o potraživanjima. Naložili smo načelnicima i županima da sagledaju stanje u svojoj lokalnoj jedinici i odrede prioritete i dostave podatke ministarstvu. Pravo stanje državne imovine bolje znaju čelnici lokalne uprave i samouprave nego ministri.

Ministar državne imovine, Goran Marić

Nema veće podvale od tvrdnje da država ne zna biti dobar vlasnik, država eventualno ne zna izabrati dobre ljude. Najvažnije je iskoristiti materijalne resurse i ljudske potencijale na pravi način. Izostaje kvalitetna kadrovska politika koja je najvažnija u upravljačkoj strukturi” , rekao je Marić.

Ovom prilikom ministar Marić osvrnuo se na važnost interdiscplinarnog pristupa pitanjima vezanim uz upravljanje ne samo državnom, nego i privatnom imovinom.

Ekonomist koji nema elementarna pravna znanja nikad neće bit vrhunski ekonomist, kao i u obrnutoj situaciji, to vam jamčim. Ne znam postoje li dva povezanija područja nego što su pravo i ekonomija. Ovo nije diskriminacija, ali za potrebe zapošljavanja uvijek bi izabrao pravnika ili ekonomista koji posjeduje znanja iz oba područja.

Ministar državne imovine, Goran Marić

Prigodno, studenti studija financije i pravo postavljenim pitanjima pokazali su visoku razinu znanja potrebnu za razumijevanje problematike hrvatskog gospodarstva i s pravnog i sa ekonomskog aspekta.

Galeriju slika možete pogledati ovdje.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS