Učenice iz Omiša oživile mitologiju i pobijedile na Ideji godine

  • Svi natjecatelji ove godine oduševili su svojom hrabrošću i inovativnim projektima, istaknuo je stručni žiri
  • O tome što tko će osvojiti prva tri mjesta odlučile su nijanse
  • Svi kandidati pokazuju velik potencijal za poslovni svijet, kazao je Aljoša Šestanović, prodekan za nastavu Effectus veleučilišta

 

Jedanaest timova i solo natjecatelja borilo se za titulu pobjednika i nagradu od 1.300 € bruto, u finalu natjecanja Ideja godine. Prvo mjesto osvojile su Dea Murat, Nika Roguljić i Nina Topić iz Srednje škole ‘Jure Kaštelan’ iz Omiša. Na drugom mjestu su Nika Miličević i Petra Jurišić iz V. gimnazije Zagreb, a na trećem Tena Horvat i Vanesa Kereš iz Prve srednje škole Beli Manastir.

Ideja godine, poduzetničko natjecanje za srednjoškolce, održano je jedanaesti put. Velika završnica natjecanja održala se 4. svibnja na Effectus veleučilštu, zlatnom partneru projekta. Jedanaest timova i solo natjecatelja svoje je poslovne ideje predstavilo stručnom žiriju, a svatko od njih želio je pokazati da baš oni imaju najbolju poduzetničku zamisao.

Pobjedu je Dei, Niki i Nini donio projekt Mythology TO GO. Uz pomoć njihove platforme, korisnici bi mogli istraživati Dalmatinsku zagoru kroz bića iz narodne predaje koje je njihova platforma mapirala. Djevojke su pobjedom oduševljene, a posebnu zahvalu uputile su svojoj mentorici.

Vrhunski projekt imale su i drugoplasirane Nika Miličević i Petra Jurišić iz V. gimnazije Zagreb. Uz mentoricu Vesnu Muhoberac osmislile su aplikaciju ThriftTrail. Riječ je o karti svih second hand, vintage dućana i spremnika za tekstil u Hrvatskoj kako bi svi znali od kud početi ako žele podržati održivu modu.

Na trećem mjestu našao je tim Dynamic Duo T&V kojeg čine Tena Horvat i Vanesa Kereš iz Prve srednje škole Beli Manastir. Njihov mentor bio je mentor Mario Salai. Učenice su razvile aplikaciju AInventura koja korištenjem umjetne inteligencije omogućuje korisnicima da vode inventuru na lakši način koristeći ljudski govor. Njihov program značajno pojednostavljuje inventuru i gotovo potpuno uklanja korištenje papira. Svoju ideju već su predstavile nastavnicima svoje škole i jednoj osječkoj tvrtki, a njihove reakcije bile su isključivo pozitivne.

Svi natjecatelji pokazali su veliku hrabrost, istaknuo je Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr i član žirija. Osvrnuo se i na presedan natjecanja, a to je činjenica da su na prva tri mjesta isključivo djevojke. Djevojke su pobijedile na prvom izdanju natjecanja, a na postolju su zadnji puta bile 2016. godine.

„Dan je bio zabavan, interesantan, kreativan. Hvala svima što ste sudjelovali. Dosta je bilo stisnuto oko toga tko će dobiti nagradu, bilo je dosta diskusije. Odluku smo ipak donijeli konsenzusom, zahvalite vašim mentorima i nastavite, vidim u vama veliki potencijal, poručio je Aljoša Šestanović.

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS