Uspješno održan 6. Effectus Forum o EU fondovima i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva

Održan je 6. Effectus Forum pod nazivom „EU fondovi i konkurentnost hrvatskog gospodarstva – regija“

Forum je uvodnim izlaganjem otvorila ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijela Žalac.  Na panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su: Sanja Bošnjak, v.d. županica Virovitičko-podravske županije, Melanija Milić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA, Zvonimr Savić, direktor Sektora za makroekonomske analize HGK i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te studenti i predavači Effectus studija financije i pravo.

Effectusov Forum osvrnuo  se na novosti u politici regionalnog razvoja Hrvatske, zakonske regulative i povezanost regionalnog razvoja uz mogućnosti korišenja EU fondova.

Dekan Effectus Studija financije i pravo, Mira Lenardić naglasila je kako je  Forum mjesto na kojem se tradicionalno raspravlja o ključnim ekonomskim i pravnim pitanjima važnim za našu državu u cjelini.

Ministrica Gabrijela Žalac smatra kako je moguće ove godine povući i više od planiranih 13 mlrd. kuna iz europskih fondova, a to su prenijeli i brojni prisutni mediji. 

U prošloj godini smo povukli 9 mrld. kuna i to govori o tome da je značajan iskorak u odnosu na prethodne godine s obzirom da je tek prošle godine započeta financijska perspektiva u smislu apsorpcije, a možemo i bolje od toga. U ovoj godini imamo veliki plan – 13. mrld. kuna ugovoriti minimalno, a ja mislim da možemo i više od toga.

Pojasnila je kako zadnja izmjena Zakona o regionalnom razvoju 2014. godine nije polučila rezultate kakve je trebala.

Još uvijek nema platforme koja je trebala davati informacije u kojoj fazi i gdje se nalazi određeni projekt u određenom trenutku. Problem je i slaba koordinacija između nacionalnih i lokalnih razvojinih strategija. Mala država poput Hrvatske bi trebala imati jedinstvenu nacionalnu strategiju koja bi definirala mjere i zadala ciljeve, a onda moramo odrediti nekoliko sektorskih strategija i akcijskih planova za provedbu.

Predviđeno je donošenje novog Zakona o regionalnom razvoju. Poseban zakon o potpomognutim područjima zamjenit će postojeći Zakon o područjima od posebne državne skrbi te će se dio koji se odnosi na stambeno zbrinjanjavanje ćemo spojiti u zakon o potpomognutim područjima.

U sljedeća dva tjedna na sjednici Vlade će biti usvojena Uredba kojom će se osnovati Uprava za otoke i Uprava za potpomognuta područja. U programu Vlade je i jačanje lokalnih razvojnih agencija koje djeluju na terenu kao produžene ruke ministarstva.

Radi se i na donošenju novog Zakona o strateškom planiranju te ćemo tako sve projekte objediniti u jednu bazu. – istaknula je ministrica Žalac.

Zvonimir Savić je upozorio kako EU fondovi moraju biti prioritet. “Sve države su ove godine zabilježile gospodarski rast, osim Hrvatske te bi se moglo dogoditi da nas pretekne čak i Rumunjska. EU fondovi su poluga koja nas Hrvate zadržava u domovini i moramo je iskoristiti.

Zaključeno je kako je problem u tome što jedinice lokalne uprave i samouprave nemaju kapaciteta za realizaciju projekata.

Kad se pojavi natječaj, kroz mrežu županijskih komora, orgniziramo prezentacije na koje pozivamo poduzetnike za koje se smatra da bi se mogli javiti na natječaj. Kako bi im se pomoglo organizirana je zajednica konzultanata koja im stoji na raspolaganju.

Na natjecajima se čak dodijeljuju i voucheri. Ukoliko firme ispune od kriterije dodjeljuje im se voucher u iznosu 10 000 kn koji mogu iskoristi kod nekog od konzultanata.

Pogledajte fotogaleriju na našoj Facebook stranici!

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS