Veleposlanik Berković predavao o prijetnjama i prosperitetima 21. stoljeća

Dana 19. svibnja gostujuće predavanje na Effectusu održao je doajen hrvatske diplomacije dr. sc. Svjetlan Berković.

U svojoj bogatoj i nevjerojatno zanimljivoj karijeri veleposlanik Berković obnašao je mnoge važne, mogli bismo reći i povijesne uloge za Republiku Hrvatsku. Između ostaloga, bio je prvi veleposlanik RH u Izraelu, veleposlanik u Kraljevini Švedskoj i Kraljevini Španjolskoj, utemeljitelj je i prvi ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova, a također je i autor prvog hrvatskog diplomatskog djela pod nazivom “Diplomatsko i konzularno pravo“.

U svom online-predavanju na temu „Geopolitika XXI. stoljeća“ veleposlanik Berković govorio je o prijetnjama, izazovima i napretku u bližoj budućnosti Europe i svijeta. Dotaknuvši se povijesnih okolnosti, govorio je o odnosima među velikim svjetskim silama, pri čemu je hladnoratovska bipolarnost zamijenjena multipolarnošću, sa sve većim brojem brzorastućih ekonomija. Profesor Berković objasnio je i koje su to prednosti i izazovi globaliziranog svijeta, dotaknuvši se mnogih svjetskih žarišnih točaka, okolnosti sukoba i ratova koji opterećuju svjetsku ekonomiju, terorizma te zaraznih bolesti, koje su zahvaljujući trenutačnoj pandemiji došle u fokus i šire svjetske javnosti. U svom je predavanju govorio i o utjecaju razvoja tehnologije na gospodarstvo, sve važnijoj i „popularnijoj“ temi ekologije te pozitivnim aspektima globalizacije kao što je transfer znanja, politička suradnja u okviru međunarodnih asocijacija i institucija, međunarodna gospodarska suradnja i razmjena, ali i suradnja znanstvenika usmjerena prema napretku i boljitku čovječanstva, što je ilustrirano i globalnom suradnjom na razvoju cjepiva za suzbijanje virusa SARS-CoV-2.

Ovo dosad najposjećenije predavanje završilo je pitanjima studenata te zahvalom dekana Effectusa izv. prof. dr. sc. Roberta Kopala kojom je najavio buduću formalnu i trajnu nastavnu suradnju s veleposlanikom Berkovićem.

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS