Veliko postignuće! Sa EFFECTUS-a u Europski parlament!

 

Koja je veza između EFFECTUS-a i Europskog parlamenta?

Petra Mlinar!

Studentica 2. godine MBA diplomskog studija dobitnica je Shumanove stipendije za stažiranje u Glavnom tajništvu Europskog parlamenta. Petomjesečni staž nudi jedinstvenu priliku za upoznavanje s radom Europskog parlamenta, stjecanje praktičnih vještina, bogaćenje obrazovanja i strukovnog osposobljavanja kao i neprocjenjivo iskustvo za svaku mladu osobu.

Prve dojmove Petra je podijelila sa EFFECTUS-ovom voditeljicom Centra karijera Blaženkom Deanović:

Draga Petra, možeš li nam reći kako si saznala za pripravništvo u Europskom parlamentu i ukratko opisati sam proces prijave? 

Za proces prijave sam saznala putem obavijesti Centra karijera EFFECTUS-a na digitalnoj referadi. Europski parlament nudi tzv. Schumanovu stipendiju u trajanju od pet mjeseci. Stipendije Schuman obuhvaćaju široki spektar područja, od politike EU-a, financija, prava, višejezičnosti, administracije, infrastrukture i logistike do komunikacija ili IT-a. Ja sam odabrala HR domenu, odnosno Personnel odjel unutar DG-a za komunikacije.

Prijave su otvorene dva puta godišnje, točnije u svibnju i listopadu. Svoju prijavu koja se sastojala od životopisa i motivacijskog pisma dostavila sam krajem petog mjeseca. Već početkom lipnja dobila sam poziv za kratki intervju gdje su mi postavili par pitanja u vezi s mojom motivacijom i željom za radom u parlamentu. Krajem lipnja dobila sam obavijest da sam ušla u uži krug i tada sam morala dostaviti par dokumenata te nedugo nakon toga i ponudu za pripravništvo.

 

Što je bilo presudno kod dobivanja ponude za odlazak u Bruxelles?

Najviše je doprinijelo moje znanje o verbalnoj i neverbalnoj interkulturalnoj komunikaciji o kojoj sam i pisala u svom završnom radu Komparativna analiza elemenata interkulturalnog poslovnog pregovaranja na primjeru dviju zemalja pod mentorstvom profesorice Ratke Jurković koja mi je prenijela mnoge vještine i znanja o tom području. Naučila sam kako osvijestiti interkulturalne barijere i raditi na rješavanju istih.

 

Koji te zadaci očekuju kroz pripravništvo?  

Pružat ću pomoć pri zapošljavanju, sudjelovati u profesionalnom treningu pripravnika, sudjelovati u izradi HR izvještaja te organizirati događanja za nove pripravnike.

Budući da stažiranje traje 5 mjeseci, kakva su ti očekivanja?  

Kroz pet mjeseci u Bruxellesu očekujem da ću dodatno razviti svoje komunikacijske i interpersonalne vještine kroz rad s ljudima iz različitih zemalja i kultura. Imat ću priliku naučeno na EFFECTUS-u zaista iskusiti u interkulturalnoj instituciji kao što je Europski parlament.

 

Što bi poručila sadašnjim studentima EFFECTUS-a? 

Sadašnjim studentima završnih godina EFFECTUS-a poručila bih da postoji jako puno pozicija na koje se mogu prijaviti za Schumanovu stipendiju te da to svakako i učine jer će to obogatiti njihovo obrazovanje i pružiti im uvid u rad institucija EU-a i Europskog parlamenta.

 

S obzirom da Petra posebno ističe svoju mentoricu Ratku Jurković, upitali smo i nju par pitanja:

Naša studentica Petra ističe kako je izuzetno zadovoljna s Vama i koliko ste joj puno pomogli prilikom pisanja završnog rada. Kako je Vama bilo raditi s Petrom?

Kolegica Petra je osoba sa kojom je izuzetno lako raditi zato što ima izraženu volju za učenjem, stjecanjem novih znanja, interdisciplinarni um i nije joj problem istražiti bilo koju tematiku u dubinu. Od kolegija koje je slušala kod mene do pisanja završnog rada pokazala je akademsku izvrsnost i osobnu zrelost i odgovornost.  Tako da mi je bilo veliko zadovoljstvo biti njena mentorica.  

Što mislite koja su znanja i vještine doprinijele činjenici da je upravo Petra izabrana za pripravništvo u Europskom parlamentu? 

Kolegica Petra prije svega ima vrhunsku radnu etiku, znatiželju, emocionalnu inteligenciju, ustrajnost, samopouzdanje i komunikativnost. Uz to je kroz studiranje stekla znanja i vještine kao što su poslovno analitičke vještine i znanja, poznavanje i primjenu prava i pravnih akata, znanja iz ekonomije i menadžmenta a i neizostavno je poznavanje stranih jezika.  Tako da mislim da je kombinacija ovoga i možda mnogih drugih koje nisam navela, dovela do toga da je kolegica Petra izabrana za pripravništvo u Europskom parlamentu.

 

Možete li nam više reći o važnosti interkulturalne komunikacije i pregovaranja u poslovnom okruženju? 

Interkulturalna komunikacija i sposobnost interkulturalnog pregovaranja temelj su kompetencija koje je prepoznao  i Europski kvalifikacijski okvir. Interkulturalna kompetencija kao sposobnost djelovanja, rada i senzibiliziranosti u radu s drugim kulturama i nacijama, od izuzetne je važnosti u našim globalnim društvima. Priroda modernog posla leži u činjenici da mnogi danas rade sa ljudima iz različitih zemalja, te  ponekad dolazi do nerazumijevanja ne zato što nismo dovoljno stručni nego zato što smo kulturološki različiti. Zato mi je jako drago da je Effectus prepoznao važnost  interkulturalne komunikacije, te tako naši studenti i studentice primjerice na kolegiju Poslovne analize upravo jedan cijeli ishod učenja imaju posvećen analizi aspekata interkulturalne komunikacije. Na taj način studente i studentice kroz primjere iz poslovne prakse možemo učiti o različitostima kultura i važnosti shvaćanja kulturnih razlika u poslovanju.  

 

Čestitamo našoj Petri na velikom uspjehu i veselimo se dojmovima po povratku iz EU parlamenta!

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS