Vinka Letica, studentica 3. godine Effectus veleučilišta gostovala je na Radio Studentu

Prilika se ne čeka – prilika se stvara

 

Članica Udruge mladih Effectus veleučilišta, studentica 3.godine Vinka Letica, sudjelovala je koncem prošlog tjedna u emisiji Hodalica koju zajednički pripremaju Savez SUMSI i Radio Studenta.  Povod za razgovor bila je, sredinom veljače održana Winter School of skills Effectus veleučilišta, kojoj se odazvalo četrdesetak sudionika – mahom srednjoškolaca te studenata 11 fakulteta i visokih učilišta. U radu radionica, kazala je Vinka,  sudjelovali su i već zaposleni pojedinci, a o vještinama budućnosti, od eminentnih je predavača,  želio saznati više čak i jedan osmaš.  

Bila je to prilika, kazala je Vinka da u vrlo intenzivna tri dana, s odličnom atmosferom, puno interakcije i pitanja polaznici saznaju koje su trenutno najtraženije  vještine na tržištu rada. U skladu s tim,  visok stupanj angažiranosti polaznika bio je i očekivan, potvrdila je Vinka te dodala da su očekivanja Effectusovih voditelja radionica uvelike nadmašena. Bilo je zanimljivo promatrati suradnju u timovima u kojima su bili generacijski vrlo udaljeni pojedinci, od generacije X do zoomera.

Podsjetimo, radionice su vodili izv. prof. dr. sc. Robert Kopal, profesor na EFFECTUS-u i predsjednik Uprave, koji je govorio o vještinama rješavanja kompleksnih problema, odlučivanja, aktivnog učenja pokrivši pritom i teme poput analitičkog menadžmenta, analize socijalnih mreža, teorije igara te suvremenih i mladima vrlo atraktivnih tema umjetne inteligencije i cyber izazova. Effectusova nastavnica i voditeljica Centra za istraživanje i razvoj Darija Korkut polaznike je upoznala s temama kreativnog i kritičko mišljenja te psihologije odlučivanja. Suradnica Effectus veleučilišta Marina Dražić, konzultantica za produktni i projektni menadžment te vlasnica Prototip05, kroz samostalnu vježbu prezentirala je vještine inovativnosti i ideacije. O mindfulnessu i njegovoj pomoći u upravljanju stresom govorio je Ivan Krešimir Tomić, coach, trener i edukator mindfulnessa i NLP-a te vlasnik tvrtke Antarion. Vanjska suradnica, nastavnica na EFFECTUS-u mr. sc. Ratka Jurković govorila je o leadershipu i socijalnom utjecaju, dok je psihologinja Natalija Smrtić pokrila teme emocionalne inteligencije, upravljanja vremenom i timskoga rada. Dr. sc. Sanja Gutić Martinčić, kao šećer na kraju, pokrila je temu upravljanja promjenama.

Vinka je upoznala slušatelje ove radio postaje s ciljevima osnivanja Udruge mladih Effectus veleučilišta, koja pod vodstvom idejne začetnice i predsjednice  Gordane Schramadei djeluje od 2021. Udruga mladih Effectus veleučilišta osnovana je s ciljem unapređenja kvalitete života pojedinca kroz brojne socijalne, humanitarne i edukativne aktivnosti. „Želimo potaknuti studente našeg veleučilišta na proaktivnost, uključiti ih u što veći broj projekata, međunarodnih aktivnosti, ali i koncepta neformalnog obrazovanja“, kazala je u eter emisije Hodalica,  Vinka Letica.

Na upit voditeljice emisije Hodalica kako što najbolje iskoristiti vrijeme koje provedemo u formalnom obrazovanju, Vinka je odgovorila da se moramo osloboditi pritiska okoline, moramo si dopustiti biti kreativni kako bismo mogli razvijati sve svoje potencijale koje smo dobili sticanjem našeg najvrjednijeg resursa – znanja. Dobro je, nastavila je Vinka, pohađati radionice, imati što više relevantnih izvora neformalnog obrazovanja – seminara, radionica….jer prilika se ne čeka, prilika se stvara. Svakoga dana možemo usvajati nove vještine, tražene na tržištu rada. Možemo napredovati i ne biti izvrgnuti stresu zbog toga što nemamo vještine koje poslodavci od nas traže.

Što je još naša Vinka rekla o ekonomiji pažnje i „kradljivcima vremena“ te koje je savjete dala za bolje upravljanje vremenom poslušajte na linku ovdje od 9,39 minute.

Bravo Vinka!

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS