Centar za studente i nastavnike (referada)

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, akademska godina 20/21. postavila je pred Vas i nas, sve EFFECTUS-ovce, izvanredne i zaista velike izazove.

Može se reći, pjesnički, da je zavladalo olujno nevrijeme s olujnim vjetrom praćenim visokim valovima, (epidemija i potres u Zagrebu).

No, ovaj naš zajednički brod…EFFECTUS…prošao je kroz to nevrijeme netaknut, i to zahvaljujući svima nama, studenticama, studentima i nastavnicima, i na tome si trebamo čestitati i biti ponosni.

Neki put čini nam se da je ne tako davna prošlost iz današnje perspektive, jednostavnija i predvidljivija (vidjeti pristranost gledanja unatrag ili hindsight bias), nego što je zapravo bila. Pa nam se posljedično čini da izazovi i nisu bili toliko veliki.

S ciljem da se svi zajedno podsjetimo na zajednički trud kojim smo uspješno brodili kroz olujno nevrijeme, prilažem mailove zajedničkog nazivnika EFFECTUS ide dalje.

Izv. prof. dr. sc. Robert Kopal, dekan 2011. – 2014. & 2019. – 2021.

 

 

29.3.2020.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, prošao je prvi tjedan naše on-line nastave po principu flipped classroom.

Primijetio sam iznimnu dolaznost na on-line nastavu te nas to, sve zajedno, čini ponosnima na Vas.

To još jednom potvrđuje koliko ste iznimni. To još jednom potvrđuje što znači biti EFFECTUS-ovac.

To isto tako znači da imate Vjeru. Vjeru da će teška vremena proći.

I da ste sada, kada nastavljate svoje obrazovanje, uz sve teškoće, upalili Svijetlo.

Zapamtite: “…noć je uvijek najtamnija tik prije svitanja…”

To isto tako znači da imate Hrabrost. I Samopouzdanje.

Želimo Vam poručiti sljedeće.

U trenucima kada Vam se čini da ste sami. Niste.

U trenucima kada Vam je teško. Razumijemo Vas. Slušamo Vas. Čujemo Vas.

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

P.S. kao što su vrata mojeg ureda u normalnim okolnostima uvijek otvorena za Vas, tako Vam je u ovim izazovnim vremenima i moj mail uvijek na raspolaganju…i to od 0 do 24.

 

● ● ● ● ● ●

7.4.2020.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, i kada smo razdvojeni, zajedno smo.

Kao što sam Vam napisao u prethodnom mailu: U trenucima kada Vam se čini da ste sami. Niste. U trenucima kada Vam je teško. Razumijemo Vas. Slušamo Vas. Čujemo Vas.

Slijedi opis najvažnijih novina koje smo uveli kako bismo Vam omogućili još kvalitetnije obrazovanje u ovim izazovnim vremenima.

Međuispiti će se održati putem on-line platforme ClassMarker koju koriste i neke od najboljih obrazovnih institucija na svijetu poput Harvard University, Stanford University, UCLA, MIT, New York University, Cornell University, University of Notre Dame i dr.

Uskoro ćete zaprimiti detaljne upute o pristupanju on-line platformi za polaganje ispita kao i o samom načinu rješavanja ispita.

Već ste putem Digitalne referade obavješteni da će se međuispiti (1 MI) održati u razdoblju od 20. do 30. travnja te se tada on-line nastava neće održavati.

Obavezna literatura za usvajanje znanja pojedinog kolegija podijeljena je u vrijeme kad se nastava odvijala u prostorima EFFECTUS-a.

Iznimno u ovim izvanrednim uvjetima, za studente koji nisu preuzeli literaturu na vrijeme, organizirali smo dostavu kako bismo i na taj način pripomogli.

Svi nastavnici redovno objavljuju i dodatne materijale koji će pridonijeti još kvalitetnijoj pripremi ispita.

No, otišli smo i korak dalje.

Veći broj obavezne ispitne literature (EFFECTUS izdanja, skripte i dr.) učinili smo lakše dostupnom putem Flipsnack on-line izdavačke platforme. Upute o korištenju platforme bit će vrlo skoro objavljene.

Ali, ni to nije sve. 🙂

Uz nastavu koja se odvija po principu flipped classroom što garantira visoku kvalitetu izvođenja nastave, oslanjajući se na individualni pristup studentu i interaktivna on-line video predavanja, s ciljem dodatnog podizanja kvalitete uveli smo i termine grupnih konzultacija. Grupne konzultacije odvijat će se za svaki kolegij u 2-tjednom ritmu, subotom i to po predefiniranom rasporedu. U terminima grupnih konzultacija (koje nisu obavezne, ali ih svim studentima preporučamo), nastavnici će po potrebi dodatno pojasniti pojedine teme nastavnog gradiva iz protekla dva tjedna te odgovarati na Vaša pitanja.

Sve navedeno čini jedinstveni EFFECTUS on-line obrazovni model te nas posebno raduje što su Vaše povratne informacije iznad svih očekivanja.

Drago nam je da aktivno sudjelujete u kontinuiranom usvajanju znanja ne samo putem on-line video predavanja nego i realizacijom određenim zadataka koji se od studenta očekuju prije samog predavanja, kao npr.: što (koja) poglavlja knjige (udžbenika) pročitati prije nastave, koje članke pročitati, koji YouTube materijal pogledati, koji kviz pokušati riješiti, koji case je potrebno obraditi i dr.

Nastava će već dva tjedna odvija u on-line načinu te ste gotovo svi potpuno usvojili značajke korištenja Adobe Connect nastavne platforme.

Stoga je vrijeme da svi zajedno učinimo još jedan iskorak po tom pitanju.

S ciljem kontinuiranog usvajanja i provjere znanja te podizanja kvalitete on-line nastave, nužno je ostvariti još bolju dvosmjernu komunikaciju i interaktivnost na on-line video predavanjima.

S tim u svezi (a sukladno načelu Help Me Help You 🙂 ), svi će Vas nastavnici na to dodatno poticati. Molim Vas da se što aktivnije uključujete u diskusiju i dvosmjernu komunikaciju, ostvarujući interakciju svim dostupnim načinima: glasom (mikrofon), slikom (kamera), pisanim načinom (chat), prezentacijom (share screen) i dr. Također Vas želimo dodatno potaknuti i na aktivno sudjelovanje u grupnom radu na kolegijima gdje ćete raditi u grupama.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, objavljen je i ažurirani akademski kalendar sa ostalim važnim datumima za školsku godinu 2019/20. (razlikovni ispiti, trajanje školske godine i dr.).

Na kraju napominjem da je sve navedeno i učinjeno u skladu s preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja (Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu).

Koristim priliku da Vam zaželim zdravlje te sretan i blagoslovljen Uskrs.

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

9.5.2020.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, zahvaljujem se na Vašem velikom odazivu pri ispunjavanju ankete o zadovoljstvu studenata nakon održanog prvog međuispita.

Drago mi je da ste u velikoj većini izrazili zadovoljstvo poduzetim aktivnostima EFFECTUSA u svim online aspektima; kvaliteti izvedbe online nastave, dostupnošću i jednostavnosti korištenja online literature, provedbom online međuispita i ispita te snalaženjem i pristupačnošću nastavnika u online nastavi.

Vaše mišljenje izuzetno je važno te ćemo razmotriti i sve Vaše prijedloge za određenim promjenama i poboljšanjima.

O svim odlukama bit ćete promptno obaviješteni.

No, već sada Vam mogu reći da razmatramo Vaš prijedlog zadržavanja određenih aspekata online nastave i u uvjetima okončanja epidemije te “povratka na staro”.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, svi ste Vi svakodnevno, iz prvih redova svjedoci što sve EFFECTUS čini po pitanju kvalitete. Hvala Vam što nam u tim stremljenjima pružate podršku, prije tijekom mnogobrojnih naši zajedničkih sastanaka uživo, a sada i online putem.

EFFECTUS je bio i jest posvećen kvaliteti. Beskompromisno. Trajno.

Pokazatelj kvalitete jest svakako i postotak zaposlenih EFFECTUS-ovaca nakon završetka studija: 98,6%. Posebno je važno kako kvalitetu EFFECTUSA, ocjenjuju poslodavci. A poslodavci su Vašim znanjem, sposobnostima, vještinama i sustavom vrijednosti, izuzetno zadovoljni. To ste više puta podijelili s nama kao što su to učinili i sami poslodavci.

Navesti ću i nekoliko podataka jer, da parafraziram Williama Edwardsa Deminga “…bez podataka ti si samo još jedna osoba s mišljenjem…”, ekstrahiranih iz provedenih eksternih i internih istraživanja tijekom 2018. i 2019. godine.

CATI (telefonsko anketiranje) istraživanje provedeno je u listopadu 2018. godine (slučajan i nacionalno reprezentativan uzorak, n = 1300, RH), a odnosilo se na svjesnost i dojam o EFFECTUSU:

 • Po spontanoj svjesnosti, EFFECTUS je među prve četiri privatne visokoškolske institucije u RH.
 • 80% ispitanika ima pozitivan/uglavnom pozitivan dojam o EFFECTUSU.

FG (fokus grupe) istraživanje studenata EFFECTUSA provedeno je u siječnju 2019. godine (ukupno 4 fokus grupe sa studentima, FIP redovni studenti, FIP izvanredni studenti, MBA redovni studenti, MBA izvanredni studenti): općenito zadovoljstvo studenata EFFECTUS-om, zadovoljstvo studenata pojedinim elementima (organizacija studija i nastave, profesori, nastavni program, nastavni materijali, stečeno znanje…), mogući smjerove za poboljšanje.

Sažetak – zadovoljstvo studenata EFFECTUSA pojedinim elementima:

 • organizacija studija: generalno zadovoljni
 • popratne službe – referada: iznimno zadovoljni
 • organizacija nastave: većinom zadovoljni
 • nastavni program: generalno zadovoljni
 • nastavni materijali (udžbenici, prezentacije…): generalno zadovoljni
 • profesori (asistenti): generalno zadovoljni
 • stečeno znanje: većinom zadovoljni
 • stečene vještine u kontekstu inovativnosti, kreativnosti i kritičkog mišljenja: većinom zadovoljni
 • praktični rad: generalno zadovoljni
 • sadržaj studija: generalno zadovoljni
 • uvjeti na studiju: generalno zadovoljni
 • prostor općenito: većinom zadovoljni

Studenti su posebno naglasili sljedeće pozitivne značajke EFFECTUS-a:

 • financije i pravo → odličan spoj dva edukacijska programa odnosno studija
 • referada → uvijek dostupni (telefon, e-mail), brzi, ažurni, korektni
 • personalizirani odnos sa studentima → profesori ne rade razliku između studenata; pristupačni su i uvijek spremni pomoći
 • predavači / profesori → vrhunski stručnjaci u svom području, većina dobro povezuje teoriju s praksom
 • gostujući predavači
 • mogućnost da se na MBA studiju kasnije odabere što ih zanima
 • radionice
 • ostalo: nastava koncipirana po ishodima učenja; kolokviji/međuispiti; ispitni rokovi

Grafički opis percepcije studenata o nastavnicima EFFECTUS-a (sukladno navedenim značajkama studenata EFFECTUSA):

CATI istraživanje provedeno je i u studenom 2019. godine (slučajan i reprezentativan uzorak, Grad Zagreb i Zagrebačka županija, n = 704), a odnosilo se na usporedbu kvalitete visokoškolskih institucija, poznatost  visokoškolskih institucija, percepcija  visokoškolskih institucija poznatost  EFFECTUSA, percepciju EFFECTUSA:

 • Po prosječnoj ocjeni, EFFECTUS je među prve tri privatne visokoškolske institucije u RH
 • 87,2% ispitanika ima izrazito dobar/vrlo dobar/dobar dojam o EFFECTUS-u

Ništa od svega navedenoga nije se dogodilo slučajno.

Sve je to rezultat EFFECTUSOVE posvećenosti kvaliteti.

I u vremenu ispred nas, EFFECTUS će nastaviti potvrđivati svoju kvalitetu.

Hvala Vam što i u ovim izazovnim vremenima, aktivno sudjelujete u kontinuiranom usvajanju znanja ne samo putem online predavanja nego i realizacijom određenih zadataka koji se od studenta očekuju prije samog predavanja.

Siguran sam da ćete svoju vlastitu posvećenost kvaliteti potvrditi znanjem i na sljedećim međuispitima i ispitima.

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

11.6.2020.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, približava se vrijeme ispita na kojima ćete, siguran sam, uspješno potvrditi svoje znanje.

Vaše kvalitete, sposobnosti i motivacija najbolje su došli do izražaja u Vašoj izvrsnoj prilagodbi online nastavi i ispitima.

S obzirom na epidemiološku situaciju, ali i širi kontekst, donijeli smo odluku da će se međuispiti i ispiti koji slijede održati online.

Nadalje, s obzirom na izvanredne i velike izazove ove akademske godine (epidemija i potres u Zagrebu), a i slijedom Vašeg izraženog interesa putem ankete, donijeli smo odluku da će se u kolovozu iznimno održati dodatni izvanredni ispitni (online) rok.

S tim u svezi, donijeli smo i odluku da će EFFECTUS raditi i preko ljeta. Dakle, interno smo se organizirali na način da ne zatvaramo referadu i ostale službe preko ljeta, a čija djelatnost bi Vam mogla (i preko ljeta) zatrebati.

I u sljedećoj akademskoj godini, spremni smo za bilo koji scenarij (kao što smo promptno reagirali i u ovoj akademskoj godini); od potpune online nastave (ako bude potrebno) pa do mješovitog modela nastave koji kombinira nastavu “uživo” i online nastavu.

Dugoročno strateško opredjeljenje EFFECTUS-a jest da, i u uvjetima održavanja “normalne nastave uživo u punom rasporedu”, zadržimo određeni dio online nastavnih aktivnosti (na preddiplomskoj i diplomskoj razini studija).

Uvažavajući Vaša mišljenja (putem anketa), posebnu pozornost posvetili smo financijskoj problematici. Tako smo za Vas, postojeće studente EFFECTUS-a, zadržali stare/postojeće cijene studija do kraja Vašeg školovanja. Nadalje, u tijeku je i early bird kampanja kojom ostvarujete dodatnih 5% popusta. Dodatne popuste možete ostvariti i putem vaučera, akademskih postignuća i dr. A tu su još i tradicionalno fleksibilni modeli plaćanja koji omogućuju prilagodbu Vašoj trenutnoj i budućoj životnoj situaciji.

Proteklih mjeseci intenzivno smo radili i na dva vrlo značajna projekta.

Jedan se odnosi na potpisivanje ugovora sa Sveučilištem Nova univerza kojim će EFFECTUS postati pridružena članica Sveučilišta. https://www.nova-uni.si/

Time se dosadašnja izvrsna suradnja podiže na još višu razinu te ovim putem još jednom naglašavam vertikalnu prohodnost studenata EFFECTUS-a na magistarske i doktorske studije Sveučilišta Nova univerza.

Drugi veliki i značajni projekt odnosi se na izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti EFFECTUS-a čime stječemo i status znanstvene organizacije. Zaprimili smo pozitivno mišljenje Stručnog povjerenstva u postupku inicijalne akreditacije za obavljanje znanstvene djelatnosti u području društvenih znanosti te je time učinjen veliki korak u tom smjeru.

Na kraju Vas želim obavijestiti da su u tijeku pripreme za promociju koja bi se trebala održati u rujnu ove godine.

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

28.11.2020.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, iako je vrijeme međuispita, a nastavu sukladno preporukama nastavljamo održavati na daljinu, ipak je tema ovom maila…nešto sasvim drugačije…a opet isto…

Znate ono… “…And Now for Something Completely Different…” ? (Monty Python)

P.S. https://www.youtube.com/watch?v=AB1pT1q1GqI

Želio bih i u ovim trenucima naglasiti zajedništvo svih EFFECTUS-ovaca te Vam preporučiti 3 filma za pogledati, 3 knjige za pročitati i 3 pjesme za poslušati.

Dakle, prvo filmovi…

Preporučujem da pogledate sljedeća 3 filma s Willom Smithom: “Collateral Beauty” (https://www.imdb.com/title/tt4682786/ ), “Seven Pounds” (https://www.imdb.com/title/tt0814314/ ) i The Pursuit of Happyness(https://www.imdb.com/title/tt0454921/ ).

Svaki od ovih filmova obogatit će Vas na više razina, a s obzirom na predstojeće blagdane dodajem i jedan bonus…jedan njegov film za romantične duše…Hitch (https://www.imdb.com/title/tt0386588/).

Nadalje, knjige…

Preporučujem da pročitate sljedeće 3 knjige Malcolma Gladwella: “Točka preokreta: kako male stvari mogu dovesti do velike promjene” (https://znanje.hr/product/tipping-point/227242 ), “Treptaj: moć mišljenja bez mišljenja” (https://znanje.hr/product/blink/225531 ), “Izvan prosjeka: priča o uspjehu” (https://znanje.hr/product/outliers/230633 ).

Svaka od ovih knjiga ima “ono nešto” i svaka je game changer

I, pjesme…

Preporučujem da poslušate sljedeće 3 pjesme Rag’n’Bone Man-a: Human (https://www.youtube.com/watch?v=L3wKzyIN1yk&ab_channel=RagnBoneManVEVO ), Giant (https://www.youtube.com/watch?v=ir6nk2zrMG0 ), Skin (https://www.youtube.com/watch?v=1Al-nuR1iAU&list=PLxpoGx9Oe_zyT-5dOf3qj7_hczdFeUyh3&index=6&t=0s ).

Svaka pjesma je ludilo…a on…nevjerojatan…

Dragi EFFECTUS-ovci, u svakoj navedeno preporuci utkano je i vlastito iskustvo zbog kojega sam Vam ih preporučio….istovremeno iskustvo pelina i meda…a takav je upravo i Život…

Želim Vam zdravlje, ali i…smirenost, hrabrost i mudrost…

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

24.12.2020.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, u ovo blagdansko vrijeme šaljem Vam jedan special edition newsletter. 🙂

Naravno, posvećen blagdanskom ozračju…svima Vama, Vašim obiteljima….ali i svima onima kojima je u ova vremena potrebna pomoć…topla riječ…zagrljaj….nada…vjera…ljubav…

I u ovom mailu poslati ću Vam prijedlog 3 filma koja toplo preporučujem:

The Bucket List (https://www.imdb.com/title/tt0825232/)

About Time (https://www.imdb.com/title/tt2194499/)

Miracle (https://www.imdb.com/title/tt0349825/?ref_=ttls_li_tt)

I naravno, bonus film:

Koncert (https://www.imdb.com/title/tt1320082/)

Nadam se da će Vam ovi filmovi razgaliti srca.

No, kad smo već kod dobrog raspoloženja…pripremili smo nešto za Vas…za još bolje raspoloženje…

EFFECTUS ove godine organizira prvu akademsku virtualnu priču ikad!

EFFECTUS-ovu blagdansku priču trebala je ispričati grupa Vatra online koncertom u intimnoj blagdanskoj atmosferi, a priča je sadržavala i dodjelu Dekanovih nagrada i priznanja za najbolje studente EFFECTUS-a.

Nažalost, upravo smo saznali da su pojedini članovi grupe Vatra oboljeli od bolesti COVID-19. Ovim putem želimo im brz oporavak i puuuunnoooooo zdravlja.

Dakle, koncert koji se trebao održati 27.12. s početkom u 18h prebacuje se na termin 9.1. također s početkom u 18 sati.

Prijenos EFFECTUS-ove blagdanske priče moći ćete ispratiti putem Facebook profila EFFECTUS-a (https://www.facebook.com/effectus.studij) ili Vatre (https://www.facebook.com/VatraOfficial)

U ovim izazovnim vremenima, pravi je trenutak podsjetiti se nevjerojatno moćnog i snažnog govora koji je admiral William McRaven održao teksaškim studentima (https://www.skolskiportal.hr/kolumne/namjesti-krevet/).

McRaven u govoru i knjizi Make Your Bed daje savjete o sposobnostima koje je korisno razviti i pretvoriti ih u navike, poput:

1) Počni dan uspješno obavljenim zadatkom. Točnije, počni dan namještanjem svoga kreveta.  Svakodnevno namještanje kreveta podsjeća te da su sitnice u životu jako važne. Ako male poslove ne možeš dobro napraviti, kako možeš očekivati da će ti to uspjeti s velikima? Nikako. Kad ujutro namjestiš krevet, to znači da si svoj prvi zadatak taj dan uspješno obavio. A uspjeh rađa novi uspjeh… čini nas ponosnima i potiče da odmah krenemo na sljedeći zadatak.

2) Ne možeš sve sam. Stvori svoju malu ekipu u kojoj se nećeš ustručavati potražiti pomoć kad ti treba i pomoći drugima kad vidiš da trebaju tvoju pomoć. Dopusti sebi da se osloniš na druge. Neka i drugi mogu računati na tebe.

3) Samo se srce računa. Veličina neke osobe ne mjeri se njegovom visinom, ni veličinom njegovih cipela, nego njegovom toplinom, ljudskošću, ljubavlju.

4) Život nije pravedan, ali ne dopusti da te to zaustavi. Događa se da nastradaš ni kriv ni dužan, da te iznevjere ljudi na koje si računao, da ti propadne trud koji si uložio… Događa se, ali nemoj odustati. Vozi dalje.

5) Pogreške su škola koja će te učiniti jačim, ali samo ako se ne budeš kažnjavao zbog njih. Ne pravi dramu oko pogreške, pogreške se događaju. Nasmij se samome sebi. Ispao si budala? Pa što, događa se. To je dio procesa učenja. Ispravi ako možeš, izvuci pouke, samo nemoj uništavati samoga sebe misleći da nisi dovoljno dobar.

6) Usudi se prelaziti granice. Kako ćeš saznati što sve možeš i koji sve darovi čuče u tebi neotkriveni ako se bojiš pokušati učiniti nešto novo, drukčije? Sasvim se normalno bojati neuspjeha. I najhrabriji se ljudi boje, ali ne dopuštaju vlastitim strahovima da ih zarobe i zaustave. Usudi se!

7) Suprotstavi se zlostavljanju. Drskost i snaga zlostavljača hrane se našim strahom, nereagiranjem, našom pasivnošću. Ne moraš se junačiti i ratovati sa zlostavljačem, pokolebat ćeš ga već time da staneš uz žrtvu, da je ne ostaviš samu. U svima nama čuči strašljivac, ali u svima nama čuči i junak.

8) Nadrasti problem. Suoči se s nevoljom koja te zadesila, sa svojim ograničenjima. Ne moraš biti ni nepogrješiv, ni najbolji na svijetu. Ne možeš riješiti sve probleme, nisi svemoćan. Dovoljno je već i to da uvijek nastojiš dati sve od sebe i učiniš najbolje što možeš.

9) Ulijevaj nadu ljudima oko sebe. Kako ne dopustiti ljudima da potonu u svoje mrakove? Čovjek kojemu je teško, najbolje pomogne sam sebi kad pomaže drugima, kad se osjeća potrebnim, korisnim, kad osjeća da može nešto popraviti, učiniti da bude bolje. Uključi ljude oko sebe, omogući im da sudjeluju, sanjaju tvoj san, ako u tom trenutku nemaju svoga.

10) Nemoj odustati. Nikad nemoj odustati. Sve dok ne odustaneš, nije gotovo i ima šanse da stvari budu bolje. Lako je odustati, ali nije se lako nositi sa spoznajom da smo se odustajanjem odrekli prilike da ostvarimo nešto do čega nam je bilo stalo.

Kako bih Vas potaknuo da poslušate i pogledate cijeli video, ispričat ću Vam kako je admiral McRaven objasnio značaj navike jutarnjeg spremanja kreveta. (https://www.jutarnji.hr/life/ova-mala-promjena-vase-jutarnje-rutine-povecat-ce-produktivnost-cijeli-dan-sef-specijalnih-operacija-uspjeh-rada-novi-uspjeh-199192)

“…Za mene, osnovna SEAL obuka bila je kao da ste sve cjeloživotne izazove sabili u šest mjeseci…”, rekao je okupljenim diplomantima….”Svako bi jutro moji SEAL instruktori došli u barake i prva stvar koju bi napravili je pregledali bi mi krevet”….McRaven je priznao da mu se to u tom trenutku činilo suludo, s obzirom na to da je ipak došao na vojničku obuku u jednoj od najelitnijih vojnih postrojbi na svijetu, no otkriva da je u tom jednostavnom činu puno skrivene mudrosti. Admiral je tada naveo tri razloga zašto je pospremanje kreveta ujutro “tako moćan način započinjanja svog dana”.

“Prvo, spremanje kreveta će u vama osnažiti činjenicu da su male stvari u životu jako važne. Ako ne možete te male stvari dobro napraviti, kako možete očekivati da ćete velike dobro napraviti? Nikako”.

“Nadalje, ako ujutro spremite krevet to znači da ste svoj prvi zadatak taj dan obavili uspješno, a kao što znate uspjeh rađa novi uspjeh. Osjećat ćete se ponosno, a to će vas potaknuti da odmah poduzmete sljedeći zadatak, i sljedeći i sljedeći”.

“I konačno, ako spremite krevet, a taj dan vam bude loš, moći ćete pogledati svoj spremljeni krevet koji će vas potaknuti da sljedeći dan učinite boljim od ovog koji je upravo završio”.

Cijeli video možete pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=yaQZFhrW0fU&feature=emb_logo

Dragi EFFECTUS-ovci, prvenstveno Vam želim zdravlje…te čestit i blagoslovljen Božić i sve najbolje u 2021. godini, Vama i Vašim obiteljima.

Video čestitku koju su za Vas pripremili zaposlenici EFFECTUS-a možete pogledati na: https://bit.ly/effectus-cestitka-2020

P.S. svakako pogledajte…:-)

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

21.1.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, uskoro slijedi vrijeme međuispita i ispita te se nastava zimskog semestra, koju sukladno preporukama nastavljamo održavati na daljinu, približava kraju.

Vrijeme je da se osvrnemo na protekli semestar, a najbolje to možemo učiniti iščitavajući Vaša mišljenja iskazana u anketi koju ste imali prilike ispuniti.

Želio bih se zahvaliti svim EFFECTUS-ovcima koju su putem komentara dali svoje prijedloge, iskazali kritike, priopćili stavove te podijelili pohvale.

Svakako ćemo sve navedeno uzeti u obzir pri planiranju sljedećih aktivnosti EFFECTUS-a.

Vaši komentari zlata vrijede. Zato je važno da dobijete i povratnu informaciju.

Ovo su Vaše ocjene:

 • Koliko ste zadovoljni izvođenjem online nastave na EFFECTUS-u u izvanrednim uvjetima pandemije COVID-19? -> 4,16
 • Koliko ste zadovoljni kvalitetom online ispita na EFFECTUS-u? -> 3,93
 • Koliko ste zadovoljni online bibliotekom na EFFECTUS-u? -> 3,74
 • Koliko ste zadovoljni referadom na EFFECTUS-u? -> 4,64
 • Koliko ste zadovoljni idejom uvođenja virtualne referade na EFFECTUS-u? -> 4,66
 • Koliko ste zadovoljni nastavnicima na EFFECTUS-u? -> 4,35
 • Koliko ste zadovoljni percepcijom i ugledom EFFECTUS-a u javnosti i među poslovnom zajednicom? -> 4,06
 • Koju biste opću ocjenu dali EFFECTUS-u? -> 4,23

Ovim putem konkretnije bih adresirao Vaše komentare na dva pitanja (kao i načine njihovog rješavanja), a odnose se na online biblioteku i online ispite.

Dakle, sljedeći su bili razlozi (njih sedam) uvođenja digitalne biblioteke za knjige u izdanju EFFECTUS-a:

 • Korištenjem e-knjiga štedite papir, podržavate održivi razvoj i ekološku osviještenost.
 • Print on demand. Printate koliko Vam je potrebno, kada Vam je potrebno.
 • Sve knjige, svih godina, dostupne su studentima na svim godinama. To omogućuje učinkovitije i šire razumijevanje i usvajanje interdisciplinarnih znanja.
 • Knjige za alumne (vidi rad Sklonidba riječi alumni). Sve knjige, svih godina, dostupne su alumnima čime snažno doprinosimo cjeloživotnom obrazovanju te dodatno promoviramo stratešku odrednicu EFFECTUS-a Garancija na studij.
 • Jednostavnije i brže ažuriranje postojećih izdanja knjiga. To omogućuje učinkovitije i brže ugrađivanje najnovijih stručnih i znanstvenih saznanja u postojeća izdanja knjiga odnosno njihovo permanentno ažuriranje.
 • Omjer vanjskih i izdanja. Intencija je povećati omjer vlastitih izdanja knjiga/udžbenika EFFECTUS-a u odnosu na vanjska izdanja te dostići zacrtani strateški cilj: za svaki predmet koji se održava na EFFECTUS-u postoji EFFECTUS knjiga.
 • Dio ušteđenog troška tiskanja namijenjen je u humanitarne svrhe.

Uvažavajući Vaše iskazane komentare/odgovore u svezi zadovoljstva online bibliotekom na EFFECTUS-u postavlja se pitanje trebaju li knjige koje studenti EFFECTUS-a dobivaju kao nastavni materijal biti u tiskanom obliku?

S druge strane, uvažavajući prethodno navedene razloge uvođenja digitalne biblioteke za knjige u izdanju EFFECTUS-a, postavlja se pitanje trebaju li knjige koje studenti EFFECTUS-a dobivaju kao nastavni materijal biti u digitalnom obliku?

Stoga smo se odlučili za obje solucije: studenti EFFECTUS-a dobivat će sve knjige u tiskanom obliku uz dostupnost knjiga u izdanju EFFECTUS-a u digitalnom obliku. Vjerujem da je EFFECTUS time i na ovom području lider u visokoškolskom obrazovanju RH.

Drugi pitanje koje bih želio ovim putem dodatno pojasniti jesu online ispiti.

Uvažavajući Vaše iskazane komentare/odgovore u svezi online ispita te dodatno provodeći vlastita istraživanja, odlučili smo povećati trajanje pismenog dijela međuispita (MI) i ispita na 60 minuta.

To primjerice znači da ćete, ukoliko na predstojećem roku (međuispiti) polažete i prvi i drugi MI, na raspolaganju imati 60 minuta za pitanja 1MI te još 60 minuta za pitanja 2MI.

Uskoro ćete zaprimiti detaljnija pojašnjenja u svezi pismenog dijela online međuispita i ispita.

Također će se učiniti dodatni organizacijski trud kako bi se smanjilo vrijeme praznog hoda pri usmenoj provjeri znanja.

Navedeno ima za cilj doprinijeti kvalitetnijem rješavanju ispita vlastitim znanjem, ali uz istovremeno otklanjanje pribjegavanju nedopuštenih radnji pri polaganju ispita. Naime, mnogobrojni su Vaši komentari kojima ste iskazali želju/imperativ otklanjanja  nedopuštenih radnji pri polaganju ispita te će i u tom području biti učinjeni određeni pomaci.

Last but not least.

Trajno radimo na poboljšanju kvalitete uz konstantni fokus na zadovoljstvu studenata.

Pritom smo, kako što sam već rekao, detaljno iščitali Vaše komentare.

S tim u svezi dodatno ćemo pojačati fokus u oba područja.

Stoga će kolegica Jelena Uzelac biti imenovana prodekanicom za studente, a kolegica Katarina Sokić prodekanicom za znanost i kvalitetu.

Vaše mišljenje nam je važno. Pozivam Vas da i u nadolazećim anketama dajete svoje prijedloge, iskazujete kritike, priopćujete stavove….

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, želim Vam zdravlje, ali i “plamen u Vašim očima“.

Da parafraziram Williama Butlera Yeatsa: “…obrazovanje nije punjenje vjedra nego paljenje vatre…”

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

17.2.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, u posljednjih deset godina značajno je promijenjen globalni, regionalni i lokalni kontekst u kojem se odvija djelatnost obrazovanja i poslovanje (privatnih) visokih učilišta.

S tim u svezi EFFECTUS je usvojio novu cjelovitu strategiju koja će obuhvatiti sve pozitivne elemente dosadašnjeg razvoja, uvažiti novonastale okolnosti i anticipirati nadolazeće promjene. Za novo razdoblje razvoja redefinirane su aspiracije i definirani novi ciljevi, unaprijedit će se akademska i poslovna struktura i organizacija te mobilizirati vodstvo i raspoloživi resursi za ostvarenje ključnih razvojnih projekata.

Dokument Strateški okvir razvoja 2021. – 2025. dokument predstavlja nastavak prethodna dva Strateška okvira razvoja (2011. – 2015. i 2016. – 2020.), no ujedno i određeni iskorak kojim započinje druga dekada razvojnog puta EFFECTUS-a (završno sa razdobljem 2026. – 2030.).

Važno je napomenuti da je EFFECTUS prepoznao ključnu važnost poduzetništva u razvoju RH te je istražio i analizirao odgovarajuće studije i izvješća (npr. http://www.cepor.hr/publikacijepolicy-dokumentiprezentacije/izvjesce-o-malim-i-srednjim-poduzecima/ , “Izvješće o malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj – 2019”). Nadalje, u proteklim razdobljima permanentno su realizirana istraživanja interne i eksterne javnosti, a koja su također upućivala na ključnu važnost poduzetništva te određeni raskorak u obrazovnim potrebama i ponudama namijenjenima poduzetnicima.

Značenje poduzetništva za uspješnost cjelokupnog gospodarstva više se uopće ne dovodi u sumnju. Mala i srednja poduzeća  danas čine više od 99 % svih gospodarskih subjekata u gotovo svim razvijenim državama svijeta, zapošljavaju više od 60 % ukupnog broja zaposlenih i stvaraju 50 % i više BDP-a. Predstavljaju atraktivnu mogućnost samozapošljavanja i realizacije vlastitih ideja, a vrlo su često pokretači inovacija na tržištu.

Poduzetništvo je snaga koja se može razviti u organizacijama svih veličina i tipova, te uključuje nove poduzetničke pothvate i etablirana poduzeća. Poduzetnički način razmišljanja i djelovanja, koji je puno više od same sklonosti poduzetništvu, može se naučiti i pronaći svoju primjenu u svim industrijama i na svim menadžerskim pozicijama.

Poduzetnikom/poduzetnicom može postati svatko. Small Business Administration (SBA) navodi sljedeća obilježja uspješnih poduzetnika/poduzetnica (http://www.sba.gov/content/entrepreneurship-you ):

 • kreativnost
 • znatiželja
 • motiviranost
 • usmjerenost na ciljeve
 • samostalnost
 • samouvjerenost
 • proračunato preuzimanje rizika
 • predanost
 • snažna želja za učenjem
 • samoinicijativnost
 • marljiv rad
 • otpornost (sposobnost učenja iz pogrešaka i rasta iz promjene)
 • energičnost
 • poštenje
 • vješto rješavanje problema
 • vještine upravljanja i organizacije.

Svi naši postojeći (ali i budući) studijski programi osmišljeni su kako bi vam dali snažne temelje u strateškim, analitičkim i operativnim vještinama potrebnim za pokretanje vlastitog posla ili kako biste inovativno doprinosili rastu i razvoju postojećih organizacija. Na taj način naš fakultet želi biti dio poduzetničkog ekosustava koji će omogućiti  poduzetnički rast i razvoj.

S tim u svezi EFFECTUS je redefinirao misiju i viziju.

Misija:

Individualnim pristupom prenositi primjenjiva poduzetnička znanja i vještine sadašnjosti i budućnosti, a koja u formi poduzetničkih studija omogućuju profesionalni razvoj i osobni rast.

Vizija:

Postati jedinstvena ustanova visokog obrazovanja koja inovativno i interdisciplinarno povezuje sva područja poduzetničke edukacije u formi poduzetničkih studija, poštuje načela izvrsnosti i studente transformira u lidere koji doprinose razvoju gospodarstva i društva u cjelini.

Naziv visokog učilišta:

Nastavno na novu misiju i viziju te ključne strateške odrednice, EFFECTUS studij financije i pravo – visoko učilište mijenja naziv te novi naziv visokog učilišta glasi EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište.

Više na poveznici: https://effectus.com.hr/visoko/strategija-2021-2025/

 

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, pozivam Vas da pročitate izvrstan tekst koji odgovara na pitanje “Zašto budućnost poslova pripada poduzetnicima?“. (https://www.scalabl.com/businessreview/en/the-future-of-work-belongs-to-entrepreneurs )

“…Predviđam budućnost neograničenih mogućnosti u kojoj će pojedinac biti moćniji nego ikada, a njegov će se utjecaj multiplicirati ovisno o zajednicama u kojima se nalazi te vezano uz njegovu svrhu, strast, viziju i vrijednosti.

U evoluciji i kombinaciji trenutačnih freelancera i poslovnjaka koncept „zaposlenik“ bit će zamijenjen konceptom „poduzetnik“.

Vidim mrežu poduzetnika koji surađuju sukladno svojim interesima, sposobnostima i talentima u dinamičnim, zajedničkim projektima, bez obzira na geografske granice, čemu svjedočimo već danas u obliku crowdsourcinga. Ne vidim ljude koji rade kao zaposlenici niti vidim njihove šefove: vidim samo autonomne pojedince ili privremene organizacije, koji rade zajedno. Horizontalna organizacija prevladat će vertikalnu i svjedočit ćemo padu trenutačnih nefleksibilnih, birokratskih korporacija, opterećenih fiksnim troškovima, koje će se ili trebati prilagoditi ili će postati plijen tehnoloških poremećaja.

Polako se počinju prihvaćati nove inovacijske i poduzetničke metodologije zahvaljujući većoj dostupnosti – putem knjiga, besplatnih online tečajeva, podcastova – što donosi revoluciju u poslovanju. Ulaganje više nije potrebno niti nosi sa sobom značajan ekonomski ili financijski rizik za pokretanje novog posla. Nike effect naveo je mnoge korporacije da razviju moćne dobavljače, vanjsku proizvodnju, logistiku i druga ključna područja. Ti isti dobavljači sada doprinose trijumfu poduzetnika prepuštajući im svoje neiskorištene kapacitete i omogućujući im rad s vrlo konkurentnom strukturom troškova.

Slično tomu, predviđam i značajne promjene u obrazovnom sustavu: apsolutno znanje, službene kurikule, strukture i hijerarhijske uloge nastavnika postupno će zamijeniti decentralizirani okvir kontinuiranog učenja, mentorstva, moralnog vodstva i autonomnog učenja u kojem će svaki pojedinac imati aktivnu ulogu u učenju, podučavanju i razmjeni. Promjena se već događa i već postoje nebrojeni izvori učenja dostupni svakome.

Vidim i da novac više nije važan motivator, a ekonomske će inicijative gubiti na snazi. Čak se usudim reći i da će biti poduzetnik biti nešto dobrovoljno jer će roba i usluga biti u izobilju, s maržama blizu nule, decentraliziranom proizvodnjom, na način koji već sada započinje 3D printingom, te prisutnošću robota i umjetne inteligencije koji brinu o cijelom nizu optimizacijskih funkcija i postaju dijelom naših života.

U mnogim se zemljama već vodi rasprava o primjeni univerzalnog temeljnog dohotka, koji će se financirati iz proizvodnog obilja. Ekonomija dijeljenja u prijevoznom sektoru, kao što je Uber, ili u slučaju smještajnih usluga (npr. Airbnb), proširit će se na sva područja naših života (uključujući stanovanje) zajedno sa značajnim razvojem prijevoza i komunikacija, smanjujući na taj način vrijednost roba i slaveći odvajanje, što će nas sve potaknuti da postanemo globalni građani, na isti način kako u današnjem svijetu živimo i kao digitalni nomadi.

Uvjeren sam da će i najambicioznije SF-knjige ikada napisane postati zastarjele u samo nekoliko desetljeća. Budućnost nam se približava eksponencijalno i nisam jedini koji zamišlja takve trendove temeljene na velikoj količini literature, publikacija i vlastitog iskustva u renomiranim edukacijskim centrima poput Singularity Universityja, Stanford Graduate Business School-a, Harvard Business School-a, MIT Sloan-a ili Kellogg School of Management-a. Kad bismo se prebacili u druga područja, poput istraživanja microbioma, manipulacije genetskim kodom s već postojećim CRISPR alatom, nanotehnologije koja uključuje mogućnost spajanja našeg mozga s cloudom, shvatili bismo da ne postoje granice naglim promjenama koje dolaze.

Budućnost nam donosi enormne izazove i značajne mogućnosti. Svaki će pojedinac postajati moćniji zahvaljujući svojim postupcima, riječima te, što je još i važnije, svojoj šutnji i neaktivnosti.  Vrijednosti, prihvaćanje različitosti, tolerancija, poštivanje i briga za druge postat će naše najvrjednije osobine koje će nam omogućiti da s optimizmom gledamo na budućnost te da budućim generacijama ostavimo bolji svijet. Moramo paziti na podjele koje su posljedica  ideoloških razlika, a koje rezultiraju uvredama, agresijom i rastućim konfliktom s obzirom na to da će moralne dvojbe s kojima se suočavamo danas biti zanemarive u odnosu na one koje donosi budućnost. Tolerancija i poštovanje bit će ključ…”

Osvježili smo i naš web.

Na naslovnici možete pogledati 4 vrlo zanimljiva video zapisa (EFFECTUS I OBRAZOVANJE – poučni kutak): https://effectus.com.hr/visoko/

Pozivam Vas da pogledate i naš VIDEO pogled na Effectus: https://effectus.com.hr/visoko/video-pogled-na-effectus/

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

19.2.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, zahvaljujem se na Vašim povratnim informacijama u svezi Strateškog okvira razvoja 2021. – 2025. EFFECTUS-a.

Izrazito mi je drago da ste prepoznali značaj strategije koja je obuhvatila sve pozitivne elemente dosadašnjeg razvoja, uvažila novonastale okolnosti i anticipirala nadolazeće promjene.

S obzirom da su u prethodnom mailu vrlo ekstenzivno dana sva objašnjenja, u ovom mailu želio bih vrlo sažeto još jednom naglasiti najbitnije.

U skladu sa strategijom razvoja, novi naziv visokog učilišta (kao ustanove) glasi EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište.

Nazivi i sadržaji studijskih programa ovime se nisu promijenili.

Tako EFFECTUS izvodi preddiplomski stručni studij Financije i poslovno pravo (od 17.4.2020.) te specijalistički diplomski stručni studij Poslovno upravljanje MBA sa 4 smjera (Menadžment financija, Menadžment ljudskih potencijala i znanja, Porezi i poslovno pravo i Kreativnost, inovativnost i analitički menadžment).

Nadalje, EFFECTUS se akreditacijom znanstvene organizacije te dobivanjem statusa pridružene članice sveučilišta Nova univerza (https://www.nova-uni.si/) dodatno pozicionirao u domeni interdisciplinarnog  znanstvenog izučavanja ekonomije (financija) i onih aspekata prava koji su vezani uz ekonomiju (financije).

Sve prethodno navedeno omogućuje stjecanje i usvajanje poduzetničkih znanja, vještine i osobina nužnih za obavljanje i poduzetničke djelatnosti, ali ne isključivo poduzetničke djelatnosti.

Mnogi misle da je poduzetništvo isključivo vezano uz start-up-ove. To nije istina: poduzetništvo je način stvaranja vrijednosti novim proizvodima, novim načinima poslovanja te novim modelima upravljanja imovinom. Što znači da poduzetnici postoje i u tvrtkama, a tvrtke ih trebaju sve više i više.

Tako se poduzetništvo osim pojma entrepreneurship odnosi i na pojam intrapreneurship.

Intrapreneurship je poduzetničko ponašanje unutar “uhodane” kompanije. Odnosi se na stvaranje novih vrijednosti i poduhvata unutar organizacije (korporacije, tijela državne i javne uprave i dr.).

Ponekad se taj poduhvat odnosi na pokretanje novog odsjeka, odjela ili podružnice, osmišljavanje novih proizvoda, poslovnih procesa ili jednostavno prilagodbu poslovnim izazovima. Upravo su uhodane tvrtke (kako privatne, tako i javne i državne) najugroženije i najnesigurnije u pogledu vlastite budućnosti i bore se s prilagodbom poslovnoj realnosti.

Intrapreneurship potiče i promiče poduzetnički mindset i kulturu unutar organizacije, neovisno o njezinoj prirodi i/ili području poslovanja. Ovakvim pristupom tvrtkama se omogućuje zadržavanje konkurentnosti, podizanje agilnosti, jačanje inovativnog potencijala, otkrivanje novih mogućnosti te odgovor na disruptivne sile i trendove koji predstavljaju prijetnju organizaciji.

Važno je naglasiti i sljedeće: pratimo trendove (i mikrotrendove), analiziramo sektor obrazovanja te sadašnje i buduće potrebe tržišta rada, razvijamo se, rastemo…te beskompromisno ustrajemo na kvaliteti.

Zasigurno će s tim u svezi, i studijski programi biti adekvatno usklađivani.

Brand EFFECTUS time postaje garancija kvalitete kod Vaših sadašnjih i budućih poslodavaca.

Poslodavci zapošljavaju zbog ugleda institucije te kompetencija i znanja koje studenti usvoje tijekom studiranja.

Budite uvjereni, poslodavci traže upravo one kompetencije i znanja koje EFFECTUS omogućuje (a što potvrđuju brojne studije, provedena istraživanja te izravni kontakti s poslodavcima).

No, svim studentima koji su započeli studiranje određenog studijskog programa, bit će svakako omogućen završetak upravo tog studijskog programa; s istim nazivom studijskog programa, ishodima učenja i dr.

To znači da će studentima koji su započeli preddiplomski stručni studij Financije i pravo biti omogućen dovršetak studija uz izdavanje odgovarajuće diplome s nazivom studija Financije i pravo te stručnim nazivom stručni prvostupnik ekonomije (bacc.oec).

S obzirom da slika govori kao tisuću riječi, dostavljam i poveznicu na video zapis (20 sekundi) kojim promoviramo EFFECTUS. https://youtu.be/OuBL9k3ThRk

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

21.3.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, long time no hear :-).

Započela je nastava u ljetnom semestru te su ispiti iza Vas.

Velika većina Vas je ostvarila izvrsne rezultate na zimskom ispitnom roku te Vam od srca čestitam.

To je plod Vašeg znanja…Vašeg učenja, odricanja, discipline, ali što je još važnije…i Vaše motivacije.

Molim Vas i dalje koristite Vaše unutarnje pogonsko gorivo…Vašu intrinzičnu motivaciju…da dosegnete visine…jer…kao što znate…s EFFECTUS-om stremite visinama.

U ljetnom semestru smo uveli i neke fakultativne predmete: Poduzetništvo na preddiplomskom studiju FiPP te Creative Problem Solving (CPS) (nastava se održava na engleskom jeziku) i Primijenjena podatkovna znanost (data science) na diplomskom specijalističkom MBA studiju.

Koristim priliku da Vam preporučim 3 aplikacije koje bi Vam mogle jako koristiti u studentskom, poslovnom i privatnom životu:

 1. Focusky
 2. Miro
 3. Blinklist

Focusky je učinkovit komunikacijski i prezentacijski SW koji omogućuje kreativno izražavanje i 3D prikaz sadržaja. Za razliku od slajdova (.ppt), Focusky koristi otvoreno platno na kojemu možete slobodno izražavati svoje ideje na maštovit i nekonvencionalan način. Korištenje je jednostavno, stvaranje novih projekata zabavno i inovativno, a velik broj elemenata i animacija omogućuje dubinski prikaz sadržaja, za razliku od linearnog načina u PowerPointu. Objavljivanje prezentacija/projekata moguće je u online i offline načinu.

Tutorial je dostupan na: https://www.youtube.com/embed/u5o79DjMO-E

https://www.youtube.com/embed/u4KtES21Bh8

https://www.youtube.com/embed/y-0fUc6F_Nc

Miro je online suradnička whiteboard platforma/alat (collaboration tool) koja omogućuje jednostavno povezivanje ljudi s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme. Omogućuje timski rad, zajedničko otkrivanje novih ideja, povezivanje i brainstorming putem neograničenog platna, robusnog skupa alata, gotovih predložaka i moćne platforme. Miro predstavlja gotov set alata za izradu mapa korisničkih priča ili putovanja, izrade grafikona, planova, a ima i mogućnost dodavanja fajlova različitih formata.

Tutorial je dostupan na: https://miro.com/features/

Blinklist je profesionalni servis sažetih knjiga koji omogućuje uvid i razumijevanju ključnih naglasaka i ideja svjetski najpoznatijih i najčitanijih knjiga publicističke proze u 15 minuta ili manje.  Ako imate manjak vremena za čitanje knjiga, ako se ne možete odlučiti što da čitate ili ako jednostavno imate problema s dovršavanjem knjiga, ova aplikacija je izvrsno rješenje. Možete ju downloadati na bilo koji uređaj, postoji audio i pisani zapis, a sastoji se od tri servisa:

 • Shortcasts U suradnji s autorima, Blinklist omogućuje kratki uvid u podcastove.
 • Blinks Pročitajte ili poslušajte ključne ideje iz najprodavanijih publicističkih knjiga u 15 minuta.
 • Expert curation Probrane preporuke, kolekcije koje su skrojene prema vašim interesima.

Sadržaji su razvrstani u 27 kategorija, i to kako slijedi: 1) poduzetništvo, 2) politika, 3) marketing i prodaja, 4) znanost, 5) zdravlje, fitness i prehrana, 6) osobni rast i razvoj, 7) ekonomija, 8) povijest, 9) komunikacijske vještine, 10) korporativna kultura, 11) menadžment i leadership, 12) motivacija i inspiracija, 13) novac i ulaganje, 14) psihologija, 15) produktivnost i upravljanje vremenom, 16) seks i veze, 17) tehnologija i budućnost, 18) Mindfulness i sreća, 19) roditeljstvo, 20) obrazovanje, 21) kreativnost, 22) religija i duhovnost, 23) biografije i memoari, 24) filozofija, 25) karijera i uspjeh, 26) priroda i okoliš, 27) društvo i kultura.

Tutorial je dostupan na: https://www.blinkist.com

Nadam se da će Vam ove 3 aplikacije pomoći da još bolje, učinkovitije, zadovoljnije i ispunjenije mijenjate sebe i svijet oko Vas.

EFFECTUS se trudi to činiti stalno. Zbog prošlih, sadašnjih i budućih studenata. Zbog budućnosti koja je veća od prošlosti.

Mijenjajte. Inovirajte. Budite kreativni. Budite hrabri. Budite poduzetni.

A kada Vam zapne…kada Vas zaustavljaju u razvoju…u napretku…kada ste umorni…kada se zapitate…sjetite se:

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

31.3.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi EFFECTUS-ovci, …proljeće je, a u meni nemir…:-)….proljećeeeee…..

Ovo je jubilarni 10-ti mail….jeeesssss….a tek kad bude 100-ti???

Vrijeme je da se osvrnemo na zimski semestar, a najbolje to možemo učiniti iščitavajući Vaše ocjene i komentare iskazane u nedavnoj anketi koju ste imali prilike ispuniti.

Ovo su Vaše prosječne ocjene, a koje se odnose na nastavnike i predmete zimskog semestra:

 • Literatura za pripremu ispita pomaže pri učenju i prati izvedbeni plan predmeta. -> 4,35
 • Na predmetu su jasno objašnjene praktične primjene teorijskih koncepata. -> 4,33
 • Predmet je povezan s drugim predmetima studija. -> 4,24
 • Sadržaj predmeta je obogaćen praktičnim primjerima. -> 4,34
 • Ishodi učenja, literatura i specifični zahtjevi (npr. challenge) koji utječu na visinu ocjene jasno su objašnjeni. -> 4,44
 • Nastavnik je pristupačan i redovito odgovara na upite (pitanja na satu, email, konzultacije). -> 4,53
 • Nastavnik prati plan rada kojeg je izložio na prvom satu nastave. -> 4,46
 • Nastavnik se prema studentima odnosi pristojno i s poštovanjem. -> 4,57
 • Predavanja su razumljiva. -> 4,39

Zahvaljujemo se na Vašim ocjenama kojima smo vrlo zadovoljni, no s obzirom da #stremivisinama nećemo se na ovome zaustaviti već ćemo biti još bolji. Mind my word.

Posebno se zahvaljujemo na Vašim komentarima kojima ste dali svoje prijedloge, iskazali kritike, priopćili stavove te podijelili pohvale. Svakako ćemo sve navedeno uzeti u obzir pri planiranju sljedećih aktivnosti EFFECTUS-a.

U sklopu društvenog odgovornog poslovanja EFFECTUS je pokrenuo dva projekta.

Prvi projekt zove se Kreiraj svijet za budućeg sebe! gdje EFFECTUS organizira i provodi BESPLATNE radionice kreativnosti za osnovnoškolce (učenici 7. i 8. razreda). https://effectus.com.hr/visoko/kreiraj-svijet-za-buduceg-sebe-besplatne-radionice-kreativnosti-za-osnovnoskolce/

Drugi projekt odnosi se na BESPLATNE radionice Bez stresa na maturu namijenjene svim maturantima. https://effectus.com.hr/visoko/besplatne-radionice-bez-stresa-na-maturu-za-sve-maturante/

Slobodno prijavite svoju djecu na ove vrlo korisne radionice ili proslijedite info onima kojima želite.

Dopustite da Vam skrenemo pozornost na želju EFFECTUS-a da doprinese društvu raznim vidovima društveno odgovornog poslovanja.

Nedavno smo organizirali za sve Vas radionicu Mentalno zdravlje https://youtu.be/wL60hOKXjbQ. Žao nam je da se relativno mali broj studenata odazvao, poglavito s obzirom na https://zimo.dnevnik.hr/clanak/virtualna-nastava-mogla-bi-ostaviti-trajne-i-negativne-posljedice-na-mentalno-zdravlje-mladih—642576.html

I dalje ćemo za Vas, Vaše najbliže, društvo u cjelini, organizirati razne BESPLATNE projekte. Unaprijed se zahvaljujemo na Vašem odazivu, angažmanu i doprinosu. Znate onu Help me help you ?

I taman kada pomislite da je s projektima gotovo, EFFECTUS ide dalje.

Pokrenuli smo još jedan projekt Studenti za studente. Ideja je da studenti drže gostujuća predavanja drugim studentima i to na bilo koju temu koja bi mogla biti interesantna. Primjerice, pojedini Vaši završni i diplomski radovi su nas ostavili bez riječi. Neki Vaši eseji, challenge projekti i dr. su apsolutno fenomenalni. Pokažite ih. Pokažite jedni drugima što i tko je EFFECTUS-ovac.

Danas je kolega Ivica Mutak održao gostujuće predavanje u sklopu kolegija Bihevioralna ekonomija na temu Heuristike i pristranosti u sportskom klađenju. Trebali ste to čuti. Fenomenalno.

Don’t be shy. Prijavite se. Održite predavanje.

A sada jedan info. Nastava na daljinu se u ovom obliku nastavlja do daljnjega. Vaše zdravlje nam je najvažnije. Čim to bude moguće, vraćamo se u učionice. BTW, jedva čekamo, nadamo se i Vi :-).

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

4.7.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi alumni, dragi EFFECTUS-ovci, prije ispitnih rokova vrijeme je da se osvrnemo na aktivnosti ljetnog semestra.

Drago nam je na Vašem velikom odazivu na seriju gostujućih predavanja, koja ste ocijenili sa visokom prosječnom ocjenom 4,65, a gosti su bili potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr.sc. Zdravko Marić, osnivač i direktor AI Mindsmiths, predsjednik udruge CroAI Mislav Malenica (predavanje o umjetnoj inteligenciji), certificirani  Google Trainer Marko Hrnjak (predavanje Digitalni marketing i kako komunicirati: od instagramuša do podizanja kredita-i prodaje bagera), doajen hrvatske diplomacije veleposlanik dr. sc. Svjetlan Berković (predavanje Geopolitika XXI. stoljeća) te izraelski veleposlanik Ilan Mor.

Čak 95% Vas smatra da Effectus u sljedećoj godini treba nastaviti sa gostujućim predavanjima. Sukladno Vašim odgovorima iz provedene ankete, gostujuća predavanja će u sljedećoj akademskoj godini biti organizirana u fiksno vrijeme od 17 do 18 sati te neće utjecati na Vaše ostale nastavne aktivnosti. Truditi ćemo se dovesti goste koje ste predložili.

Dana 25.6. je održana 8. svečana promocija stručnih prvostupnica i prvostupnika te stručnih specijalistica i specijalista koji su stekli akademske nazive prvostupnika ekonomije te stručnih specijalista ekonomije. Promovirano je ukupno 168 diplomanata, od čega 98 stručnih prvostupnica i prvostupnika te 70 stručnih specijalistica i specijalista.

Diplomantima su se obratili gosti  ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs,  dr. sc. Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca te veleposlanik Države Izrael, Ilan Mor.

Cijelu svečanost je dodatno upotpunio naš sjajni glazbenik, gost iznenađenja, Damir Urban.

https://effectus.com.hr/visoko/odrzana-8-svecana-promocija-strucnih-prvostupnika-i-strucnih-specijalista-effectus-visokog-ucilista/

Posebno nas je sve dirnuo predivan govor diplomantice Ivane Spahije Vlahović.

https://effectus.com.hr/visoko/dirljiv-govor-diplomantice-ivane-spahije-vlahovic-na-8-svecanoj-promociji-effectusa/

Izuzetno nas raduju rezultati provedene ankete o nastavku školovanja i upisu MBA studija koji su pokazali da Vas 91,07% namjerava nastaviti studirati na Effectus MBA studiju nakon završenog preddiplomskog studija.

S tim u svezi bit će organizirano predstavljanje svih smjerova na MBA studiju kako biste imali potpune i pravovremene informacije prije Vašeg odabira smjera.

Last but not least. Provedene su ankete o Vašem zadovoljstvu studiranjem tijekom ljetnog semestra. Zahvaljujemo se na Vašim ocjenama kojima smo vrlo zadovoljni, a posebno se zahvaljujemo na Vašim komentarima kojima ste dali svoje prijedloge, iskazali kritike, priopćili stavove te podijelili pohvale. Kao i uvijek, svakako ćemo sve navedeno uzeti u obzir pri planiranju sljedećih aktivnosti EFFECTUS-a.

A sada jedan info. S obzirom da nam jesen donosi mogućnost različitih scenarija razvoja pandemije, teško je sada decidirano reći kako će se nastava izvoditi. Rezultati nedavne ankete pokazali su da se i Vi, kao i mi, radujete nastavi i ispitima u fizičkom obliku, ali nažalost trenutno nije poznato koja će pravila vrijediti za održavanje nastave i ostalih aktivnosti (npr. polaganje ispita).

No, ukoliko bude moguće nastavu održavati u učionicama, namjera nam je primijeniti model 3+1+0. To znači da bi 5-dnevni raspored nastave bio izveden na sljedeći način: 3 dana nastave u učionicama, 1 dan nastave on-line te 1 dan bez nastave.

Želim Vam da na ispitima pokažete svu puninu svojeg znanja (siguran sam da ga imate)…a sreća?…sreća Vam tada nije potrebna.

Odmorite se preko ljeta…napunite baterije…ali, čuvajte zdravlje.

Vaše zdravlje nam je najvažnije.

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja Vaš dekan Robert Kopal

 

● ● ● ● ● ●

 

23.09.2021.

Drage kolegice i kolege, dragi alumni, dragi EFFECTUS-ovci, prije početka akademske godine želio bih Vas upoznati s novostima (neke ste vjerojatno već i primijetili :-)).

Novi web!!!!!!!

https://effectus.com.hr/

Da, novi web stavljen  je u funkciju. Cijelo ljeto ekipa vrijednih EFFECTUS-ovaca, a posebno kolega Poljak i kolegica Domić, zajedno sa našim vanjskim suradnicima kolegom Hrnjakom i našom nastavnicom (i njenom ekipom) Natalijom Unom Parlov, vrijedno su radili da bi ostvarili zadani cilj: novi web u funkciji 1.9.

Svaka im čast, radili su do kasno u noć. Mnoge noći.

Nadamo se da Vam se novi web sviđa. Truditi ćemo se i funkcionalno i sadržajno ga trajno unaprjeđivati i obogaćivati.

Novi namještaj!!!!!!!

Da, pribavljen je novi namještaj. Umjesto stolova, odlučili samo se za funkcionalniju i modularniju organizaciju habitata koja osim poticajnije atmosfere ujedno omogućuje i učinkovitije pridržavanje mjera zaštite od pandemije.

Kao što možete vidjeti na fotografijama jedne od učionica, pribavljene su udobne radne stolice sa preklopnom radnom plohom. Također smo i ugradili nove vješalice u učionicama te im povećali broj.

Stolove i stolice (prijašnji namještaj) donirali smo Gimnaziji Sisak te smo ujedno i posjetili ovu školu koja je novu školsku godinu započela u novom prostoru.

https://effectus.com.hr/donacija-gimnaziji-sisak-posjetili-smo-skolu-koja-je-novu-skolsku-godinu-zapocela-u-novom-prostoru/

Potresi u Sisku teško su oštetili zgrade mnogih škola, a do pred sam početak školske godine neke od njih još nisu imale riješeno pitanje opreme, koja bi im omogućila da dočekaju svoje učenike u ugodnom i sigurnom prostoru. Jedna od takvih škola je Gimnazija Sisak, koja je teško oštećenu zgradu u centru grada zamijenila prostorom koji im je ustupila Sisačko-moslavačka županija. No, bez obzira na razumijevanje i veliku pomoć Županije, prostor je trebalo prenamijeniti u učionice i opremiti za izvođenje nastave.

Jako nam je drago da smo mogli pomoći.

Dragi EFFECTUS-ovci, pred Vama je još jedna akademska godina puna izazova. No, kako smo to više puta naglašavali, sve možemo zajedno. Sve.

Može se reći, pjesnički, da je u proteklo razdoblje zavladalo olujno nevrijeme s olujnim vjetrom praćenim visokim valovima,  (epidemija i potres u Zagrebu).

No, ovaj naš zajednički brod…EFFECTUS… prošao je kroz to nevrijeme netaknut, i to zahvaljujući svima nama, studenticama, studentima i nastavnicima, i na tome si trebamo čestitati i biti ponosni.

Budimo zajedno i dalje. U dobru i zlu.

No, ne trebate biti zabrinuti za svoju budućnost. Zašto?

Parafrazirat ću stihove jedne izvrsne pjesme, koji kažu: “Ne brini o budućnosti; Ili brini, ali znaj da je ta zabrinutost jednako učinkovita kao i pokušaj da se matematička jednadžba riješi žvakanjem žvakaće gume; Prave nevolje u tvom životu vjerojatno će biti one stvari koje nikada nisu pale na tvoj zabrinuti um; One stvari koje te zaskoče u 4 popodne jednog dokonog utorka…”

Na olujnom moru, neki brodovi potonu, a neki sigurno plove. Znanja i vještine stečene na EFFECTUS-u omogućuju Vam da ne budete zabrinuti za svoju budućnost. Što god da budućnost nosi, imat ćete odgovarajuće alate.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/robert-kopal-trebamo-li-biti-zabrinuti-za-buducnost/2303630.aspx

Dragi EFFECTUS-ovci, posjedujete prave vještine u pravo vrijeme stečene na pravom mjestu: EFFECTUS-u.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sto-ce-trebati-za-poslove-buducnosti-robert-kopal-jedna-se-vjestina-mora-razvijati/2300549.aspx

Last but not least.

Drage kolegice i kolege, dragi alumni, dragi EFFECTUS-ovci, ovo je moj posljednji mail koji Vam šaljem kao dekan Visokog učilišta EFFECTUS odnosno EFFECTUS poduzetnički studiji – visokog učilišta.

Od 1.10. funkciju dekana preuzima kolega izv.prof.dr.sc. Đuro Horvat kojemu želim sve najbolje u obavljaju ove odgovorne i časne funkcije.

Imao sam privilegiju dva puta biti dekan EFFECTUS-a te ga voditi u više od pola razdoblja njegova postojanja na što sam neizmjerno ponosan, ali i ponizan.

Bez Vas, drage kolegice i kolege, dragi alumni, dragi EFFECTUS-ovci, dragi nastavnici, ništa što je učinjeno (a učinjeno je zaista puno) ne bi bilo moguće.

Pitao me jednom jedan stariji (od mene) kolega profesor “Robi, što misliš kada je čovjek star?”. Ja sam počeo sa iznošenjem filozofije, na što me prekinuo i jednostavno rekao “čovjek je star kada se više ne može mijenjati”. Apsolutna istina.

Hvala svima koji ste bili dio našeg zajedničkog učenja, koji ste omogućili promjene, koji ste poticali rast i iznosili mišljenja (ponekad i različita, kako to i treba biti).

Drage kolegice i kolege, dragi alumni, dragi EFFECTUS-ovci, dragi nastavnici, hvala Vam što ste EFFECTUS-u omogućili mudrost masa (često nedostižan cilj).

Ostajem na EFFECTUS-u u drugoj funkciji, a sve za boljitak našeg EFFECTUS-a.

EFFECTUS ide dalje.

#stremivisinama

Srdačno Vas pozdravlja (još malo) Vaš dekan Robert Kopal