Gostujuće predavanje – Utjecaj umjetne inteligencije i pravnih tehnologija na tržišta i poslovanje u digitalnoj eri

Vjeran Malenica: Preživjet će oni koji se najbrže prilagođavaju

  • Iznimno je važno poznavati i poštivati pravna i etička načela primjene umjetne inteligencije – privatnost i zaštitu osobnih podataka, jednakost i pravednost, etička pitanja autonomnih sustava te pitanje diskriminacije
  • Rješenje svih ovih prijepora je u osiguranju transparentnosti algoritama, pravednosti u prikupljanju i obradi podataka te jasno definiranim odgovornostima u procesu odlučivanja, kazao je Vjeran Malenica, dipl.iur.

 

Da industrija umjetne inteligencije trenutno vrijedi oko 120 milijardi dolara i u sljedećem će desetljeću rasti za najmanje 10% godišnje, pa će tako 2030. vrijediti ukupno 1,3 trilijuna dolara, čulo se, između ostalog, u predavanju s nazivom „Utjecaj umjetne inteligencije i pravnih tehnologija na tržišta i poslovanje u digitalnoj eri“, koga je u prepunoj dvorani Effectus veleučilišta, za studente i profesore, održao Vjeran Malenica, dipl.iur., rukovoditelj Opće pravne podrške Plive Hrvatska.  

Cilj primjene umjetne inteligencije bio je olakšati ljudima život svakodnevice obavljanjem različitih zadataka oponašanjem ljudskog načina razmišljanja i rješavanja problema, kazao je predavač i dodao da primjena umjetne inteligencije u budućnosti najveći rizik donosi zaposlenicima koji obavljaju uredske i administrativne poslove, potom prodaji i trgovini, transportu i logistici, prerađivačkoj industriji, građevinskom sektoru, dijelovima financijskih usluga te nekim vrstama intelektualnih usluga, kao što je primjerice prevođenje, kazao je Vjeran Malenica i spomenuo Goldman Sachsovo istraživanje iz travnja 2023. koje govori da bi 300 milijuna poslova s punim radnim vremenom diljem svijeta, moglo biti automatizirano, pomoću najnovijeg vala AI.

Gotovo svaka veća tvrtka u svijetu ulaže u razvoj umjetne inteligencije, dok s druge strane, čak 84% ljudi koji  koriste AI nisu uopće svjesni da su s njom u interakciji, kazao je Malenica. I upravo zato, dodao je, iznimno je važno poznavati i poštivati pravna i etička načela primjene umjetne inteligencije.  To je, u prvom redu, kazao je predavač, privatnost i zaštita osobnih podataka, potom jednakost i pravednost, nadalje etička pitanja autonomnih sustava, kao što su primjerice samovozeći automobili, a posljednje i ne manje važno je pitanje diskriminacije. Rješenje svih ovih prijepora je u osiguranju transparentnosti algoritama, pravednosti u prikupljanju i obradi podataka te jasno definiranim odgovornostima u procesu odlučivanja, kazao je Malenica i najavio donošenje regulative primjene umjetne inteligencije: Uredbu o umjetnoj inteligenciji, Direktivu o prilagodbi pravila o izvanodgovornoj građanskopravnoj odgovornosti, obzirom na umjetnu inteligenciju te Direktivu o odgovornosti za neispravne proizvode.

U pravnoj industriji, kazao je predavač, brojni su izazovi primjene umjetne inteligencije, primjerice učestale i brze promjene pravnih propisa, zaštita podataka, visoki troškovi pravnih usluga, upravljanje slučajevima i mnogi drugi. I upravo zato glavne skupine tehnologija Legal Techa su, prema riječima predavača, tehnologije digitalizacije pravne dokumentacije i podataka, tehnologije za procese podrške u pravnim odjelima i odvjetničkim uredima te tehnologije za podršku u sudskim sporovima i sudskoj praksi. Ciljevi korištenja Legal Techa su, kako navodi Malenica, efikasnije i jeftinije pružanje pravne podrške klijentima. Procjenjuje se, dodaje, da će tržište pravnih i tehnoloških start-upova rasti ukupnom godišnjom stopom od 28% i da će ostvariti prihode od 2,5 milijarde dolara do 2025.

Preživjet će one kompanije i oni pojedinci koji će najbrže prilagođavati promjenama, koji će prigrliti alate koje nam donosi tehnologija, a na nama je da ih odgovorno koristimo, zaključio je predavanje Vjeran Malenica.

 

 

 

POSTANI NAŠ STUDENT

Ispuni obrazac i kontaktirat ćemo te za više informacija
    Predajom/slanjem ove prijave dajem svoju suglasnost EFFECTUS da u njoj navedene osobne podatke prikuplja, obrađuje i pohranjuje u svrhu provedbe predmetne prijave, upisa na studij, u svrhu kontaktiranja, u svrhu sklapanja ugovora. Potvrđujem da sam prije slanja prijave upoznat/a sa svojim pravima i ostalim postupanjima u odnosu na prikupljanje, obradu, objavu i pohranu mojih osobnih podataka u predmetne svrhe, kao i sa upravljanje privolama, te da će biti zaštićeni od pristupa neovlaštenih osoba, te pohranjeni na sigurno mjesto i čuvani u skladu s uvjetima i rokovima predviđenim zakonskim propisima, aktima i odlukama EFFECTUS-a. Potvrđujem da sam upoznat/a da svoja prava i postupanja u odnosu na moje osobne podatke mogu vidjeti i na web stranici https://effectus.com.hr/politika-privatnosti/.

    PRATI NAS